Bewustwordingspsychologie

 

Waarom? Wat? Hoe? Wanneer? Vul voor jezelf de varianten bij die vragen maar in. Levensvragen waarvan deels het antwoord buiten ons ligt, maar de kern ligt in ons Zelf. Het antwoord op onze diepste levensvragen vinden we niet in boeken of bij de ander. Hoe zinvol die ook kunnen zijn als hulpmiddel. Het antwoord ligt in ons zielsverlangen en onze intuïtie. Diep-in weten wij. Kennis en ervaring is belangrijk, maar die is relatief en betrekkelijk. De essentie is inzicht; ons begrip van de aard en het wezen van iets, onze visie op het leven en de bedoeling ervan. En ons moreel besef; onze waarden, normen en ethiek. Wat betekenen kracht, liefde, schoonheid, vertrouwen, vreugde, waarheid, wijsheid en zuiverheid voor ons en hoe gaan wij daarmee om? Wat is jouw inzicht en jouw moraal?

 

Bewust en onbewust bepalen de antwoorden op deze vragen op welke wijze wij de regie pakken en hoe wij handelen en ons gedragen, zowel in leven, wonen als werken. En daardoor bepalen we hoe wij ons onderscheiden, en onze unieke bijdrage leveren, als individu, team, organisatie, land en internationale gemeenschap. En hoe wij omgaan met deze wereld. Hoe laat jij jouw licht daarin schijnen? Wat is jouw rol in dit schouwtoneel?

Read more

 

Managers zijn niet de ouders van hun managers / medewerkers aan wie zij leiding geven. En er wordt wat dat betreft wat geprojecteerd in organisaties! Ik maakte het zelf mee bij een van de managers aan wie ik leiding gaf. Die kon goede feedback geven, maar er zat een stuk agressie bij die niet klopte. In een goed tweegesprek bleek hij zijn autoritaire vader op mij – en niet alleen op mij – te projecteren. Toen hij dat – tot zijn eigen opluchting ook – doorhad, communiceerde hij veel beter. En zo worden er vaders en moeders geprojecteerd op managers. Wees er maar eens alert op. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen nu bij kritiek gaat roepen: ”Ik ben je moeder / vader niet”, of “Je projecteert dat, op mij”. Beperk je eerst eens tot je eigen mogelijke projecties. Je leven wordt er een stuk aangenamer door.

Als Relatieregisseur en partner- en relatietherapeut merk ik dat het ook bij partners gebeurt. En ook je man of vrouw is niet je vader of je moeder. In relaties worden heel wat negatieve gedachten en gevoelens omtrent een of beide ouders / opvoeders geprojecteerd op de partner. In mijn boek “De mens in de 21eeeuw” geef ik daar inzicht in en handvatten voor en door het, individueel of samen, volgen van een traject Levensregisseur word je gelukkiger, functioneer en communiceer je effectiever en kom je tot gezonde en stevige relaties.

Maar het onderwerp is ook in het algemeen binnen een organisatie bespreekbaar te maken. Ik geef er graag een inleiding over. www.bertjanvandermieden.com.

Read more

Mensen met een post-traumatische stress-stoornis (PTSS) weten maar al te goed dat we niet alleen maar ons brein en ons lichaam zijn. Maar dat we die hebben. Ze zijn tot in hun ziel geraakt en stellen zich vragen over hun fysieke, mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele kwaliteit van leven.

Dat geldt niet alleen voor mensen met een PTSS, maar voor velen van ons. Die stellen ook die vragen. De zin en betekenis van ons bestaan heeft te maken met wie wij Zelf zijn, onze zielenroerselen en met onze waarden, normen en levensbeschouwing. Kortom, met wie wij Zijn. Dat maakt het leven boeiend en biedt ons een luisterrijk toekomstperspectief.

Maar, levend in de wereld der tegenstellingen, worden we ook geconfronteerd met onze schijnpersoonlijkheid en die van de ander. Met onze minderwaardigheidsgevoelens- en gedachten, onze compensaties daarvan, onze onzekerheden, angsten, problemen, enz. Dat is een uitdaging!

