Artikelenserie: De Millenniumdoelen dienen te worden aangescherpt. Vijfde millenniumdoel: In 2015 moet moedersterfte met driekwart gedaald zijn.

Jaarlijks overlijden meer dan een half miljoen vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap. Een veelvoud van dat aantal raakt ernstig gewond of raakt deels gehandicapt tijdens de geboorte van hun kind. Veel moeders sterven aan complicaties tijdens of na de bevalling, zoals bloedingen, infecties en een hoge bloeddruk. Dat was in 1990 zo en is nu nog zo. Met goede medische hulp en kraamzorg kunnen die voorkomen worden.

In 2015 dient 90% van alle bevallingen met professionele hulp plaats te vinden. In 2006 is het aantal deskundig begeleide bevallingen in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië niet of nauwelijks toegenomen vergeleken met 1990. In Noord-Afrika, Zuidoost-Azië en Oost-Azië is wel grote winst geboekt. Zo vond in Noord-Afrika in 1990 nog slechts 40 procent van het aantal geboorten onder deskundige begeleiding plaats. In 2004 was dat al gestegen naar 71 procent. In Zuidoost-Azië steeg het van 38 naar 68 procent en in Oost-Azië van 51 naar 79 procent.

Om vooruitgang te bereiken, dienen er ter plekke meer doktoren, verpleegkundigen en vroedvrouwen te zijn. Deze kunnen complicaties voorkomen en herkennen en weten hoe ze bij complicaties moeten handelen. Daarnaast moeten vrouwen, indien nodig, op tijd een ziekenhuis kunnen bereiken. De hoge moedersterfte wordt mede veroorzaakt door illegale en gevaarlijke abortussen. Beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen is daarom essentieel.

Wie beweert en kan hard maken dat geld, middelen en mogelijkheden er op dit moment niet zijn? Waarom gebeurt dit dan niet? Omdat we er onze ogen vanaf wenden en voor sluiten en bevrediging van machtswellust, en nog meer materieel gewin voor ons zelf, belangrijker vinden. De vrouw dient zelfbeschikkingsrecht te hebben ten aanzien van haar seksualiteit en het krijgen van kinderen. Realisatie van dit millenniumdoel kan alleen als men werkt aan het derde millenniumdoel, de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. Zie mijn oplossingen aldaar.

Je kunt je, als je dat wilt, inschrijven op deze artikelenserie. Dat kost je alleen een mailtje. Zet daarop “millenniumdoelen” en ik zet je op de verzendlijst daarvoor. De eerste vier artikelen verschenen op 14-12, 15-12, 20-12 en 21-12.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.