Levensbeschouwing

 

Waarom? Wat? Hoe? Wanneer? Vul voor jezelf de varianten bij die vragen maar in. Levensvragen waarvan deels het antwoord buiten ons ligt, maar de kern ligt in ons Zelf. Het antwoord op onze diepste levensvragen vinden we niet in boeken of bij de ander. Hoe zinvol die ook kunnen zijn als hulpmiddel. Het antwoord ligt in ons zielsverlangen en onze intuïtie. Diep-in weten wij. Kennis en ervaring is belangrijk, maar die is relatief en betrekkelijk. De essentie is inzicht; ons begrip van de aard en het wezen van iets, onze visie op het leven en de bedoeling ervan. En ons moreel besef; onze waarden, normen en ethiek. Wat betekenen kracht, liefde, schoonheid, vertrouwen, vreugde, waarheid, wijsheid en zuiverheid voor ons en hoe gaan wij daarmee om? Wat is jouw inzicht en jouw moraal?

 

Bewust en onbewust bepalen de antwoorden op deze vragen op welke wijze wij de regie pakken en hoe wij handelen en ons gedragen, zowel in leven, wonen als werken. En daardoor bepalen we hoe wij ons onderscheiden, en onze unieke bijdrage leveren, als individu, team, organisatie, land en internationale gemeenschap. En hoe wij omgaan met deze wereld. Hoe laat jij jouw licht daarin schijnen? Wat is jouw rol in dit schouwtoneel?

Read more

 

Het lijden is inherent aan ons bestaan hier in deze wereld. Ik zie het in de ogen van velen die ik ontmoet: Het verborgen verdriet en het onvervulde verlangen. Maar het lijden is te groot: Mensen laten elkaar nodeloos lijden, door de ander te kwetsen, pijn te doen, niet te respecteren, enz. Door onze eigen angst, onzekerheid en tekort gedaan voelen af te reageren op de ander door middel van allerlei vormen van agressie. We zijn dan ons zelfvertrouwen en ons vertrouwen kwijt, we voelen ons niet meer verbonden met het geheel en met de ander en weten niet meer waarom we hier zijn. Daardoor missen we vitaliteit. We lijden hieronder, omdat we diep in verlangen naar vertrouwen, verbondenheid en vitaliteit en weten dat die er zijn. En daar wil ik iedereen weer aan herinneren.

Hoe kunnen we onze verlangens en doelstellingen ontdekken en realiseren?

We kunnen weer ons Zelf worden, degene die we in wezen zijn, door te luisteren naar onszelf, de ander en het andere. Door onze eigen verantwoordelijkheid te nemen en ons te herinneren wie we zijn, ons te ontwikkelen uit onze schijn en ons Zelf te ontplooien. Ons te herinneren wat onze unieke bijdrage is aan het geheel. Daarvoor geef ik in dit boek nieuwe inzichten en concrete handvatten. Daardoor kunnen we de regie stevig ter hand nemen in leven, wonen en werken o.b.v. vertrouwen, verbondenheid en vitaliteit.

Wat zijn de uitdagingen waar we voor staan en gaan?     

In dit boekje geef ik de uitdagingen aan waar we voor staan en gaan o.b.v. het Ennisme; de filosofie van de Verbinding. Hoe wij op basis van persoonlijk leiderschap en het en-en-denken kunnen komen tot perspectiefvol leiderschap. En hoe wij weer, maar nu bewuster, komen tot eenheid in verscheidenheid, door ons te herinneren wat ons universeel verbindt, met respect voor diversiteit. Dan komen we tot een vitale samenleving en organisaties die floreren door regie.

Dit boekje bevat een hoopvolle en positieve boodschap, waardoor je meer licht ervaart en meer energie krijgt. Door bewust koers te zetten naar eenheid in verscheidenheid creëren we samen een bewustere en daardoor betere en duurzame wereld. Dat wens ik jou en ons allemaal toe. Wil je mijn nieuwe boek “Eenheid in verscheidenheid” bestellen, klik dan hier: Boek “Eenheid in verscheidenheid”

Met hartelijke groet,

Bert-Jan.

Read more

Mijn nieuwe boek “Eenheid in verscheidenheid” ligt nu op mijn bureau. Je kunt het bestellen via: “Eenheid in verscheidenheid”. Ook mooi voor in je cadeaula! Een cadeau – bijvoorbeeld voor Valentijnsdag –  waar de ontvanger je de rest van diens leven dankbaar voor zal zijn. Waarom? Omdat ik je hier het inzicht en de handvatten geef, waardoor je de regie in handen hebt in leven, wonen en werken. En dat in een steeds veranderende wereld, vol met onverwachte gebeurtenissen. Dat is mijn belofte aan jou en aan die ander! Ik wens je veel leesplezier!

Read more

Paus Franciscus publiceerde in mei 2015 zijn encycliek “Laudato Si”, over de zorg voor het gemeenschappelijk huis. Ik woonde 30 oktober j.l. de studie-werkdag “Laudato Si’ bij in de drie Ranken te Apeldoorn en schafte de vertaling van deze encycliek aan, die gepubliceerd werd als Kerkelijke Documentatie 2015 / nummer 2 en besteld kan worden bij het bisdom Breda, Veemarktstraat 48, 4811 ZH Breda, mailadres: bestel@rkk.nl. De prijs is 15 euro, inclusief porto.

Professor dr. Fred van Iersel hield een inleiding over deze encycliek en er waren die dag diverse momenten van uitwisseling. Voor mij als niet-katholiek was het een boeiende dag en bijzonder interessant om wat meer te weten over hoe men actief hiermee bezig is binnen de katholieke kerk en hoe deze paus zich manifesteert en zijn ambt uitoefent. Wie mij beter kent weet dat ik zeer kritisch tegenover kerkelijke instituten sta, gezien het diverse onheil dat zij al eeuwen lang over de gelovigen hebben uitgestort en de wijze waarop zij zich ten koste van hen verrijkt hebben. Dat vindt nog steeds plaats, maar er zijn zeker ook goede dingen gedaan en dat gebeurt gelukkig nog steeds. Al het goede en de goeden dus niet te na gesproken. Een kritische houding die ook door vele katholieken gedeeld wordt, als het gaat om hetgeen namens en in de katholieke kerk plaatsvond en nog steeds aan de orde is. Na het lezen van deze encycliek blijft bij mij de vraag hangen wat de katholieke kerk met al haar rijkdom doet en welk programma het Vaticaan heeft om de armen te helpen. Op internet zijn er diverse artikelen over haar rijkdom te vinden, maar de katholieke kerk heeft in ieder geval miljarden om uit te delen. Een encycliek schrijven is een ding, maar welke bijdrage levert het Vaticaan verder ter realisatie daarvan? Tot zover deze positief-kritische kanttekening en de vraag die ik heb. De encycliek is uiterst boeiend om te lezen en alle respect voor deze paus. Hij zegt waar het op staat. Ik beveel de hiervoor genoemde uitgave dan ook van harte aan.