Dan is er behoefte aan inzicht en concrete handvatten. Daarom ontwikkelde ik o.a. het Multi Mens Model, waardoor we inzicht krijgen in wie wij zijn en o.a. kunnen komen tot energie gevende relaties. Ik informeer u daar graag over en over hoe we kunnen komen tot vitaliteit o.b.v. verbondenheid en vertrouwen. bjpvandermieden@pyramide.nl

Read more

Natuurlijk is het fantastisch en van groot belang, dat we steeds meer te weten komen over het functioneren van ons brein. Maar nu zie ik allerlei heisessies, cursussen en programma’s als paddestoelen uit de grond schieten en probeert men schijnhouvast te krijgen, om ons gedrag te begrijpen. Heel “interessant” natuurlijk om te weten waar wat zit en waar e.e.a. vandaan komt en dat u nu kunt vertellen dat u het brein snapt.

En werkt het bij uw partner, kinderen, ouders en die ene collega? Verandert hun gedrag al? En bent u zelf nu volledig in balans?

Stop met die verspilling in geld, tijd en zelfs in motivatie. U bent niet uw brein, maar u heeft het!

En ………. u kunt het ook goed gebruiken. Doe dat, is mijn Regietip.

Besteed tijd en geld liever aan leren luisteren naar uzelf, de ander en het andere. Ga naar pragmatische, goed onderbouwde – en in de afgelopen ruim 25 jaar zinvol en waardevol gebleken – bijeenkomsten. Die u nieuwe inzichten en concrete handvatten bieden en e.e.a. doet ervaren. Waar u meteen mee aan de slag kunt in leven, wonen en werken. Waardoor verlangens en doelstellingen gerealiseerd worden en  organisaties, groepen en individuen floreren door regie!

Pak de regie: bjpvandermieden@pyramide.nl

Read more

Het lukt maar niet om meer vrouwen in topfuncties te krijgen. Daar worden diverse oorzaken voor aangegeven, maar de dieperliggende oorzaken worden niet genoemd. Ik noem er een paar:

01. Mannen en vrouwen zijn niet bereid om naar zichzelf, de ander en het andere te luisteren. Oneigenlijke man-vrouwpatronen kunnen alleen doorbroken worden o.b.v. zelfinzicht.

02. Het probleem is sinds mensenheugenis diep geworteld in de wereld. Collectief gezien is er in het algemeen gesproken sprake van mannelijk superioriteitsgevoel en vrouwelijk inferioriteitsgevoel. Inzicht daarin helpt.

03. Het oneigenlijke gedrag van zowel mannen als vrouwen o.b.v.  hun verkeerde en verwrongen man- en vrouwbeelden. Het helpt daarbij niet als vrouwen het oneigenlijke gedrag van mannen kopiëren. Dat komt helaas ook voor.

Inzicht in deze oorzaken is cruciaal. Het is de hoogste tijd dat mannen en vrouwen zichzelf zijn en worden en zich bewust zijn van hun unieke bijdrage aan het geheel als mens. En dat zij begrijpen, dat zij elkaar op geweldige wijze – vanuit hun man-zijn / vrouw-zijn – kunnen aanvullen.

Maar er is hoop, want deze patronen zijn te doorbreken! In onszelf en onderling. Diep-in willen we niets anders, omdat we weten dat we niet zonder elkaar kunnen en willen en we in verwondering en bewondering naar elkaar uitgaan.

Mijn (interactieve) optredens kunnen daarbij helpen. bertjanvandermieden

Voor meer informatie: bjpvandermieden@pyramide.nl

Read more

Ja, als wij de regie niet stevig in de hand hebben in leven, wonen en werken, dan hebben we die aan iemand anders gegeven, toch! Een van die oer-hollandse, nuchtere constateringen, die best confronterend kunnen zijn, maar de ander ook in zijn / haar kracht zetten. 

De vraag is dan natuurlijk:”Aan wie dan?”. Ooit bleek dat een cliënt nog steeds de regie aan haar zeer dominante vader gaf, terwijl die al jaren geleden was overleden. Bij alles wat ze moest beslissen, vroeg ze nog steeds toestemming aan hem. Maar je kunt de regie ook ten onrechte aan je baas, je partner, of zelfs aan je kinderen geven, enz. 

