MANAGER: “IK BEN JE VADER / MOEDER NIET!”

 

Managers zijn niet de ouders van hun managers / medewerkers aan wie zij leiding geven. En er wordt wat dat betreft wat geprojecteerd in organisaties! Ik maakte het zelf mee bij een van de managers aan wie ik leiding gaf. Die kon goede feedback geven, maar er zat een stuk agressie bij die niet klopte. In een goed tweegesprek bleek hij zijn autoritaire vader op mij – en niet alleen op mij – te projecteren. Toen hij dat – tot zijn eigen opluchting ook – doorhad, communiceerde hij veel beter. En zo worden er vaders en moeders geprojecteerd op managers. Wees er maar eens alert op. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen nu bij kritiek gaat roepen: ”Ik ben je moeder / vader niet”, of “Je projecteert dat, op mij”. Beperk je eerst eens tot je eigen mogelijke projecties. Je leven wordt er een stuk aangenamer door.

Als Relatieregisseur en partner- en relatietherapeut merk ik dat het ook bij partners gebeurt. En ook je man of vrouw is niet je vader of je moeder. In relaties worden heel wat negatieve gedachten en gevoelens omtrent een of beide ouders / opvoeders geprojecteerd op de partner. In mijn boek “De mens in de 21eeeuw” geef ik daar inzicht in en handvatten voor en door het, individueel of samen, volgen van een traject Levensregisseur word je gelukkiger, functioneer en communiceer je effectiever en kom je tot gezonde en stevige relaties.

Maar het onderwerp is ook in het algemeen binnen een organisatie bespreekbaar te maken. Ik geef er graag een inleiding over. www.bertjanvandermieden.com.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.