Voor hen die nu geen behoefte hebben aan deze ca. 140 bladzijden, met naar schatting zo’n 60.000 woorden, is het wellicht overkomelijk om dit lange blog te lezen, waarin ik een uittreksel geef van deze encycliek in ruim 3000 woorden. Vanaf 1.2. tot 1.10. geef ik dus letterlijk en vrijwel letterlijk de uitspraken van paus Franciscus weer. Alleen het cursief gedrukte is van mijzelf. De indeling in tien thema’s is van mijzelf en een ander zal ongetwijfeld tot een ander uittreksel komen, met geheel andere accenten. Ik nodig niet alleen de bezoekers van deze dag, maar eenieder graag uit op dit blog te reageren.

1. Waar gaat deze encycliek over? Wat is van belang om te weten daarvan?

1.1. Synchroniciteit

Wat mij ten eerste opviel is dat de paus thema’s aanroert, die ik ook bespreek in mijn nieuwe boek:”Eenheid in verscheidenheid”. Dat vind ik dan weer een mooi voorbeeld van synchroniciteit, daar ik niet eens wist dat de paus deze encycliek geschreven had. Dat vind ik ook bemoedigend, want het thema eenheid in verscheidenheid leeft dus in de kosmos en wellicht zijn er katholieken die benieuwd zijn naar hoe een en ander vertaald wordt naar de praktijk. Tevens sluit ik niet uit dat deze paus enthousiast wordt over het Ennisme: de filosofie van de Verbinding. Of dat ertoe zal leiden dat mijn boek wordt aanbevolen in een volgende encycliek is nog maar de vraag natuurlijk 🙂 De wens is de vader van de gedachte nietwaar. Een doorbraak in de wereld is namelijk dringend gewenst. Dat is paus Franciscus geheel met mij eens. Maar je verneemt meer over het Ennisme als mijn boek verschenen is, dat ik binnenkort wil uitgeven.

1.2. Een integrale, universele aanpak

De encycliek geeft op indringende wijze aan wat er met de aarde aan de hand is. Een echte maatschappelijke en morele vooruitgang is noodzaak. We moeten de structurele oorzaken van het disfunctioneren van de wereldeconomie opheffen en daarbij alle aspecten onder de loep nemen. Zorg voor de natuur, gerechtigheid jegens de armen, inzet in de samenleving en innerlijke vrede zijn niet van elkaar te scheiden. Een integrale ecologie is alleen tot stand te brengen als we ons verbinden met het wezenlijke van de mens. Al het geschapene heeft een gemeenschappelijke oorsprong en de paus roept ons op open te staan voor verbazing en verwondering en voor de schoonheid van de schepping. Het leven is een gave en een authentieke menselijke ontwikkeling heeft een moreel karakter. De wereld is meer dan een probleem dat moet worden opgelost, het is een vreugdevol mysterie. (Dat is een uitspraak waarmee de paus het lijden overstijgt). Hij doet daarbij de oproep om ons te verenigen in een nieuwe universele solidariteit, de dialoog aan te gaan en op zoek te gaan naar een houdbare en integrale ontwikkeling. Ieder mens heeft in dit proces een eigen verantwoordelijkheid. Technologie en economie bieden, zowel op zich als met elkaar, niet de oplossing als zij niet in staat zijn het mysterie te zien van de vele verbanden die bestaan tussen de dingen. Alle levende soorten vormen een netwerk en alles in de wereld staat in nauw verband met elkaar. Fragmentarische en geïsoleerde kennis kan een vorm van onwetendheid worden, als zij zich ertegen verzet te integreren in een bredere visie op de werkelijkheid! De natuur staat niet los van ons. Wij zijn hierin opgenomen, wij zijn een deel ervan en wij zijn ermee verweven. Gegeven de omvang van de noodzakelijke veranderingen is het niet meer mogelijk een specifiek en onafhankelijk antwoord op ieder gedeelte van het probleem te vinden. Het is fundamenteel om integrale oplossingen te zoeken. Voor ons bestaan zijn we van het geheel afhankelijk. Het geheel is meer dan het deel. We moeten vanuit een breder perspectief naar de werkelijkheid kijken.

1.3. Verantwoordelijkheid en visie

De paus wijst vervolgens indringend op de vervuiling, het dumpen van afval en de gevolgen van de wegwerpcultuur. Het zijn de ontwikkelingslanden die getroffen zullen worden door de ernstigste effecten van de klimaatveranderingen. Velen hebben geen toegang tot veilig drinkwater, hetgeen een fundamenteel en universeel recht is van de mens. Hen wordt het recht op leven ontzegd en velen worden aangetast in hun waardigheid. Mensen die de ellende ontvluchten worden veelal niet als vluchtelingen erkend en worden niet geholpen. We nemen onvoldoende de verantwoordelijkheid voor onze medemensen. De machtigen concentreren zich op het verhullen van de problemen en het verbergen van de symptomen. De paus waarschuwt tegen de desastreuze gevolgen van het verlies van de biodiversiteit door het oneigenlijke ingrijpen van de mens, waardoor ook veel schoonheid verloren gaat. De zorg voor de ecosystemen vraagt om een lange termijnvisie, i.p.v. snel en gemakkelijk economisch gewin – bijvoorbeeld door een aantal multinationals – waarbij men de rest van de huidige en toekomstige generaties de kosten van verwoesting van het milieu laat betalen. De paus noemt o.a. de oceanen, die we veranderd hebben in onderaardse kerkhoven. Omdat alle schepselen met elkaar verbonden zijn, moeten we van ieder schepsel de waarde met liefde en verwondering erkennen. We hebben elkaar nodig en hebben een verantwoordelijkheid voor elkaar en al het geschapene. De relatie van ieder persoon met zichzelf bepaalt de wijze waarop hij met de ander en het milieu in relatie treedt. (Een belangrijke verwijzing naar persoonlijk leiderschap)

1.4. Wijsheid, evenwicht en verbondenheid

De groei van de laatste twee eeuwen heeft niet geleid tot een integrale vooruitgang en verbetering van de kwaliteit van leven. Er zijn teveel symptomen van maatschappelijk verval en verlies van de sociale gemeenschap. We moeten weer wijs gaan leven, dieper nadenken en edelmoedig liefhebben en elkaar ontmoeten. Werkelijke contacten moeten we niet vervangen door kunstmatige, digitale contacten, waardoor we geen contact meer maken met de angst, onzekerheid en de vreugde van de ander en het isolement toeneemt. Het gebrek aan evenwicht leidt tot de vroegtijdige dood van veel armen. Er is veel te weinig aandacht voor de gemarginaliseerden in de wereld. Ongelijkheid treft niet alleen individuen, maar hele landen en verplicht ons om na te denken over een ethiek van internationale verhoudingen. De overconsumptie van de rijke landen en de export van vast en vloeibaar giftig afval naar ontwikkelingslanden, gaan ten koste van die landen en berokkenen enorme schade aan mens en milieu. We moeten ons meer bewust zijn van het feit dat wij één menselijke familie zijn.