De oorzaak? Wil je het echt weten? Psychische afhankelijkheid, is vaak de oorzaak. De oorzaak heeft in ieder geval altijd te maken met een reactie vanuit je minderwaarde, onzekerheid en angst. Het mooie en het voordeel is, dat de oplossing in je Zelf ligt. Dan ben je weer onafhankelijk! 

Best leuk ook, dat frunniken in je eigen gedachten en gevoelens en heel mooi om je zielenroerselen weer te ont-dekken! 

Gun je zelf de regie! Uitstel is afstel, dus bel: 0653 313 147. Of mail naar bjpvandermieden@pyramide.nl.  

Read more

In de literatuur wordt er – op zich terecht – op gewezen dat stress o.a. leidt tot slechte eet- en drinkgewoonten. Men gaat meer en ongezonder eten, men rookt en drinkt meer en/of raakt verslaafd aan drugs.  Er zijn steeds meer kinderen en volwassenen met overgewicht en men beweegt veel te weinig. Stress is inderdaad een van de oorzaken van een slechte leefstijl. Het is dus zinvol om mensen ertoe te bewegen om gezonder te gaan eten en drinken, minder te roken e.d. en meer te gaan sporten.

Maar het blijft het paard achter de wagen spannen en symptoombestrijding, omdat de oorzaak van stress niet onder ogen wordt gezien. En een slechte leefstijl is niet alleen het gevolg van stress, maar is ook een belangrijke oorzaak van stress! Om dat goed te begrijpen is het van belang het begrip leefstijl goed te definiëren: Leefstijl is onze persoonlijke manier van leven. De manier waarop wij in het leven staan, over het leven denken, en hoe wij leven, is dus ieders eigen, individuele verantwoordelijkheid en keuze. Natuurlijk spelen gebeurtenissen en omstandigheden daarbij een rol, maar de manier waarop wij daarmee omgaan is onze persoonlijke keuze en verantwoordelijkheid. Je bepaalt zelf bijvoorbeeld wat je eet en drinkt. Naar kinderen toe hebben ouders en opvoeders natuurlijk de verantwoordelijkheid, dat zij hen gezond eten en drinken geven.

De literatuur geeft tevens aan dat kinderen en adolescenten steeds meer stress ervaren en dat het aantal gevallen van burn-out en depressie onder hen toeneemt. Daarbij is er ook sprake van collectieve druk vanuit de omgeving: Zowel van huis uit, als op school en vanuit de maatschappij en via de media. Maatschappij-breed is men voornamelijk en te eenzijdig gericht op de buitenkant en het leveren van (top)prestaties. Er is dus – naast de individuele – ook sprake van een gemeenschappelijke, collectieve verantwoordelijkheid.

De gevolgen van een slechte leefstijl zijn niet alleen individueel merkbaar, maar ook voor organisaties en de samenleving als geheel. Er wordt heel veel geld verdiend aan drugs, drank en ongezond voedsel, maar de extra en onnodige directe en indirecte kosten – veroorzaakt door ziekte, verzuim en arbeidsongeschiktheid – voor de gehele samenleving zijn gigantisch.

Hoe kunnen we overmatige en ongezonde stress en een ongezonde leefstijl voorkomen? En hoe komen we tot inzicht in onze leefstijl en tot een gezondere leefstijl?

Onze individuele leefstijl wordt niet alleen bepaald door ons fysieke kwaliteitsniveau van leven, maar ook door het emotionele, mentale, sociale, relationele en spirituele kwaliteitsniveau. En die aspecten beïnvloeden elkaar! In de literatuur spreekt men naast de fysieke klachten veelal uitsluitend over “psychische, psychosociale en psychosomatische klachten” die minimaal een derde van het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid veroorzaken. Willen we echter grip krijgen op de dieperliggende oorzaken van overmatige en ongezonde stress en tot een gezonde leefstijl komen, dan zullen we alle zes genoemde kwaliteitsniveaus onder de loep moeten nemen. In de afgelopen 25 jaar is gebleken dat de Pyramide-Aanpak effectief werkt. En dat de door mij ontwikkelde Regieconcepten, zowel individueel als voor organisaties, sneller en tot betere resultaten leiden.

