Onderwijs

Gisteren plaatste ik een blog over liefde in de politiek en in organisaties. Dat woord hoor je daar niet zo gauw. Te soft. Toch  heeft de Pyramide-Aanpak in de afgelopen 27 jaar bewezen, dat het er kan zijn. Het woord wordt zelf ook genoemd, maar de gehele methodiek en het instrumentarium maakt dat de gebruikelijke organisatietaal er door gevoed wordt. Hetzelfde geldt voor waarheid.

Politici en politieke partijen doen de waarheid zo bewust, zichtbaar en bewijsbaar geweld aan, dat kiezers zich ervan afwenden en hun geloofwaardigheid steeds meer afneemt. Debatten zijn veelal verworden tot een ego-poppenkast en men komt niet tot akkoorden, of komt ze niet na, door partij-egoïsme  en -egocentrisme. Geheel verblind ontkent men dit.

Met als gevolg extremisme, populisme en versplintering.

En ook in organisaties wordt de waarheid van hoog tot laag vaak geweld aangedaan, vanuit hetzelfde schijngedrag.

Wat zijn de consequenties als men waarheid als criterium neemt?

01. Optimaal draagvlak

02. Minimale kosten en optimale winst

03. Intrinsieke motivatie en volledige inzet bij eenieder

04. Hoge in- en externe tevredenheid

Pyramide maakt niet alleen het onbespreekbare bespreekbaar, maar ook het onvoorstelbare realiseerbaar. Het is een keuze! Voor meer informatie: bjpvandermieden@pyramide.nl

Read more

Waar je ook komt – en zowel in leven, wonen als werken – is dat de cruciale vraag, die telkens weer terugkomt. En als we erover beginnen, dan ligt het meestal aan de ander, als het vertrouwen en de goede samenwerking er niet is. De ander begrijpt het niet, is niet te vertrouwen, gedraagt zich niet normaal, heeft een verborgen agenda, enz.

Maar als we eerlijk zijn, zoeken we eerst de oorzaak ervan bij onszelf. Hebben wij zelf wel goed gecommuniceerd? Reageerden we niet af? Projecteerden we niet onze eigen gevoelens en gedachten op de ander?

We kunnen  dan tot de conclusie komen, dat we beter hadden moeten luisteren naar de ander; naar wat er nu echt bedoeld werd en wat er achter de woorden werd gezegd. Maar hoe dan verder?

We komen pas tot vertrouwen en goede samenwerking, als we eerst luisteren naar onszelf! Naar onze eigen positieve en negatieve gedachten en gevoelens en de oorzaak daarvan. Daar zijn we niet zo goed in doorgaans, maar dat is gelukkig wel te leren.

Word daarom levensregisseur en leer te luisteren naar jezelf, de ander en het andere. Ontdek wie er luistert en hoe je meer positieve invloed krijgt. Ontvang concrete handvatten en nieuwe inzichten.

Heb jij een vraag over luisteren?Mail: bjpvandermieden@pyramide.nl

Read more

 

Ze kon het goed combineren, de zorg voor haar gezin en haar werk. Ze hadden de taken goed verdeeld en ze was gelukkig met haar partner en de nog jonge kinderen. Ook toen de mantelzorg voor haar schoonouders wel een zware wissel ging trekken op hun beider agenda’s. Dan was ze ook weleens chagrijnig op haar werk, maar omdat ze zich daarvoor verontschuldigde, kwam ze ermee weg. Men snapte het wel, want er was veel herkenning.

Hun werkgever had hen Direct coaching aangeboden; 24/7 professionele begeleiding via telefoon en mail. Maar zij wilde er niet aan. Kom op zeg! Haar partner en zij konden ook goed over hun problemen op het werk met elkaar sparren en ze had een paar goede vriendinnen, die haar af en toe ook een schop onder de kont gaven. Hoezo, professionele hulp vragen!

Maar nu moest ze een paar gesprekken voeren, waar haar man en haar vriendinnen haar niet bij konden adviseren. Ze wilde het ook niet bespreken met degenen die daar intern voor beschikbaar waren. Dit lag te gevoelig. Nu begreep ze waarom haar collegae al wel gebruik ervan maakten. Een onafhankelijke derde, die niet emotioneel gebonden is aan de organisatie. Die o.b.v. zijn jarenlange ervaring in verschillende organisaties en branches en o.b.v. zijn professionaliteit nieuwe inzichten en concrete handvatten gaf, zo hadden ze haar verteld.