1.5. Leiderschap en toekomstperspectief

We beschikken nog niet over de noodzakelijke cultuur om de crises het hoofd te bieden en leiderschap is nodig om de wegen te wijzen voor de huidige en toekomstige generaties. Het is noodzakelijk een systeem van normen te scheppen dat de bescherming van ecosystemen verzekert en zorgt voor vrijheid en gerechtigheid. De politiek moet zichzelf niet langer onderwerpen aan de technologie en de economische belangen van groepen, die hun eigenbelang laten prevaleren boven het algemeen welzijn en die informatie manipuleren om hun eigenbelang niet benadeeld te zien. En zelfs het middel van oorlogvoering niet schuwen. Er is behoefte aan nieuwe, perspectief biedende toekomstscenario’s. Een verscheidenheid aan inbreng kan daarbij leiden tot een vruchtbare dialoog en een multidisciplinaire aanpak leidt tot integrale antwoorden. De mens dient de aarde niet aan zich te onderwerpen, maar die te bewaken, te verzorgen en te beschermen. Ieder mens heeft zijn eigen goedheid en volmaaktheid en levert diens eigen bijdrage aan het geheel. Dat biedt hoop. Onbegrensde materiële vooruitgang is een mythe. Wij dienen onze beperkingen te kennen en respectvol om te gaan met de aarde die ons gegeven is.

1.6. Relaties en de kwaliteit van leven

In dit heelal, dat bestaat uit open systemen die met elkaar in verbinding treden, kunnen wij ontelbare vormen van relatie en deelname ontdekken. Het heelal is vervuld van potenties, die vernieuwing mogelijk maakt. We zijn allemaal op weg naar een gemeenschappelijk doel: terug naar onze oorsprong. Niemand is overbodig. We dienen onze eigen identiteit terug te vinden. In alles en iedereen ligt een wijze les, die we kunnen ontdekken door te luisteren. We moeten onszelf in relatie tot de andere schepselen zien en de verscheidenheid van de dingen in hun vele relaties aanvaarden. Alles is onderling van elkaar afhankelijk en staat met elkaar in relatie. Geen enkel schepsel heeft aan zichzelf genoeg. De paus roept op om vooral verontwaardigd te zijn over de geweldige ongelijkheid die er onder ons mensen bestaat. We moeten niets en niemand uitsluiten of bevoorrechten. Iedere wreedheid tegenover welk schepsel dan ook is in strijd met de menselijke waardigheid. Wij zijn met elkaar verbonden in een wonderbaarlijke pelgrimstocht en dienen de mensenrechten en de rechten van de naties en volken te respecteren. We dienen alle fundamentele menselijke relaties weer gezond te maken. Open te staan voor de ander en een dialoog aan te gaan en de ander lief te hebben. Dat is de grote adel van de mens. We dienen relaties met elkaar aan te gaan o.b.v. vertrouwen, betrouwbaarheid en het naleven van regels, die onontbeerlijk zijn voor ieder samen leven van burgers. Als alles met elkaar in relatie staat, brengt ook de kwaliteit van de instituties gevolgen met zich mee voor het milieu en de kwaliteit van menselijk leven. Verschillende landen worden bestuurd door een wankel institutioneel systeem ten koste van het lijden van de bevolking en ten gunste van hen die verdienen aan deze stand van zaken. Wetten zijn dan dode letters en worden geschonden. Wat in de ene streek gebeurt heeft direct of indirect invloed op andere streken. Drugs die gebruikt wordt in welvarende landen is bijvoorbeeld afkomstig uit verarmde gebieden. We moeten naar integrale verbetering van de kwaliteit van leven.(De regie verstevigen in leven, wonen en werken)

1.7. Creativiteit en bewust zijn

Wetenschap en techniek zijn een schitterend product van menselijke creativiteit. Zij brengt het schone voort en brengt de mens naar de wereld van de schoonheid. Maar zij geeft de mens ook een huiveringwekkende macht, die zij ten kwade kunnen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan atoomenergie, de biotechnologie, de informatica en de kennis van ons DNA. Dat wijst ons op onze morele verantwoordelijkheden, onze waarden en ons geweten, het belang van zelfkennis en het besef van onze grenzen. De paus geeft aan dat de mens niet volledig autonoom is: Zijn vrijheid wordt ziek, wanneer hij zich overgeeft aan de blinde krachten van het onbewuste, van de onmiddellijke behoeften, van het egoïsme, van het brute geweld. Het ontbreekt de mens aan een solide ethiek, een cultuur en een spiritualiteit die hem werkelijk grenzen stellen en hem binnen een heldere zelfbeheersing beteugelen.(Het Ennisme: De filosofie van de verbinding, biedt nieuwe perspectieven t.a.v. ethiek, cultuur, spiritualiteit en bewust worden, bewust zijn en bewust doen)

We moeten technologie en wetenschap niet gebruiken om de ander te overheersen, of met het oog op opbrengsten, zonder daarbij rekening te houden met de eventuele negatieve gevolgen voor mens en natuur. Men realiseert zich onvoldoende wat de diepste oorzaken zijn van de huidige onevenwichtigheid. Dit verhindert ons om adequate wegen te ontdekken om de meest complexe problemen op te lossen. Een andere kijk, een ander denken, een andere politiek, een ander opvoeding, een andere levensstijl, een andere spiritualiteit en andere wetenschappelijke en economische uitgangspunten zijn noodzakelijk. We moeten niet zaken isoleren die in werkelijkheid met elkaar verbonden zijn en de ware en diepste problemen van het wereldsysteem niet verbergen. Het is echter mogelijk de blik te verruimen en de menselijke vrijheid is in staat de technologie te beperken, haar richting te geven en haar ten dienste te stellen van een ander type vooruitgang, gezonder, menselijker, socialer en meer integraal. We dienen ons te bezinnen op de zin en het doel van de invloed van de mens op de werkelijkheid in leven, wonen en werken. Ervan afzien te investeren in mensen om meer onmiddellijke winst te bereiken is een zeer slechte zaak voor de samenleving. Ondernemerschap, dat een zeer nobele roeping is, kan een zeer vruchtbare bijdrage leveren aan verbetering van de wereld door het scheppen van arbeidsplaatsen en de omgeving een impuls te geven. Alles wat wij doen dient gedaan te worden vanuit eerbied voor de heelheid van de schepping. We kunnen ingrijpen in de natuur, als we dit doen om haar te helpen zich te ontwikkelen overeenkomstig haar wezen. Techniek en ethiek zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden.(Tip: lees deze alinea zin voor zin nog een keer. Het is essentieel wat de paus hier schrijft)

1.8. Eenheid in verscheidenheid

Men moet de geschiedenis, de cultuur en de architectuur van een bepaalde plaats integreren en daarbij de oorspronkelijke identiteit ervan waarborgen. Het gaat om cultuur in haar levende, dynamische en participatieve betekenis. De immense culturele verscheidenheid is een schat van de mensheid. Evenals het leven en de wereld moet ook de zorg van de wereld flexibel en dynamisch zijn. Puur technische oplossingen dreigen te kijken naar symptomen, die niet de diepste problemen raken. Ontworteling kunnen we bestrijden door menselijke relaties van nabijheid en warmte te ontwikkelen, waardoor men zich opgenomen voelt in een netwerk van communicatie en verbondenheid. Zo houdt de ander op een vreemdeling te zijn en kan men hem zien als een deel van “ons” dat wij samen vormen. Algemeen welzijn is een beginsel dat een centrale en één makende rol speelt in de sociale ethiek. Zowel groepen als individuen kunnen daardoor hun eigen volmaaktheid vollediger en vlugger bereiken. Het algemeen welzijn veronderstelt het respect voor de menselijke persoon, met al diens rechten. Schending ervan leidt tot geweld. Solidariteit is een fundamentele ethische vereiste voor een daadwerkelijke verwerkelijking van algemeen welzijn. Zonder solidariteit tussen generaties is er geen sprake van duurzame ontwikkeling. Wij dienen een planeet door te geven die bewoonbaar is. Voor volgende generaties en omwille van onze waardigheid.

