Artikelenserie: De Millenniumdoelen dienen te worden aangescherpt. Millenniumdoel 6: Het uitbannen van HIV/AIDS, malaria en andere dodelijke ziekten.

Sinds 1990 is het aantal besmettingen met HIV in grote delen van de wereld toegenomen. Naar schatting waren er in 2004 39 miljoen mensen geïnfecteerd met HIV. In Uganda, Senegal, Thailand en Brazilië is de infectiegraad enigszins terug gedrongen. De kleine vermindering van de zeer hoge infectiegraad in Sub-Sahara is grotendeels het gevolg van het hoge aantal sterfgevallen als gevolg van aids. In 2005 stierven ongeveer 2 miljoen mensen aan deze ziekte. In Oost-Azië en Oost-Europa neemt de spreiding van HIV zeer sterk toe. In Europa was in 1990 0,03% van de bevolking tussen 15 en 49 jaar besmet met HIV, in 2004 was dit 1,2%. Wereldwijd zijn er 39 miljoen mensen besmet met het hiv/aids-virus, waarvan 25 miljoen in Sub Sahara Afrika. In deze regio is aids de belangrijkste doodsoorzaak. Meer dan 15 miljoen Afrikaanse kinderen hebben door aids een of beide ouders verloren. De negatieve gevolgen daarvan voor de maatschappij en de economie zijn enorm.

HIV/AIDS is een ongeneeslijke ziekte. Preventie en goede voorlichting zijn dus cruciaal. Veelal weet men niet hoe besmetting is te voorkomen en er is geen veilige seks. Dagelijks worden wereldwijd 14.000 nieuwe mensen geïnfecteerd door het hiv-virus. Ook de ziektebehandeling laat nog veel te wensen over. Vele miljoenen mensen ontvangen nog geen behandeling. Dit terwijl in 1990 in de millenniumdoelen is vastgelegd dat regeringen zich zullen inzetten om verdere verspreiding van deze ziekten tegen te gaan. Een goede behandeling verlengt de levensduur van de slachtoffers en verkleint het aantal zwangere vrouwen die HIV doorgeven aan hun kinderen. In het artikel over millenniumdoel 4 besprak ik de gevolgen voor kinderen.

Ook op het gebied van malaria en tbc moet nog veel vooruitgang worden geboekt. Jaarlijks sterven 1 miljoen mensen aan malaria, waarvan 90% in Afrika. En 1,7 miljoen mensen sterven jaarlijks aan tuberculose. In het terugdringen van tbc in Azië en Latijns-Amerika is vooruitgang geboekt. De situatie in Sub-Sahara Afrika en Oost-Europa is echter verslechterd. Het aantal nieuwe geïnfecteerden is tussen 1990 en 2004 zelfs verdubbeld.

De mate waarin malaria wordt teruggedrongen is moeilijk te bepalen, doordat de aanwezige informatie hierover niet betrouwbaar is. Het verspreiden van muskietennetten, behandeld met insekticiden, is één van de belangrijkste methodes om malaria te voorkomen. In een aantal Afrikaanse landen worden er veel meer met insecticide bewerkte klamboes gedistribueerd, maar toch slaapt gemiddeld slechts 16 procent van de kinderen onder een klamboe. Er zijn nieuwe medicijnen ontwikkeld die ook beter beschikbaar zijn. Medicatie is van levensbelang, maar voor de meeste mensen in Afrika onbetaalbaar. Hierdoor sterven onnodig miljoenen mensen. In het eerste artikel op 14-12 gaf ik aan hoeveel geld er wereldwijd beschikbaar is als er andere prioriteiten worden gesteld en andere keuzes worden gemaakt.

Alle godsdiensten ter wereld kunnen zich met elkaar verbinden en verenigen in het realiseren van de millenniumdoelen. In ieder geval als het gaat om het bestrijden van ziekten en armoede. De godsdienst die dat niet kan is geen godsdienst maar een collectieve egotrip. Welke geestelijke leiders nemen het voortouw? De Stichting Globaliseringscentrum zal er niet op wachten en zelf hiertoe diverse leiders benaderen.

Je kunt je, als je dat wilt, inschrijven op deze artikelenserie. Dat kost je alleen een mailtje. Zet daarop “millenniumdoelen” en ik zet je op de verzendlijst daarvoor. De eerste vijf artikelen verschenen op 14-12, 15-12, 20-12, 21-12 en 22-12.

One Comment, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.