Problemen binnen geloofsgemeenschappen zijn oplosbaar!

Kerkelijk Nederland weet het: In heel wat gemeenten zijn er problemen binnen het kerkelijk bestuur en tussen bijvoorbeeld de kerkenraad, de dominee / pastoor en/of de gemeente. Persoonlijke en relationele problemen en conflicten die soms al vele jaren lang voortslepen. Ze leiden nog al eens tot (langdurig) ziekteverzuim en het neerleggen van functies door mensen, die vaak zoveel betekenden en nog konden betekenen voor de gemeenschap. Soms suddert het een tijdje maar steken oude, onopgeloste problemen en conflicten plotseling weer de kop op. Ten koste van de gemeenschap en het opbouwende werk daarin. Gemeenteleden vinden het veelal beschamend en de leegloop van kerken wordt daar mede door veroorzaakt. Met alle gevolgen van dien voor het voortbestaan van de kerkelijke gemeente / geloofsgemeenschap.

De oorzaak kan een inhoudelijk geloofsconflict zijn, maar is meestal terug te voeren op menselijk schijngedrag. Geen mens is volmaakt en we hebben allemaal in meer of mindere mate last van onze schijnpersoonlijkheid. Daardoor kan een machtsstrijd ontstaan tussen verschillende personen en instanties. Communicatiestoornissen en conflicten rond macht komen in allerlei organisaties voor. Ook binnen geloofsgemeenschappen. De oorzaak is ook veelal niet alleen toe te schrijven aan de organisatiestructuur, waarbij bijvoorbeeld de dominee benoemd is door de kerkenraad, of er problemen ontstaan over zeggenschap en het functioneren over en weer. Inhoudelijke, organisatorische, communicatieve en relationele problemen kunnen zich tevens met elkaar vermengen, waardoor ze onoplosbaar schijnen.

Ik ben Nederlands Hervormd opgevoed en woonde de jeugd- en kerkdiensten bij in de Kloosterkerk in Den Haag. Mijn vader was er diverse jaren ouderling. Ik besloot later geen belijdend lid te worden. Mijn vrouw is niet katholiek, maar wel katholiek opgevoed en diverse malen per jaar wonen we een mis bij ter nagedachtenis van overleden ouders en familieleden. Na kennis te hebben genomen van diverse westerse en oosterse religies en op basis van mijn eigen levenservaring kwam ik tot een psychologisch-religieuze levensbeschouwing en schreef o.a daarover een boek:”De mens in de 21e eeuw”. In mijn praktijk als psychosociaal therapeut en partner- en relatietherapeut begeleid ik sinds 1992 o.a. mensen die zelf en/of in hun relatie worstelen met hun geloof. Ik ben dus wel bekend met het kerkelijk leven en reilen en zeilen, maar geheel onafhankelijk en onpartijdig. Ik vind het bijzonder tragisch om te constateren dat, vaak bevlogen, goedwillende en (diep) gelovige, mensen elkaar beschadigen en kwetsen en dit tot langdurige en soms levenslange trauma’s leidt binnen gezinnen en families, besturen en gemeenschappen. Ook over generaties heen. Ik heb helaas moeten constateren dat er daarbij ook sprake is van ernstige mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele mishandeling. Ieder weldenkend mens weet dat zogenaamd “vergeven” en het zogenaamde “met de mantel der liefde bedekken”, alsmede het ontkennen van problemen niet werkt. Integendeel, een en ander verergert daardoor alleen maar.

Als therapeut, coach en trainer heb ik diverse trainingen en handvatten ontwikkeld waardoor men beter naar zichzelf, de anderen en elkaar leert luisteren, tot steviger relaties komt, vertrouwen wordt hersteld en/of vergroot en men effectief kan omgaan met conflicten. Door individuele en/of teambegeleiding zijn bovengenoemde problemen weer oplosbaar. Hierdoor is het mogelijk om gelijkwaardig en respectvol met elkaar om te gaan en met kracht en liefde tot opbouw en herstel te komen. We hebben niets aan liefdeloze macht, maar ook niets aan machteloze liefde. Dus laten we de aanwezige krachten, kwaliteiten en levens- en werkervaringen bundelen. Als vertrouwens- en relatie-expert lever ik graag mijn bijdrage aan herstel en vergroten van het (onderlinge) vertrouwen en het herstellen en verstevigen van relaties.

Ik geloof in een samenleving waarin mensen ieder met hun ware persoonlijkheid en hun schijnpersoonlijkheid, en met alle verschillen die er zijn in levensbeschouwing, liefdevol, respectvol en waarachtig met en naast elkaar kunnen leven, wonen en werken. Geloofsgemeenschappen hebben in de 21e eeuw alleen maar bestaansrecht als men bereid is open te staan voor elkaars levensverhaal en elkaars waarheidsbevinding binnen het grote Geheel. Ieder mens kan zich verbinden met en we kunnen ons – met behoud van onze uniciteit en eigenheid – binnen en buiten de geloofsgemeenschap met elkaar verbinden. In de pluriforme samenleving waarin wij leven, wonen en werken is dat niet alleen noodzakelijk, maar ook een mooie opdracht.

Behalve bij bovengenoemde problemen en conflicten kan ik, vanuit mijn ruim twintig jaar ervaring als loopbaanprofessional, coach, outplacement-adviseur, ook daarin functionarissen, besturen en organisaties van dienst zijn. Er kunnen behalve trainingen, ook inspiratiebijeenkomsten en lezingen worden verzorgd. Alle begeleiding, zowel individueel als in groepsverband, is maatwerk.

Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met: Jhr B.J.P. van der Mieden, Telefoon: 055 522 39 26. Mobiel: 0653 313 147. Mail: bjpvandermieden@pyramide.nl

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.