We kunnen komen tot waarachtige oplossingen als we die zoeken vanuit een wereldomvattend perspectief en als zijnde een gemeenschappelijk project. Een mondiale consensus is onontbeerlijk. De mens in de 21e eeuw kan de edelmoedige mens zijn die de eigen verantwoordelijkheden op zich neemt. Het oplossen van de wereldproblematiek vereist oprechtheid, moed en verantwoordelijkheid. Landen die problemen hebben veroorzaakt hebben daarbij een grotere verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de oplossing van die problemen. Het is dringend noodzakelijk internationale verdragen tot stand te brengen en die na te leven. En wereldwijde regulerende kaders. Een politiek wereldgezag is noodzakelijk, die internationale strategieën bevordert. Door een goede politieke en institutionele structuur kunnen goede praktijken worden aangemoedigd, wordt de creativiteit die nieuwe wegen zoekt gestimuleerd en wordt het gemakkelijker om tot persoonlijke en collectieve initiatieven te komen. Kortzichtig machtsdenken remt de vooruitgang. De politiek moet handelen o.b.v. grootse beginselen, die het algemeen welzijn op lange termijn dienen. Men kan niet denken aan uniforme recepten, omdat er specifieke problemen en beperkingen in ieder land en iedere streek zijn. Maar het gaat om het basis uitgangspunt van een integrale aanpak. (Een mooi pleidooi in feite voor een multidisciplinaire aanpak en om uit te gaan van universele beginselen, waarin we ons verbonden weten)

De beste maatregelen zullen falen wanneer grote doeleinden ontbreken, evenals waarden en een humanistische levenshouding die in staat zijn iedere maatschappij een nobele en edelmoedige oriëntatie te geven. Op interdisciplinaire, transparante, en van iedere economische en politieke druk onafhankelijke, wijze kunnen we tot de gewenste oplossingen komen. Met eerlijke en waarachtige informatieverstrekking aan iedere belanghebbende. Leidend tot integrale ontwikkeling en ontplooiing. Dat kan alleen op basis van nieuwe criteria, die de menselijke droom doen uitkomen, met een creativiteit die in staat is opnieuw de adeldom van de mens te doen bloeien. We moeten vooruitgang opnieuw definiëren. Door een multidisciplinaire dialoog komen we tot eenheid in verscheidenheid. Eenheid gaat boven conflict. Laten we op zoek gaan naar die inzichten die bestemd zijn voor alle tijden en een motiverende kracht hebben, die steeds nieuwe horizonten opent. Godsdiensten dienen met elkaar in dialoog te gaan, gericht op de zorg voor de natuur, de bescherming van de armen en het bouwen aan een netwerk van respect en broederschap. Ook de dialoog tussen de verschillende wetenschappelijke disciplines en tussen de diverse ecologische bewegingen is onontbeerlijk. De werkelijkheid is belangrijker dan het idee. (Deze alinea zou een mooi voorwoord voor mijn nieuwe boek kunnen zijn. De synchroniciteit is bijzonder).

1.9. Persoonlijk leiderschap

Voor alles moet de mens veranderen. Het ontbreekt aan het bewustzijn van een gemeenschappelijke oorsprong, een elkaar toebehoren en een door alleen gedeelde toekomst. Dit basale bewustzijn leidt tot een nieuwe levensstijl en tot herstel. De postmoderne mensheid heeft geen zelfkennis die haar richting kan geven en men beleeft dit gebrek aan identiteit met angst. Mensen kunnen egocentrisch en hebzuchtig zijn en hun geweten afsluiten, maar ook het goede doen en kiezen voor de waarheid en de schoonheid. Niets kan het goede volkomen te niet doen. Het Handvest van de Aarde riep in het jaar 2000 ons allen op een tijd van zelfvernietiging achter ons te laten en opnieuw te beginnen, maar wij hebben nog geen universeel bewustzijn ontwikkeld dat dit mogelijk maakt. Het goede te doen en onze eigen bijdrage te leveren aan het geheel geeft ons onze waardigheid terug en maakt het de moeite waard om hier te leven. Meer aandacht voor schoonheid en die te koesteren helpt daarbij. Als we tot diepgaande verandering willen komen moeten we voor ogen houden dat denkmodellen werkelijk van invloed zijn op ons gedrag. We moeten een nieuw mensbeeld ontwikkelen en een nieuwe visie op het leven, de maatschappij en onze relatie met de natuur. De paus roept daarbij op tot innerlijke bekering, nederigheid en een bevrijdende soberheid. En roept ons tevens op het individualisme te overwinnen, een andere, evenwichtige levensstijl tot stand te brengen en na te denken over onze idealen. Beleef alles met serene aandacht en wijd je aan ieder ogenblik als aan een goddelijk geschenk, dat ten volle moet worden beleefd. Wij hebben elkaar nodig en hebben een verantwoordelijkheid jegens elkaar en de wereld. Het is de moeite waard om goed en eerlijk te zijn. Schoonheid is en wordt overal zichtbaar, als wij ons ook rust gunnen en het leven vieren.

1.10. De regie in leven, wonen en werken

Paus Franciscus geeft aan dat we scheppend kunnen zoeken naar het schone en echte menselijkheid, die uitnodigt tot een nieuwe synthese. We moeten terug naar de intrinsieke waarde van de wereld en de grote doeleinden. Men wacht op een nieuwe synthese, die de valse vormen van dialectiek van de laatste eeuwen overwint. Het is van belang om de objectieve waarheid en de universeel geldige beginselen te erkennen. Tot zover hem citerend is dit wat het Ennisme: de filosofie van de verbinding o.a. biedt. Deze encycliek is een prachtig voorbeeld van synchroniciteit, want het is alsof hij een pleidooi schrijft voor het Ennisme; de filosofie van de verbinding en hij zou zo een voorwoord kunnen schrijven voor mijn boek “Eenheid in verscheidenheid”. Er zijn veel raakvlakken, want ook in deze encycliek gaat het in feite om Vertrouwen, Verbondenheid en Vitaliteit. En over perspectiefvol en persoonlijk leiderschap en een multidisciplinaire benadering. Hoe de postmoderne mens tot zelfkennis en persoonlijk leiderschap, en daardoor tot perspectiefvol leiderschap en een luisterrijke toekomst kan komen, geeft de paus niet aan. In mijn boek geef ik de inzichten en handvatten hoe we in leven, wonen en werken de regie steviger ter hand kunnen nemen. Daarbij een instrumentarium en methodiek biedend die universeel toepasbaar zijn, ongeacht welke levensbeschouwing men heeft. Ieder diens eigen bijdrage nietwaar.

