In de filosofie gaat het om wie en wat we zijn, mogen, willen, kunnen en doen. Om ethisch zijn en ethisch handelen. Om de realiteit van ons zielsverlangen en om bewust worden, bewust zijn en bewust doen. Ik ga uit van de en-en-filosofie, die ik – als opvolger van het (post)modernisme – “Het Ennisme” noem; de filosofie van de Verbinding. Het Ennisme / de filosofie van de Verbinding is een filosofische, psychologische, levensbeschouwelijke, integrale benadering van de werkelijkheden waarin wij leven, gericht op het verleden, het heden en de toekomst. Met de volgende uitgangspunten:
Er is in de Schepping sprake van een logische aaneenschakeling, in volgorde en tijd en naast elkaar. Niets gebeurt voor niets en uiteindelijk heeft alles een Bedoeling, ook al begrijpen wij die Bedoeling niet altijd. Er is continu sprake van ontwikkeling en ontplooiing en van verdieping en intensivering daarvan. Er is eenheid in verscheidenheid. Er is een onderling verband tussen al het geschapene en hetgeen plaatsvindt en alles is daarbij in specifieke onderlinge relaties met elkaar verbonden. Geen filosofie en theorie zonder praktische toepassing en resultaten ervan. Er is daarbij de wet van oorzaak en gevolg, die het verloop der gebeurtenissen en de omstandigheden mede bepaalt.
Het Ennisme verbindt realisme en idealisme met elkaar. Het Ennisme gaat ervan uit dat het Er Zijn en de dialoog, uitnodigend tot vragen en antwoorden, de basis is van samenwerken. Rekening houdend met de invloed daarbij van de menselijke schijnpersoonlijkheid. Strevend naar evenwicht en zich bewust zijnde van de onderlinge invloed van de zes kwaliteitsniveaus van leven: fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal, relationeel en spiritueel. In de praktische toepassing van de Filosofie van de Verbinding staan de korte termijn doelstellingen in dienst van de lange termijn doelstellingen en komen de laatste uit de eerste voort. Er is legitiem eigenbelang en collectief belang. Waarachtig eigenbelang gaat niet ten koste van het collectief belang en het collectief belang respecteert het eigenbelang.
In mijn boek “De mens in de 21e eeuw” licht ik deze uitgangspunten toe en bied ik concrete inzichten en handvatten ter realisatie daarvan. Intussen roep ik de wetenschappelijke wereld op om zorg te dragen voor een integrale wetenschappelijke onderbouwing van bovengenoemde uitgangspunten en onderzoek te doen naar de toepassingsmogelijkheden van de filosofie van de Verbinding.
Levensbeschouwing en psychologie aan elkaar koppelend, introduceerde ik in mijn boek de bewustwordingspsychologie en het daarop gebaseerde bewustwordingsmanagement. De bewustwordingspsychologie analyseert o.a. de dualiteit tussen ons niet-ethisch denken en doen enerzijds en de innerlijke drang en wil tot ethiek anderzijds. Het geeft respectievelijk de diepst liggende oorzaken daarvan aan en legt de oorsprong ervan bloot. Bewustwordingsmanagement is het theoretische fundament van het door mij geïntroduceerde vertrouwensmanagement, waarmee dit in organisaties kan worden geconcretiseerd en gepraktiseerd. Het resultaat is dat o.a. de oorzaken van niet-ethisch handelen worden geanalyseerd, de verlangens ten aanzien van ethisch handelen aan de oppervlakte komen en men tot individuele en collectieve standpuntbepaling en tot een duurzaam, optimaal draagvlak komt.
Naar een nieuwe visie op de mens en onze onderlinge relaties
Ons gedrag en onze levenshouding worden bepaald door ons mens zijn. We hebben een bepaalde levensovertuiging en we hebben keuzevrijheid. Inventariseren en analyseren wat er goed en fout is gegaan en gaat is zinvol, omdat we ervan leren en daardoor tot een betere aanpak kunnen komen. Als we het verleden, het heden en de toekomst transparant maken en onze fouten en kwetsbaarheid erkennen, leidt dat tot een krachtige, hernieuwde aanpak. De bewustwordingspsychologie biedt daartoe inzichten en handvatten.
De diepst liggende oorzaak van de wereldproblemen is het onverantwoordelijke, egoïstische en egocentrische schijngedrag van de mens vanuit diens schijnpersoonlijkheid. Waarbij men op basis van het compenseren van een innerlijke leegte, angst, wantrouwen, agressie en oneigenlijke machtswil komt tot overconsumptie en oneigenlijk gebruik van de beschikbare middelen en mogelijkheden. We zijn nu toe aan een nieuw tijdperk waarin de mens zich bewust is van diens structuur, zich Zelf realiseert en zich ontwikkelt uit schijn en lijden en zich Zelf ontplooit. Leeft vanuit Zijn en waarbij men heeft wat men nodig en wenselijk acht, zonder compensatie en zich bewust zijnde van aanwezige hoofd-, bij- en schijnmotieven. Om dit inzichtelijk te maken, de filosofie der Verbinding individueel en collectief toepasbaar te maken en een handvat te bieden voor zelfreflectie en te komen tot steviger en duurzame relaties, ontwikkelde ik het MultiMens Model.
