Stress en een slechte leefstijl bijten elkaar in de staart!

In de literatuur wordt er – op zich terecht – op gewezen dat stress o.a. leidt tot slechte eet- en drinkgewoonten. Men gaat meer en ongezonder eten, men rookt en drinkt meer en/of raakt verslaafd aan drugs.  Er zijn steeds meer kinderen en volwassenen met overgewicht en men beweegt veel te weinig. Stress is inderdaad een van de oorzaken van een slechte leefstijl. Het is dus zinvol om mensen ertoe te bewegen om gezonder te gaan eten en drinken, minder te roken e.d. en meer te gaan sporten.

Maar het blijft het paard achter de wagen spannen en symptoombestrijding, omdat de oorzaak van stress niet onder ogen wordt gezien. En een slechte leefstijl is niet alleen het gevolg van stress, maar is ook een belangrijke oorzaak van stress! Om dat goed te begrijpen is het van belang het begrip leefstijl goed te definiëren: Leefstijl is onze persoonlijke manier van leven. De manier waarop wij in het leven staan, over het leven denken, en hoe wij leven, is dus ieders eigen, individuele verantwoordelijkheid en keuze. Natuurlijk spelen gebeurtenissen en omstandigheden daarbij een rol, maar de manier waarop wij daarmee omgaan is onze persoonlijke keuze en verantwoordelijkheid. Je bepaalt zelf bijvoorbeeld wat je eet en drinkt. Naar kinderen toe hebben ouders en opvoeders natuurlijk de verantwoordelijkheid, dat zij hen gezond eten en drinken geven.

De literatuur geeft tevens aan dat kinderen en adolescenten steeds meer stress ervaren en dat het aantal gevallen van burn-out en depressie onder hen toeneemt. Daarbij is er ook sprake van collectieve druk vanuit de omgeving: Zowel van huis uit, als op school en vanuit de maatschappij en via de media. Maatschappij-breed is men voornamelijk en te eenzijdig gericht op de buitenkant en het leveren van (top)prestaties. Er is dus – naast de individuele – ook sprake van een gemeenschappelijke, collectieve verantwoordelijkheid.

De gevolgen van een slechte leefstijl zijn niet alleen individueel merkbaar, maar ook voor organisaties en de samenleving als geheel. Er wordt heel veel geld verdiend aan drugs, drank en ongezond voedsel, maar de extra en onnodige directe en indirecte kosten – veroorzaakt door ziekte, verzuim en arbeidsongeschiktheid – voor de gehele samenleving zijn gigantisch.

Hoe kunnen we overmatige en ongezonde stress en een ongezonde leefstijl voorkomen? En hoe komen we tot inzicht in onze leefstijl en tot een gezondere leefstijl?

Onze individuele leefstijl wordt niet alleen bepaald door ons fysieke kwaliteitsniveau van leven, maar ook door het emotionele, mentale, sociale, relationele en spirituele kwaliteitsniveau. En die aspecten beïnvloeden elkaar! In de literatuur spreekt men naast de fysieke klachten veelal uitsluitend over “psychische, psychosociale en psychosomatische klachten” die minimaal een derde van het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid veroorzaken. Willen we echter grip krijgen op de dieperliggende oorzaken van overmatige en ongezonde stress en tot een gezonde leefstijl komen, dan zullen we alle zes genoemde kwaliteitsniveaus onder de loep moeten nemen. In de afgelopen 25 jaar is gebleken dat de Pyramide-Aanpak effectief werkt. En dat de door mij ontwikkelde Regieconcepten, zowel individueel als voor organisaties, sneller en tot betere resultaten leiden.

Wilt u meer hierover weten, of heeft u een vraag hierover: Stuur een mailtje naar bjpvandermieden@pyramide.nl

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.