Gelukkig kunnen we ook buiten de eucharistieviering om het glas heffen 🙂 Met dank aan paus Franciscus voor deze rondzendbrief. Laten we proosten op een wereldwijde solidariteit op basis van Vertrouwen, Verbondenheid en Vitaliteit. Het Leven schenkt ons daartoe de benodigde innerlijke kracht en Licht. Ben je nu ook nieuwsgierig naar mijn boek en wil je weten wanneer het verschijnt, stuur dan een mailtje naar me: bjpvandermieden@pyramide.nl en ik houd je op de hoogte. Onderstaand kun je je reactie geven op dit artikel. Ik hoop op een levendige uitwisseling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read more

Een radio-interview door Rinus van Warven met mij over Liefde, zaterdagnacht 25 oktober 2014

Liefde is geen sprookje, maar de basis van de Schepping en voor ons een fantastisch werkwoord! Rinus van Warven interviewde mij, gelukkig op een wat geschikter tijdstip, over de Liefde. En dan ben je natuurlijk nieuwsgierig wat ik daar allemaal over vertelde.

Vannacht zaterdag 25 oktober, of eigenlijk is het dan al zondagochtend, van 24.00 tot 0.100 uur. Ik refereer daarin een paar maal naar het boek “De kunst van het niet weten” van Willem Geene. Met een bijzonder verhaal daarin, maar ook geeft hij zijn doorleefde visie weer. Een boek waar je zeker wat aan hebt op je eigen levensreis.
Hier de link naar het programma op Radio Vijf.

http://www.ohmnet.nl/radio/liefde-modern-sprookje/

Veel luisterplezier toegewenst!

Read more

Sinds mei 2008 publiceer ik dagelijks een weblicht; een korte gedachte waarop je kan reflecteren. Ter bemoediging, inspiratie en stimulans en ten behoeve van zin- en betekenisgeving. Het weblicht van  30 Maart 2012 was: “Laten we meer momenteren: “Waar en in welke situatie je ook bent, genieten van het moment”.

Hiermee introduceer ik een nieuw werkwoord “momenteren”. Waarom doe ik dat en wat is het belang daarvan? Ik kwam erop, omdat de mens al van oudsher gewezen wordt op het belang van in het Nu te leven. De filosofie daarachter is: Leef in het hier en nu, want het verleden kunnen we niet veranderen en de toekomst kunnen we niet voorspellen. Tevens is de gedachte daarbij: Laat je niet blokkeren door het verleden en heb geen angst voor de toekomst. Het zijn ware woorden, ook al is het lang niet altijd gemakkelijk om die levenskunst te verstaan.

Het werkwoord “momenteren” gaat een stap verder. Het betekent meer dan leven in het “Nu”. Een moment is een ogenblik, een weinig tijd, maar in de mechanica ook een kracht van beweging. Een moment kan ook betekenisvol zijn. Een moment gaat dus over het Nu, over energie en over betekenis. Daarbij gaat een moment ook verder dan het hier en nu. Je kunt een herinneringsmoment hebben of denken aan een moment in de toekomst. Je kunt in een moment aan de eeuwigheid denken en een eeuwigheidsmoment ervaren. Als we momenteren richten wij onze energie  gedurende een ogenblik, waar en in welke situatie wij ons ook bevinden, op iets of iemand in het verleden, het heden, in de toekomst of in het tijdloze. Aan dat moment kunnen wij een betekenis geven. We kunnen van en in zo’n moment genieten.

In mijn weblicht: Laten we meer momenteren: “Waar en in welke situatie je ook bent, genieten van het moment”, roep ik de lezer op om elk moment van het leven te genieten. In een wereld vol schijn en lijden is dat niet altijd mogelijk. We leven in een wereld waarin we zowel fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal, relationeel als spiritueel kunnen lijden. Toch kennen mensen momenten van geluk en van genot, ook middenin hun lijden. Met uitdrukkingen als “tel je zegeningen” en “altijd blijven lachen” en als we zeggen “houd moed” dan refereren we daar ook naar. Ik zelf geef dat aan met mijn “En toch”. Ondanks alle schijn en lijden is er Kracht, Liefde, Schoonheid, Vertrouwen, Vreugde, Waarheid, Wijsheid en Zuiverheid en kunnen we die ervaren. Ik momenter daar graag op. In periodes van zorgen, tegenslagen en/of verdriet helpt het je om te momenteren. Vandaar dat ik dit nieuwe werkwoord graag introduceer. Momenteren draagt ook bij aan bewuster leven en biedt mogelijkheden om momenten met elkaar uit te wisselen. Bewuster vaker te momenteren is van belang voor de individuele en collectieve ontwikkeling en ontplooiing en dus ook van maatschappelijk belang.

Dus, als je bijvoorbeeld in de file, of in een lange rij staat, momenter dan. Het zou mooi zijn als er wereldwijd billboards langs de wegen zouden staan met de tekst: “File? Momenter een keer! Ook in het verkeer!” Ben je op je werk momenter dan regelmatig. Momenteren kan ook helpen als je gepest wordt en kan voorkomen dat je een ander gaat pesten of anderszins kwaad gaat doen. Dan is het een soort “bezint eer gij begint”.  Momenteren is een ogenblik stilstaan bij en je energie richting geven en betekenis geven aan het Nu. Het zijn momenten van reflectie, om daarna weer zinvol en bewuster verder te leven en te werken.

Momenter even nu je het bovenstaande gelezen heb. In April komt de website van Classic Improvisations online. Wil je daarover een bericht ontvangen stuur dan een mailtje naar bjpvandermieden@pyramide.nl. Op die site tref je niet alleen weblichtjes aan, maar ook pianolichtjes. Je raadt het al: om optimaal te kunnen momenteren! Je hebt niet alleen een leesmoment maar ook een gevoels- en ervaringsmoment. Ik houd jullie op de hoogte.

Met hartelijke groeten,

Bert-Jan van der Mieden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read more

Waarom is het van belang om een levenskunstenaar te zijn?

Hoe kunnen we een goed en gelukkig leven leiden in overeenstemming met wat we echt belangrijk vinden? Wanneer is ons leven succesvol en hoe kom ik daar waar ik heen wil? Hoe kunnen we respectvol omgaan met verschillende levensbeschouwingen? Herken je dit soort vragen? In iedere levensfase wordt er een beroep op ons gedaan na te denken over onszelf, over het leven en over onze mogelijkheden. Moeilijke omstandigheden, traumatische gebeurtenissen, pijn en verdriet en crises in de wereld doen telkens opnieuw een appèl op onze levenskunst. Evenals de mooie en bijzondere momenten, doen zij ons stilstaan bij de zin en de betekenis van het leven. Velen vinden daarbij geen houvast meer in tradities en collectieve geloofsovertuigingen. En vinden dat ook de wetenschap en de techniek niet tot alle  antwoorden op onze levensvragen leiden. Je zult het wel met me eens zijn dat we levenskunst niet uit een boek of tijdschrift kunnen leren en dat we niet gelukkig worden door problemen te ontkennen of niet op te lossen. Redenen genoeg dus om levenskunstenaar te willen zijn!