Wilt u meer hierover weten, of heeft u een vraag hierover: Stuur een mailtje naar bjpvandermieden@pyramide.nl

 

Read more

Hoezo, nu investeren in de maand december? In de afgelopen 25 jaar heb ik gemerkt hoe zinvol het is als men in september begint met het investeren in jezelf en in je relaties.

Want voor velen is de feestmaand december ook een maand vol spanningen: Waar vieren we Sinterklaas en/of Kerst en met wie? Hoe zal hij of zij reageren?  En hoe kijk ik en kijken wij terug op dit jaar? En naar het volgend jaar? In leven, wonen en werken!

In een paar gesprekken en met concrete handvatten en tips help ik je op weg en neem jij de regie.

Wil je meer informatie, mail of bel me dan: bjpvandermieden@pyramide.nl / 0653 313 147.

Read more

 

Welke schade heb je opgelopen in denken, durven, kunnen, mogen, voelen en willen? Wat waren je verlangens daarin? Het verleden kunnen we niet ongedaan maken, maar we kunnen in het hier en nu de schade wel herstellen. Dat begint met het een beeld te maken van wie je als onbeschadigde persoon bent. De mens zonder verdriet, minderwaardigheidsgedachten en minderwaardigheidsgevoelens. Je bent wie jij vanbinnen wilt zijn. En dat is altijd de mens die zelfvertrouwen heeft, het leven vertrouwt, de kansen en mogelijkheden ziet en de uitdagingen wilt aangaan. Vanuit eigen autonomie en kracht. Dat is ook altijd de mens die verbonden is met de ander en het andere, ook al lijkt het nu niet zo. In wezen is alles met elkaar verbonden. En het is altijd de vitale mens, ook al ben je dat nu fysiek, psychisch, sociaal, relationeel en/of spiritueel niet optimaal op dit moment.

Je kunt dat beeld nu maken aan de hand van jouw zielsverlangen. Schrijf in een paar zinnen op wat jouw levensvisie en levensmissie is en wat jouw persoonlijke inkleuring is van de volgende universele menselijke eigenschappen: kracht, liefde, schoonheid, vertrouwen, vreugde, waarheid, wijsheid en zuiverheid. Dat is de persoon die jij in wezen bent. Dit is de basis van het schilderij dat jij nu verder kunt opbouwen en inkleuren.

Je kunt ook een beeld maken van de relaties die jou gelukkig maken. Wat zijn jouw verlangens ten aanzien van gezonde, energie gevende relaties in leven, wonen en werken? Met dit ideaalplaatje heb je die natuurlijk nog niet gerealiseerd, maar ook hiervoor heb je nu een basis gelegd. Dit is wat jij wilt!

En tenslotte kun je je een beeld maken van de gewenste situatie betreffende jouw vitaliteit. Zowel op fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal, relationeel als spiritueel niveau. Wat zijn jouw verlangens daarin?

Je hebt nu drie stappen voorwaarts gezet op weg naar het ontdekken en realiseren van jouw verlangens en doelstellingen. Je weet wat je wilt en op basis daarvan kun je het heden en het verleden onder de loep gaan nemen. De situatie toen, de situatie nu en de gewenste situatie heb je nu in beeld. Maar je wilt meer, want je wilt het nu gaan concretiseren en je schilderij helemaal afmaken, zodat je weet wie je bent, wat je wilt en hoe je je verlangens en doelstellingen zo snel en goed mogelijk kan realiseren. Ik kan je daarbij helpen, want ik heb hiervoor een instrumentarium en methodiek ontwikkeld: Het concept Levensregisseur. De informatie daarover stuur ik je graag toe.

Telefoon: 0653  313 147 / mail: bjpvandermieden@pyramide.nl

Welke stap ga jij nu zetten om de regie in leven, wonen en werken stevig ter hand te nemen en om gelukkig en succesvol te zijn in vertrouwen, verbondenheid en vitaliteit?

