DE PERVERSE TRIADE IN ORGANISATIES: Een kostbare splijtzwam.

Bij een Perverse triade zijn er drie mensen of groepen waarvan er twee tot dezelfde hiërarchische laag behoren en één behoort tot een lager niveau. Dat kan een van de ouders en een van de kinderen zijn, of twee managers en een groep medewerkers. Iemand van de hoogste laag gaat een coalitie aan met iemand van de lagere generatie, die gericht is tegen zijn/haar partner of medemanager. Doel is om een wig te drijven tussen de ene ouder en het kind, of tussen de groep medewerkers en de andere manager.

Een voorbeeld binnen een gezin: Een van de ouders geeft een van de kinderen zijn/haar zin, tegen de wil van de partner in. Er is sprake van een slecht huwelijk, waarbij een van de partners steun zoekt bij een of meerdere van de kinderen, tegen de partner in en ten koste van de partner. Dit komt niet alleen bij vechtscheidingen voor, maar ook binnen gezinnen. Voorbeeld in een organisatie: Een directeur sluit een deal met een van de groepshoofden, zonder medeweten van diens baas, het afdelingshoofd, en torpedeert daarmee de plannen van die manager.

Het probleem is dat het bestaan van de perverse triade door degene die deze veroorzaakt, en door degenen die de triade in stand houden, niet herkend en erkend wordt. En het gevolg is dat het naar het kind of de medewerkers hierdoor duidelijk wordt, dat de opvoeders / de managers het niet met elkaar eens zijn. En dat de regels, procedures, afspraken, enz. niet helder zijn.

Een perverse triade is moeilijk oplosbaar, maar het is wel mogelijk. In organisaties kan het betekenen dat een van de managers het veld moet ruimen, of vrijwillig vertrekt. Een perverse triade is zeer ondermijnend en dient zo snel mogelijk te worden opgeheven. Het komt helaas veel vaker voor dan men denkt. Een bijkomend risico is dat het slachtoffer van de triade vervolgens steun zoekt bij anderen in de organisatie en zelf ook een perverse triade doet ontstaan.

Herkent u dit in uw eigen situatie of bij anderen? Voor meer informatie: bjpvandermieden@pyramide.nl

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.