Wat is levenskunst en hoe worden wij levenskunstenaar?

Levenskunst is weten wat je ten diepste wilt en hoe je dat kunt realiseren. Waarbij je de volle verantwoordelijkheid neemt voor je doen en laten en tot je uiterst kunnen gaat. Levenskunst is een continu proces van bewust worden, bewust zijn en bewust doen. Wij zijn levenskunstenaars als we vanuit onze uniciteit, op basis van onze eigen waarden en normen, onze eigen bewuste keuzes maken. En we zijn levenskunstenaars als we onze medeverantwoordelijkheid nemen voor, en recht doen aan, de ander en de omgeving. We kunnen levenskunstenaars worden door zelfreflectie, zelfrealisatie en zelfsturing. Door te bepalen welke waarden en deugden wij echt belangrijk vinden in leven, wonen en werken. Altijd in relatie tot de ander en de samenleving en de wereld waarin wij leven.

Wat leer je deze avond?

Je leert hoe je tot zelfontplooiing en zelfexpressie kunt komen. Je verdiept je zelfkennis door beter te leren luisteren en door de dialoog met jezelf en de ander! Je leert hoe je idealen en de werkelijkheid (ver) uit elkaar kunnen liggen en je toch gelukkig kunt zijn. Hoe je gedachten en gevoelens elkaar kunnen versterken en je tot een positieve balans kunt komen. Hoe je zinvol om kunt gaan met de tijd en tot bewuste keuzes kunt komen.

Waar ga je mee naar huis? Je krijgt o.a. antwoord op de volgende vragen:

Hoe kunnen we omgaan met tegenslagen, crises en met onze kwetsbaarheid en onzekerheid? Hoe kunnen we onze mogelijkheden, kwaliteiten en weerbaarheid optimaal inzetten? Hoe kunnen we respectvol omgaan met andersdenkenden?

Levenskunst leidt tot meer Vertrouwen en Zelfvertrouwen. Dat leidt tot Vitaliteit. Vitaliteit leidt vervolgens tot meer Verbinding. Daardoor komen we tot het gezamenlijk realiseren van doelstellingen.

De lezingencyclus “Noblesse Oblige” kent een unieke vorm: Het gesprokene wordt afgewisseld met mijn zielenklanken die ik vertolk via klassieke piano-improvisaties. Daardoor komen de woorden anders binnen en verbinden en versterken we ons denken en voelen. De deelnemers ervaren dat als een bijzondere en verrijkende belevenis. Zie voor een korte impressie:  http://youtu.be/zb8uoNpKzhY. Wil jij ook zo’n avond meemaken, dan is hier de benodigde informatie:

Datum: Zaterdagavond 03 november van 20.00 tot 22.00 uur. Zaal open: 19.30 uur. Locatie: Firma Kobald, Asselsestraat 167 te Apeldoorn. Voldoende mogelijkheid tot vrij parkeren in de directe omgeving. Toegangsprijs: 25 euro per persoon, inclusief een welkomstdrankje en koffie / thee. Mijn boek “De mens in de 21e eeuw” (winkelprijs    € 30) is tijdens deze avonden te koop voor € 20. Passe-Partout voor vier lezingen: € 85. Passe-Partout + boek: € 100.

Een tip: Beleef de avond samen met iemand uit je directe omgeving, zodat je er samen over kunt napraten. Voor je verwijzingen ben ik je uiteraard erkentelijk. Je kunt je via een antwoord op deze mail opgeven. Je krijgt uiteraard een bevestiging van je deelname. Ik heet je / jullie graag welkom op 03 november a.s.

Met hartelijke groeten,

Bert-Jan van der Mieden.

Read more

Kerkelijk Nederland weet het: In heel wat gemeenten zijn er problemen binnen het kerkelijk bestuur en tussen bijvoorbeeld de kerkenraad, de dominee / pastoor en/of de gemeente. Persoonlijke en relationele problemen en conflicten die soms al vele jaren lang voortslepen. Ze leiden nog al eens tot (langdurig) ziekteverzuim en het neerleggen van functies door mensen, die vaak zoveel betekenden en nog konden betekenen voor de gemeenschap. Soms suddert het een tijdje maar steken oude, onopgeloste problemen en conflicten plotseling weer de kop op. Ten koste van de gemeenschap en het opbouwende werk daarin. Gemeenteleden vinden het veelal beschamend en de leegloop van kerken wordt daar mede door veroorzaakt. Met alle gevolgen van dien voor het voortbestaan van de kerkelijke gemeente / geloofsgemeenschap.

De oorzaak kan een inhoudelijk geloofsconflict zijn, maar is meestal terug te voeren op menselijk schijngedrag. Geen mens is volmaakt en we hebben allemaal in meer of mindere mate last van onze schijnpersoonlijkheid. Daardoor kan een machtsstrijd ontstaan tussen verschillende personen en instanties. Communicatiestoornissen en conflicten rond macht komen in allerlei organisaties voor. Ook binnen geloofsgemeenschappen. De oorzaak is ook veelal niet alleen toe te schrijven aan de organisatiestructuur, waarbij bijvoorbeeld de dominee benoemd is door de kerkenraad, of er problemen ontstaan over zeggenschap en het functioneren over en weer. Inhoudelijke, organisatorische, communicatieve en relationele problemen kunnen zich tevens met elkaar vermengen, waardoor ze onoplosbaar schijnen.

Ik ben Nederlands Hervormd opgevoed en woonde de jeugd- en kerkdiensten bij in de Kloosterkerk in Den Haag. Mijn vader was er diverse jaren ouderling. Ik besloot later geen belijdend lid te worden. Mijn vrouw is niet katholiek, maar wel katholiek opgevoed en diverse malen per jaar wonen we een mis bij ter nagedachtenis van overleden ouders en familieleden. Na kennis te hebben genomen van diverse westerse en oosterse religies en op basis van mijn eigen levenservaring kwam ik tot een psychologisch-religieuze levensbeschouwing en schreef o.a daarover een boek:”De mens in de 21e eeuw”. In mijn praktijk als psychosociaal therapeut en partner- en relatietherapeut begeleid ik sinds 1992 o.a. mensen die zelf en/of in hun relatie worstelen met hun geloof. Ik ben dus wel bekend met het kerkelijk leven en reilen en zeilen, maar geheel onafhankelijk en onpartijdig. Ik vind het bijzonder tragisch om te constateren dat, vaak bevlogen, goedwillende en (diep) gelovige, mensen elkaar beschadigen en kwetsen en dit tot langdurige en soms levenslange trauma’s leidt binnen gezinnen en families, besturen en gemeenschappen. Ook over generaties heen. Ik heb helaas moeten constateren dat er daarbij ook sprake is van ernstige mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele mishandeling. Ieder weldenkend mens weet dat zogenaamd “vergeven” en het zogenaamde “met de mantel der liefde bedekken”, alsmede het ontkennen van problemen niet werkt. Integendeel, een en ander verergert daardoor alleen maar.