Daarom belde ze die avond: 0653 313 147 en spraken wij af, dat zij nog wat input via de mail zou sturen naar bjpvandermieden@pyramide.nl Dat haalde een hoop stress weg en leidde ertoe dat de gesprekken goed verliepen, met het gewenste resultaat. Ze trok nadien een flesje wijn open met haar partner. Dat deed ik ook, toen zij het mij vertelde!

Read more

Waar willen wij over 25 jaar zijn in de Zorgsector? En verdeel dat dan in periodes van 0-5, 5-10, 10-15 en 15-25 jaar. Dat was en is de vraagstelling vanuit het project Our Common Future 2.0, georganiseerd door Jan Jonker van de Radboud Universiteit Nijmegen. Onderstaand geef ik, overeenkomstig de binnen het project gestelde richtlijnen en in zo min mogelijk woorden mijn visie weer op de preventie in de zorg. Een paradigmaverschuiving in denken en doen noodzakelijk makend. In het eerste artikel van 18 november j.l. gaf ik aan waarom preventie noodzakelijk is en wat de relevantie ervan is. In dit artikel geef ik mijn visie en oplossingsrichting weer. Er zal nog een derde artikel volgen. Continue reading Artikel voor OCF-project over preventie in de zorg, deel 2.

Read more

Het belang van luisteren wordt niet onderschat en men beseft ook wel dat het moeilijk is, maar velen denken vaak dat ze zelf goed kunnen luisteren. En dit ondanks het feit dat men erkent dat de communicatie vaak niet goed verloopt, doordat er slecht geluisterd wordt. Maar meestal wordt er dan toch naar de ander gewezen en vindt de betrokkene dat hij/zij best goed luistert. Hij/zij laat de anderen bijvoorbeeld meestal uitpraten en stelt open vragen en toont echt interesse in de ander. Maar:………”De ander luistert zelf niet en praat maar door. Sterker nog: Vult in wat ik zeg, komt meteen met een advies of oplossing en neemt niet de moeite te begrijpen wat ik bedoel. En laten we wel wezen, het is best moeilijk om duidelijk te maken wat je er precies over denk of wat je voelt.” Continue reading Werd er maar (naar mij) geluisterd!

Read more

Op 02 november j.l. schreef ik het artikel “De avonturen van tweetkind” op twitter”. http://bit.ly/2YsMNe, waarin ik het begin daarvan aankondigde. Op 07 november schreef ik het tweede bericht daarover, om het nader toe te lichten: “De avonturen van Tweetkind” in kindertaal: Zie: http://wp.me/pg2BH-tZ. Voor het goede begrip omtrent mijn bedoeling met dit project, wil ik je vragen deze artikelen te lezen.

Onderstaand geef ik het resultaat tot nu toe(inmiddels 13-01-2010) weer, voor degenen die ze tot nu toe nog niet gevolgd hebben. Realiseer je s.v.p. dat ik geen kinderboekenschrijver ben. Ik houd me voor suggesties en verbeteringen en een andere woordkeus nadrukkelijk graag aanbevolen. Maar de basis voor een verhaal wordt bij deze wel gelegd. Als je het leuk en boeiend vindt om deze avonturen, en ook deze eerste schreden op het realiseren van een kinderboek, vanaf het begin te volgen, dan ben je van harte welkom! Continue reading De eerste elf weken van “De avonturen van Tweetkind” in twittertekst

Read more

Ik zal jullie vertellen over de avonturen van een schrijver die een kinderboek gaat schrijven. Vol verwachting en enthousiast begon ik als volgt: “De avonturen van Tweetkind”. 011109 werd ik geboren in Twitterland. Ik neem je mee op mijn reis in deze 21e eeuw. Ik vertel over onze in- en ontwikkeling en ontplooiing. Over wie en hoe wij zijn en we door bewust worden, bewust zijn en doen een bewustere en daardoor betere, gelukkiger wereld realiseren. Voor kinderen en volwassenen. Voor mij een uitdaging en avontuur. Alle suggesties en verbeteringen zijn welkom. Tot zover deze inleiding. Hier volgen:”De avonturen van Tweetkind”. Continue reading “De avonturen van Tweetkind” in kindertaal!