Read more

 

Het begint al in de wieg: Het kind is nauwelijks geboren of het lijkt al op die of die, veelal ten voordele van degene op wie het kind lijkt en de directe familie daarvan. Het wordt meteen beoordeeld op diens uiterlijk, sekse, huidskleur, afkomst, enz. En vervolgens worden de vorderingen van het kind vergeleken met andere kinderen uit de familie- en/of vriendenkring.

Komt het kind op de basisschool, dan worden de prestaties beoordeeld en vergeleken. En zo gaat dat ons hele leven lang door. We worden vergeleken met anderen, en op grond daarvan beoordeeld en veroordeeld. Je hoort er wel of niet bij. Zo gaat dat al sinds mensenheugenis. Met als gevolg dat mensen worden buitengesloten, afgewezen en als meer of minder worden gezien o.b.v. hun afkomst, bezit, geloof, huidskleur, kleding, macht, positie, ras, enz. Wereldwijd is het de grootste misdaad: Vergelijkend oordelen. In plaats van dat we de mens in diens eigen uniekheid en unieke waarde zien en zichzelf laten zijn.

Dat wij er ontvankelijk voor zijn, wordt veroorzaakt door onze psychische afhankelijkheid. Natuurlijk laten wij ons als baby en in onze jeugd beïnvloeden door onze ouders en opvoeders en nemen wij waarden en normen van hen over. En in de puberteit zetten we ons er in meer of mindere mate tegen af. Maar het hoort bij het volwassen zijn, om te bepalen welke waarden en normen en levensbeschouwing bij ons passen. Dat impliceert dan wel: de wil te hebben om psychisch onafhankelijk te willen zijn en zelf de verantwoordelijkheid te nemen daarvoor. Maar ook als volwassenen laten we ons nog sterk beïnvloeden. Het “erbij willen horen” – dat kan voortkomen uit psychische afhankelijkheid – is bijvoorbeeld een veel voorkomend motief om de mode te volgen. Vanuit psychische afhankelijkheid, gebaseerd op angst en gebrek aan zelfvertrouwen, wil men niet buiten de boot vallen en niet uitgesloten worden. Wereldwijd is psychische afhankelijkheid de grootste vloek. In plaats van dat we ons Zelf en autonoom zijn.

De consequenties van psychische afhankelijkheid en vergelijkend oordelen, in organisaties en in de samenleving, zijn onvoorstelbaar groot. Het komt veelvuldig voor dat daardoor geen, of slechte besluiten worden genomen, dat mensen wel of niet worden ontslagen, dat iemand de hand boven het hoofd wordt gehouden, dat men terroristische aanslagen pleegt, enz. enz. De oorzaak van dit alles is angst en onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen.

Dit is alleen oplosbaar door zelfinzicht en mensenkennis. En door zelf de regie stevig ter hand te nemen in leven, wonen en werken, door het ontdekken van de eigen verlangens en doelstellingen. Psychische afhankelijkheid en vergelijkend oordelen zijn op te heffen, als we ons realiseren welke unieke bijdrage ieder van ons levert aan het geheel. Dan is er sprake van zelfvertrouwen en van vertrouwen; zowel in het leven als in de toekomst. En dan kunnen we vanuit psychische onafhankelijkheid tot bewuste, goede besluiten komen, tot stevige, gezonde en duurzame relaties en tot (zelf)bewust doen en laten.

Vragen en tips:

01. Welke (voor)oordelen heb jij? Waar komen die uit voort? Onderzoek ze en bevrijd jezelf.

02. Van wie ben jij psychisch afhankelijk? Hef die op door zelfreflectie.

03. Realiseer je uniciteit en je verlangens en doelstellingen.

04. Neem de regie stevig ter hand in leven, wonen en werken.

05. Bespreek het met iemand die je vertrouwt.

 

Bert-Jan van der Mieden.

bjpvandermieden@pyramide.nl

Tel: 055 522 39 26 / 0653 313 147.

============

Read more