Als therapeut, coach en trainer heb ik diverse trainingen en handvatten ontwikkeld waardoor men beter naar zichzelf, de anderen en elkaar leert luisteren, tot steviger relaties komt, vertrouwen wordt hersteld en/of vergroot en men effectief kan omgaan met conflicten. Door individuele en/of teambegeleiding zijn bovengenoemde problemen weer oplosbaar. Hierdoor is het mogelijk om gelijkwaardig en respectvol met elkaar om te gaan en met kracht en liefde tot opbouw en herstel te komen. We hebben niets aan liefdeloze macht, maar ook niets aan machteloze liefde. Dus laten we de aanwezige krachten, kwaliteiten en levens- en werkervaringen bundelen. Als vertrouwens- en relatie-expert lever ik graag mijn bijdrage aan herstel en vergroten van het (onderlinge) vertrouwen en het herstellen en verstevigen van relaties.

Ik geloof in een samenleving waarin mensen ieder met hun ware persoonlijkheid en hun schijnpersoonlijkheid, en met alle verschillen die er zijn in levensbeschouwing, liefdevol, respectvol en waarachtig met en naast elkaar kunnen leven, wonen en werken. Geloofsgemeenschappen hebben in de 21e eeuw alleen maar bestaansrecht als men bereid is open te staan voor elkaars levensverhaal en elkaars waarheidsbevinding binnen het grote Geheel. Ieder mens kan zich verbinden met en we kunnen ons – met behoud van onze uniciteit en eigenheid – binnen en buiten de geloofsgemeenschap met elkaar verbinden. In de pluriforme samenleving waarin wij leven, wonen en werken is dat niet alleen noodzakelijk, maar ook een mooie opdracht.

Behalve bij bovengenoemde problemen en conflicten kan ik, vanuit mijn ruim twintig jaar ervaring als loopbaanprofessional, coach, outplacement-adviseur, ook daarin functionarissen, besturen en organisaties van dienst zijn. Er kunnen behalve trainingen, ook inspiratiebijeenkomsten en lezingen worden verzorgd. Alle begeleiding, zowel individueel als in groepsverband, is maatwerk.

Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met: Jhr B.J.P. van der Mieden, Telefoon: 055 522 39 26. Mobiel: 0653 313 147. Mail: bjpvandermieden@pyramide.nl

Read more

Van kinds af aan improviseer ik klassiek op de piano. Een mogelijkheid om mijn zielenklanken te vertolken en gevoelens en gedachten te uiten. In mijn praktijk als psychosociaal therapeut, coach en trainer heb ik gemerkt dat mijn piano-improvisaties gevoelens en gedachten losmaken bij de luisteraar(s) en helend werken. Ook tijdens concerten blijkt dit het geval te zijn. Voorafgaande aan  bijeenkomsten levert mijn spel kennelijk een wezenlijke bijdrage aan het resultaat daarvan. In een weekend met kunstenaars had het omlijsten van een voordracht van gedichten met mijn pianoklanken een positieve uitwerking. Ook bij uitvaarten wordt mijn pianospel op prijs gesteld. Het uiten van mijn zielenklanken blijkt dus een positieve, helende uitwerking te hebben. Hierbij een aantal reacties van luisteraars:

– “Prachtige vertolking van zielenklanken”

– “Er kwamen emoties vrij. Dat heeft mij erg geholpen”

– “Prachtige stiltes in muziek die je doet Thuiskomen in jezelf”

– “Je hebt mijn leven gespeeld”

– “Jouw spel zorgde voor een bedding en klimaat, waardoor de groep zich opende en beter functioneerde. Dit leidde tot een beter resultaat van de bijeenkomst”

– “Jouw zielenklanken  werkten helend, opende mijn verlangen en bracht mij harmonie”

Gezien de positieve effecten van mijn pianospel adviseren zowel particulieren, ondernemers als diverse professionals mij om hier, veel meer dan tot nu toe, mijn werk van te maken. De bovengenoemde en ook andere positieve reacties geven aan dat mijn pianospel kennelijk ontspanning, innerlijke rust en harmonie geeft, mensen helpt bij het oplossen van hun problemen, tot nieuwe inzichten, inspiratie en betere resultaten leidt en helend werkt. Ik heb daarom besloten om deze dienst structureler en intensiever aan te bieden. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Stichting Globaliseringscentrum die zich inzet voor realisatie van de mensenrechten en het behalen van de millenniumdoelen. Hierbij geef ik u een overzicht van de mogelijkheden:

Ontdek je Zelf via piano-improvisatieklanken

Na een inleidend gesprek speel ik voor u en bespreken we het samen. Sinds 1992 bied ik dit ook aan in combinatie met mijn werk als coach, therapeut en trainer. Dit kan zowel voor individuen, voor partners als voor kleine groepen. De bijeenkomsten vinden in principe plaats bij PYRAMIDE, maar kunnen in overleg ook elders plaatsvinden. Tijdsduur en tijdstip in onderling overleg.

Improvisatie-concert

Een klassieke piano-improvisatie-avond, -middag of -ochtend. Of een optreden van kortere duur. In onderling overleg wordt bepaald of er hierbij sprake is van een korte inleiding en/of nabespreking. Tijdstip en locatie in onderling overleg. Optredens zijn zowel binnen als buiten Nederland mogelijk.

– Indien gewenst kan er een dvd-opname en/of een cd-opname worden gemaakt, speciaal voor uw gezelschap of organisatie. Prijs, opmaak en aantallen daarvan in onderling overleg.

Diner, bijeenkomst, congres, bruiloft, dienst, uitvaart, enz.

Een optreden voorafgaand aan, tijdens en/of ter afsluiting van een diner, een (religieuze) bijeenkomst, congres, bruiloft of uitvaart. Desgewenst gecombineerd met een spreekbeurt, voorzitterschap of toespraak.

Spreekbeurten

Ik verzorg spreekbeurten over diverse onderwerpen, waaronder: Persoonlijk leiderschap / levenskunstenaars / duurzame relaties / besluitvorming / perspectieven van crises.  Door de combinatie met piano-improvisaties wordt het besprokene ervaren. Ook is het mogelijk spreekbeurten van uzelf en anderen met mijn pianospel te combineren. In overleg komen we tot een unieke bijeenkomst.

Begeleiding bij ziekte

Zielenklanken kunnen een helende werking hebben bij (terminaal) zieken, mensen in coma, mensen die revalideren. Ook optredens in ziekenhuizen, zorginstellingen, hospices en revalidatiecentra zijn dus mogelijk.

Galeries, tentoonstellingen, openingen, kunstbijeenkomsten

Tijdens mijn klassieke piano-improvisaties laat ik mij inspireren door de aanwezige kunstuitingen. Het pianospel geeft een sfeer en dynamiek die de aanwezigen inspireert en stimuleert. Uitnodigend tot meer bezoekers, optredens, enz. Ook optredens van andere kunstenaars kunnen muzikaal worden omlijst.