Read more

In mijn boek “De mens in de 21e eeuw” roep ik op om in het onderwijs vanaf de eerste groep in het basisonderwijs de kinderen al te doen herinneren aan wie zij zijn en inzicht te geven in de menselijke persoonlijkheid. Dan wordt de basis gelegd voor respect voor elkaars levensbeschouwing en krijgen zij inzicht in de ware persoonlijkheid en de schijnpersoonlijkheid van zichzelf en de ander. Van kind af aan leren zij dan van waaruit en hoe mensen communiceren. Dan ontstaat er een bewuste generatie die bewust met hun idealen en verlangens in deze realiteit hun weg weet te vinden. En daardoor beter met zichzelf en elkaar communiceert. Met dit initiatief wil ik tevens de mensenrechten en de millenniumdoelen op hun niveau onder de aandacht van kinderen brengen en zodoende een bijdrage leveren aan het tot stand komen van een generatie die zich inzet voor duurzame, waarachtige globalisering.

Voor mij is het een enorme uitdaging om van mijn boek een uittreksel te maken in Twitterteksten van 140 tekens. Maar het is zeker ook een uitdaging om het als kinderboek te schrijven. Want dat is een vak apart. Ik hoop dan ook dat auteurs en lezers mij van tips en verbeteringen willen voorzien. Alle kritiek is van harte welkom. Help je mee?

Om dit avontuur aan te gaan heb ik op 1 november de account http://www.twitter.com/tweetkind aangemaakt. Via dat account kun je dit avontuur volgen. Uiteindelijk wil ik komen tot de kinderboekenserie “De avonturen van tweetkind”. Ga naar http://www.twitter.com/tweetkind en laten we er samen voor gaan.

Read more

Doelstelling is dat in 2015 alle kinderen, zowel meisjes als jongens, in de hele wereld naar de basisschool gaan en deze ook afmaken. Op dit moment zijn er ongeveer 115 miljoen kinderen die in de leeftijdsgroep zitten om basisonderwijs te volgen, maar dit niet doen. In de ontwikkelingslanden gaat 1 op de 5 kinderen, merendeels meisjes, nog niet naar school. Op dit millenniumdoel is sinds 1990 wel vooruitgang geboekt, maar er zijn nog vele gebieden waar de situatie heel zorgwekkend is. Oorzaken zijn o.a. geldgebrek en Aids, waardoor leraren uitvallen of kinderen hun zieke ouder(s) moeten verzorgen. Het volgen van basisonderwijs is sterk gerelateerd aan het inkomen van de ouders. Een belangrijke oorzaak is de kinderarbeid. Geschat wordt dat er wereldwijd ongeveer 250 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar werken. Verplicht en toegankelijk basisonderwijs is een belangrijk middel in de strijd tegen kinderarbeid. Het is beschamend dat de rijke landen niet de verantwoordelijkheid hebben genomen en nemen dit Millenniumdoel zo spoedig mogelijk te realiseren. Voor ons is dat een mensenplicht! Continue reading De mensenrechten en Millenniumdoel 2: Het bereiken van een universele basiseducatie

Read more

Van Chris Stapper ontving ik, met dank, de bijzondere vijfdelige documentaire Children Full of Life, waarin een Japanse leraar kinderen naast de lessen leert over het leven, respect en vriendschap. Het is heel bijzonder om te zien hoe deze kinderen met hun gedrag worden geconfronteerd en wat voor effect dit heeft. Ik heb ze niet met droge ogen kunnen bekijken. Een must voor elke directeur, manager en organisatie. En ook voor bijvoorbeeld aan het begin van elk schooljaar. Niet om het te kopiëren, maar wel om het van binnenuit na te volgen. Betrokkenheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid, vriendschap en verbinding. Neem er even de tijd voor en attendeer anderen erop. Het is goed nieuws en bemoedigend, inspirerend en stimulerend! Zie

http://www.ikki.nl/groepen/OnderWijs_/1872-children_full_of_life_bijzondere_documentaire

Read more