Bert-Jan van der Mieden introduceert het nieuwe werkwoord “momenteren”.

Sinds mei 2008 publiceer ik dagelijks een weblicht; een korte gedachte waarop je kan reflecteren. Ter bemoediging, inspiratie en stimulans en ten behoeve van zin- en betekenisgeving. Het weblicht van  30 Maart 2012 was: “Laten we meer momenteren: “Waar en in welke situatie je ook bent, genieten van het moment”.

Hiermee introduceer ik een nieuw werkwoord “momenteren”. Waarom doe ik dat en wat is het belang daarvan? Ik kwam erop, omdat de mens al van oudsher gewezen wordt op het belang van in het Nu te leven. De filosofie daarachter is: Leef in het hier en nu, want het verleden kunnen we niet veranderen en de toekomst kunnen we niet voorspellen. Tevens is de gedachte daarbij: Laat je niet blokkeren door het verleden en heb geen angst voor de toekomst. Het zijn ware woorden, ook al is het lang niet altijd gemakkelijk om die levenskunst te verstaan.

Het werkwoord “momenteren” gaat een stap verder. Het betekent meer dan leven in het “Nu”. Een moment is een ogenblik, een weinig tijd, maar in de mechanica ook een kracht van beweging. Een moment kan ook betekenisvol zijn. Een moment gaat dus over het Nu, over energie en over betekenis. Daarbij gaat een moment ook verder dan het hier en nu. Je kunt een herinneringsmoment hebben of denken aan een moment in de toekomst. Je kunt in een moment aan de eeuwigheid denken en een eeuwigheidsmoment ervaren. Als we momenteren richten wij onze energie  gedurende een ogenblik, waar en in welke situatie wij ons ook bevinden, op iets of iemand in het verleden, het heden, in de toekomst of in het tijdloze. Aan dat moment kunnen wij een betekenis geven. We kunnen van en in zo’n moment genieten.

In mijn weblicht: Laten we meer momenteren: “Waar en in welke situatie je ook bent, genieten van het moment”, roep ik de lezer op om elk moment van het leven te genieten. In een wereld vol schijn en lijden is dat niet altijd mogelijk. We leven in een wereld waarin we zowel fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal, relationeel als spiritueel kunnen lijden. Toch kennen mensen momenten van geluk en van genot, ook middenin hun lijden. Met uitdrukkingen als “tel je zegeningen” en “altijd blijven lachen” en als we zeggen “houd moed” dan refereren we daar ook naar. Ik zelf geef dat aan met mijn “En toch”. Ondanks alle schijn en lijden is er Kracht, Liefde, Schoonheid, Vertrouwen, Vreugde, Waarheid, Wijsheid en Zuiverheid en kunnen we die ervaren. Ik momenter daar graag op. In periodes van zorgen, tegenslagen en/of verdriet helpt het je om te momenteren. Vandaar dat ik dit nieuwe werkwoord graag introduceer. Momenteren draagt ook bij aan bewuster leven en biedt mogelijkheden om momenten met elkaar uit te wisselen. Bewuster vaker te momenteren is van belang voor de individuele en collectieve ontwikkeling en ontplooiing en dus ook van maatschappelijk belang.

Dus, als je bijvoorbeeld in de file, of in een lange rij staat, momenter dan. Het zou mooi zijn als er wereldwijd billboards langs de wegen zouden staan met de tekst: “File? Momenter een keer! Ook in het verkeer!” Ben je op je werk momenter dan regelmatig. Momenteren kan ook helpen als je gepest wordt en kan voorkomen dat je een ander gaat pesten of anderszins kwaad gaat doen. Dan is het een soort “bezint eer gij begint”.  Momenteren is een ogenblik stilstaan bij en je energie richting geven en betekenis geven aan het Nu. Het zijn momenten van reflectie, om daarna weer zinvol en bewuster verder te leven en te werken.

Momenter even nu je het bovenstaande gelezen heb. In April komt de website van Classic Improvisations online. Wil je daarover een bericht ontvangen stuur dan een mailtje naar bjpvandermieden@pyramide.nl. Op die site tref je niet alleen weblichtjes aan, maar ook pianolichtjes. Je raadt het al: om optimaal te kunnen momenteren! Je hebt niet alleen een leesmoment maar ook een gevoels- en ervaringsmoment. Ik houd jullie op de hoogte.

Met hartelijke groeten,

Bert-Jan van der Mieden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.