WERKGEVERS: DRING HET ZIEKTEVERZUIM TERUG! BURN-OUT ERUIT!

We worden in de media overstelpt met berichten, dat steeds meer mensen een burn-out hebben. Wij begeleiden al 25 jaar mensen met dit soort klachten. Onze conclusie: Ten eerste wordt er te snel en onoordeelkundig gesproken over een burn-out. Er kan ook sprake zijn van burn-outachtige klachten of overspannenheid, maar dat is nog geen burn-out. Net zoals iemand met depressieve klachten geen depressie heeft.

Dat neemt niet weg dat deze klachten een werkgever handen vol geld kost en collegae en managers er veel last van hebben, want het werk moet wel gedaan worden. Het is dus zaak om preventie en deze klachten heel serieus te nemen en de dieperliggende oorzaak te vinden. Daarbij kunnen werkgerelateerde factoren een rol spelen, maar de oorzaak ligt altijd bij het individu zelf. Vaak is er ook sprake van privé-omstandigheden, waarvan de gevolgen dan in feite afgewenteld worden op de werkgever. Tevens zijn er mensen die een burn-out gehad hebben, maar vervolgens zo krampachtig hun grenzen trekken dat ze daardoor niet goed functioneren. De kans op een recidive is dan groot.

Signaleer als werkgever, manager de symptomen en neem de regie stevig ter hand. Schakel tijdig een deskundige in. bjpvandermieden@pyramide.nl

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.