Wereldwijd vertrouwen, vitaliteit en verbinding
Alles dient in het werk gesteld te worden om het vertrouwen te herstellen en te vergroten. Vitaliteit te herstellen, te vermeerderen en te verspreiden. En om Verbinding te verdiepen en te verbreden. De wereld in de 21e eeuw is na het postmodernisme toe aan een nieuwe filosofische fundering met een nieuwe structuur en cultuur en een heldere, duidelijke toekomstvisie. Met een andere, bewustere wijze van denken en doen en organiseren. De bewustwordingspsychologie, het daarop gebaseerde bewustwordingsmanagement en het Ennisme vormen de filosofische uitgangspunten en basis voor toepassing daarvan in vertrouwensmanagement. Nieuwe inzichten en handvatten biedend om effectief te communiceren en samen te werken. Het Ennisme luidt het einde in van het tijdperk waarin alle doen en laten vrijwel uitsluitend op basis van economische criteria werd en wordt gebaseerd en is het begin van een nieuwe, duurzame samenleving.
Geen dogmatiek, niet overtuigen, maar dialoog en uitwisseling en samen ontdekken, herinneren
De 21e eeuw zal zich hierdoor kenmerken door diepgaande, voor eenieder perspectiefvolle veranderingen, waarbij de mens individueel en collectief weer teruggaat naar diens oorsprong en de oorspronkelijk bedoeling van de Schepping bewust ter hand neemt. Onder het motto:”Onderzoekt alles en behoud het goede” wordt individuele ontwikkeling en ontplooiing gerealiseerd op basis van het bewustzijn dat we allemaal samen een onderlinge relatie en verantwoordelijkheid hebben binnen een Geheel. Het individu, de gemeenschap en de diverse groepen versterken elkaar en staan ten dienste van elkaar en het Geheel. Niemand heeft daarbij de Wijsheid en Waarheid in pacht. We kennen wel allemaal individueel en gezamenlijk een deel van de Waarheid. We zijn niet op deze wereld om elkaar te overtuigen van ons (vermeende) eigen gelijk, maar om in een gezamenlijke dialoog en onderlinge uitwisseling samen te herinneren en te ontdekken en tot een duurzame, humane samenleving te komen. We respecteren elkaars levensbeschouwing, godsdienstige overtuiging en cultuur. Maar we kunnen elkaar wel vinden en hervinden in een aantal universele waarden en normen, menselijke eigenschappen en uitgangspunten.
Bewust worden, bewust zijn en bewust doen: Multidisciplinaire samenwerking, co-creatie en crowdsourcing
Het Ennisme gaat voor een wereld die zich o.a. kenmerkt door acht paren van eigenschappen: Het een kan daarbij niet zonder het ander. Geen vrede zonder veiligheid en andersom, enz.
· vrede en veiligheid
· vrijheid en vreugde
· verdieping en verbreding
· voedsel en voorzieningen
· vertrouwen en verantwoordelijkheid
· vooruitgang en verbetering
· vriendschap en verbinding
· verzorging en verspreiding.
Deze eigenschappen zijn een van de voorbeelden van zaken die per maatschappelijke discipline en multidisciplinair kunnen worden uitgewerkt. Het Ennisme wil bijdragen aan het verdiepen van de acht universele menselijke eigenschappen en het realiseren van de mensenrechten en kinderrechten en de millenniumdoelen. Om het Ennisme, de filosofie van de Verbinding wereldwijd toepasbaar te maken heb ik het Crowdsourcing Platform Ik Verbind opgericht. Via het platform Ik Verbind bouw ik aan een multidisciplinair netwerk, met o.a. als doel de acht mensenrechtenthema’s zoals gelijkwaardigheid, veiligheid en respect te realiseren in binnen- en buitenland. Wilt u meer informatie of vriend worden van de Stichting, bezoek dan IkVerbind.
Het bovenstaande is een inleiding in het Ennisme, om je ermee te laten kennis maken. Er is al het een en ander concreet uitgewerkt, maar dat is een begin. Graag kom ik tot een brede en intensieve uitwisseling en dialoog, zodat we een duurzame en humane wereld realiseren. De volgende vragen kunnen daarbij behulpzaam zijn:
01. Welke vragen heb jij over het Ennisme? En wat vind je van deze Filosofie van de Verbinding?
02. Hoe denk jij dat we kunnen komen tot vertrouwen, vitaliteit en verbinding?
03. Welke invulling kun jij geven aan het bovenstaande?
04. Wat draag jij nu al bij en wat wil jij bijdragen?
Ik verneem graag je reactie.
Met hartelijke groeten,
Bert-Jan van der Mieden.