Kunstenaarsdocument

Vanuit UwBiografie kan een “kunstenaarsdocument” worden gemaakt. Indien gewenst kan een opname van het piano-optreden aan een kunstenaarsdocument worden toegevoegd. In combinatie met het in  dit document opgenomen werk van de kunstenaar, en eventueel opnames van de aan het werk zijnde kunstenaar, ontstaat zo een uniek document en prachtig PR-materiaal.

Voor meer informatie en overleg kunt u mij bellen: telefoonnummer 055 5 22 39 26 of mobiel: 0653 31 31 47. Of stuurt u een mailtje naar bjpvandermieden@pyramide.nl

Jhr Bert-Jan Peter van der Mieden

Read more

Geachte heer Rutte, heer Verhagen en heer Wilders,

Bij deze willen wij u kenbaar maken dat we wel verontwaardigd zijn over een aantal zaken en met name de manier waarop een en ander gaat, maar tevens dat onze boosheid is omgeslagen in verdriet. We erkennen onze kwetsbaarheid en wij bieden u hierbij onze tranen aan. De tranen van zo’n zeventien miljoen Nederlanders. Vanaf vandaag kunt u zich het IJsselmeer voorstellen als het Tranenmeer. Het IJsselmeer was eens het symbool van het vernuft, de kennis en kunde en de doenersmentaliteit van het Nederlandse volk, dat met alle respect voor de natuur en bewust van onze afhankelijkheid daarvan, het water bedwong. Een volk dat trots op zichzelf kon zijn. Een natie die zich kenmerkte door diversiteit in rassen, culturen en levensbeschouwingen, door creativiteit, inventiviteit en dat een inspirerend en stimulerend voorbeeld was voor Europa en de rest van de wereld.

Geachte heren onderhandelaars, met al het goede dat u voor ons doet – want wij willen het kind niet met het badwater weggooien en wij hebben weldegelijk ook oog voor uw goede intenties en het goede dat u tot stand wilt brengen – bieden wij u nu onze tranen aan. U zult begrijpen dat de lijst van onderwerpen die de verontwaardiging en het verdriet betreft van ca. zeventien miljoen Nederlanders te lang en te gevarieerd zou zijn, maar namens hen geef ik u een grootste gemene deler:

Kenmerkend van een dergelijke opsomming is dat noodgedwongen de nuancering ontbreekt. Maar tranen zijn tranen en een tranenmeer is een tranenmeer. Na vandaag zult u dat Tranenmeer nooit meer kunnen vergeten. Wij bieden u deze brief aan in de hoop dat u de inhoud daarvan alsnog meeneemt in uw onderhandelingen en in de Kamerdebatten daarover.

01.  Wij bieden u onze tranen aan vanwege uw respectloze natuurbeleid, waarbij u deze en toekomstige generaties opzadelt met de consequenties van uw onevenwichtige beleid

02.  Wij bieden u onze tranen aan vanwege het persisteren in het rijker maken van de rijken en het armer doen worden van de armen en vanwege de voedselbanken in een van de rijkste landen ter wereld

03.  Wij bieden u onze tranen aan omdat u de economische belangen van een kleine groep mensen op de korte termijn behartigt en daarbij de weldenkende burgers, ondernemers en bestuurders, die oog hebben voor het lange termijn belang, negeert

04.  Wij bieden u onze tranen aan omdat wij een volk willen zijn dat open staat voor andere culturen en levensbeschouwingen en niet wil handelen vanuit angst, domheid en onverdraagzaamheid

05.  Wij bieden u onze tranen aan vanwege de kinderen en volwassenen die we jaren geleden hebben toegelaten in ons land en waarvan u de mensenrechten door bureaucratisch wanbeleid jarenlang heeft geschonden en schendt

06.  Wij bieden u tenslotte onze tranen aan omdat wij kansen, mogelijkheden en perspectieven zien in een multiculturele samenleving, waarin wij ons veilig voelen op basis van vertrouwen, liefde en waarheid

Begrijpt u ons goed. Wij leggen de schuld niet alleen bij u neer. Wij richten ons tot u, omdat u ons vertegenwoordigt en u als politicus in onze dienst staat en een grote verantwoordelijkheid op uw schouders heeft geladen. Daar hebben we ook waardering en respect voor. Wij erkennen ook onze eigen schuld. Wij hebben zelf deze samenleving gemaakt en in stand gehouden. We zijn allemaal medeverantwoordelijk. Maar we willen het anders. We leggen ons harnas af en laten onze kwetsbaarheid zien.

Maar we willen onze tranen ook vergezeld laten gaan met een welgemeende waarschuwing: Denkt u niet dat wij door onze kwetsbaarheid zielig zijn en dat ons Tranenmeer een teken is van onze machteloosheid en dat u deze open brief en oproep kunt negeren. Maakt u niet de fout dat u denkt dat u de macht heeft. Dat lijkt maar zo. Wij, burgers van Nederland, zijn ons er namelijk heel goed van bewust dat wij onze tranen niet voor niets verzameld hebben. Wij zetten die om in energie. Een tomeloze energie die ons volk al eeuwenlang kenmerkt. Wij zullen onze menselijke energie mobiliseren en datgene dat u te gronde richt weer opbouwen. Wij roepen u op om uw gezonde verstand, uw liefde, uw idealen, uw professionaliteit, uw Zijn te laten prevaleren boven uw oneigenlijke machtswil en uw schijn. En te luisteren naar onze stem. Anders zult u die verliezen.

Laten we alsnog de handen ineen slaan. Luistert u naar wat anderen van uw beleid vinden. Luistert u eens naar het volk. Ga eens bij u Zelf te rade hoe u herinnerd wilt worden. Laten we samen de nuancering opzoeken en voor Vertrouwen, Liefde, Schoonheid, Waarheid en Zuiverheid gaan. Samen kunnen we van een Tranenmeer weer een nieuw duurzaam “Deltawerk” maken. Gebouwd door wereldburgers, die weer over hun grenzen heen kijken en gaan voor welvaart en welzijn voor eenieder en denken aan de toekomst van deze en toekomstige generaties. Door co-creatie, tot stand gekomen door multidisciplinaire samenwerking, verkrijgen we het benodigde optimale draagvlak voor een samenleving waarin we de mensenrechten en millenniumdoelen eerbiedigen en realiseren. Ten voordele van ons allen en onze (klein)kinderen.

Jhr. Bert-Jan Peter van der Mieden.

P.S. Ik onderteken bewust op deze wijze. Om u te herinneren aan het Noblesse Oblige. Wij zijn allemaal van innerlijke adel en die adeldom verplicht. Teken straks een akkoord in de Ridderzaal! Laten we allemaal ridders zijn die gaan voor een duurzame, humane samenleving. Niet in een sprookje of een verhaal, maar in deze werkelijkheid.

Vanavond, op 20 April, ben ik te zien in Nieuwsuur om 22.00 uur, op Ned. 2, naar aanleiding van deze open brief !

Read more