Millenniumdoel 1. Het uitbannen van armoede en honger.
In september 2000 werd de United Nations Declaration door 189 regeringsleiders ondertekend, waarin acht Millenniumdoelen werden vastgelegd, die in 2015 gerealiseerd dienen te zijn. Het percentage mensen dat in extreme armoede leeft, dient in 2015 ten minste voor de helft teruggebracht te zijn, ten opzichte van 1990. Van 1,2 miljard naar 600 miljoen mensen. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan een dollar per dag te besteden heeft. Tevens dient het aantal van 800 miljoen mensen dat honger lijdt tot de helft daarvan zijn teruggebracht. Er sterven elke dag 24.000 mensen aan honger en 150 miljoen kinderen onder de vijf jaar lijden aan ondergewicht en zijn extra kwetsbaar voor ziektes.
De resultaten tot nu toe
Het aantal mensen met honger is door de toenemende wereldbevolking echter ondertussen alleen maar gestegen. Mede door een groeiende bevolking is ook het aantal extreem armen in Afrika nog steeds stijgende. De verwachting anno 2008 is dat in 2015 10% van de wereldbevolking in extreme armoede zal leven, zijnde op dat moment zo’n 700 miljoen mensen. We blijven vanaf 1990 achter bij het boeken van resultaten als het gaat om de millenniumdoelen.
De realiteit van nu
Het is ronduit beschamend dat men 25 jaar uittrekt om de medemens een absoluut minimum bestaan te bezorgen, we achterlopen op het behalen van de resultaten en men niet tot het volledig uitbannen van armoede en honger komt. Zeker als we ook bedenken dat jaarlijks zo’n 900 miljard euro aan defensie wordt uitgegeven. Zeker ook als we constateren dat de directe oorlogsbestedingen van alleen al de Irak-oorlog 360 miljard euro zijn tot nu toe en ruim 450 miljard euro tot eind 2008. De werkelijke kosten zijn echter veel hoger. Want er zijn ook nog de kosten van de gezondheidszorg voor (gewonde) veteranen, verscherpte veiligheidsmaatregelen, rente op geleend oorlogsgeld en de heropbouw van het leger. Dan kom je op zo’n 415 miljoen euro per dag. Anderhalve week kosten voor Irak is gelijk aan het bedrag dat nodig is om negen miljoen onverzekerde Amerikaanse kinderen tegen ziektekosten te verzekeren. Dit beleid betekent gigantische omzetten, winsten en beloningen in de oorlogsindustrie, ten koste van zeer veel leed in heel veel landen voor hele bevolkingsgroepen.
Mogelijkheden en oplossingen
Jaarlijks wordt alleen al aan de oorlog in Irak bijna vier maal uitgegeven, als hetgeen volgens de Wereldbank nodig is om honger en ondervoeding uit te bannen in 2015. En zeven maal wat nodig is om basisonderwijs aan alle kinderen ter wereld te geven. En het is meer dan het dubbele van wat volgens econoom Jeffrey Sachs jaarlijks nodig is om in 2015 de Millenniumdoelen te halen, die een minimum aan gezondheid, onderwijs, water, sanitair, voedselproductie en infrastructuur beogen in de arme regio’s van de wereld. We geven in en ten behoeve van het rijke Westen zo’n 1000 miljard uit aan de gevolgen van de kredietcrisis. Zoals ik ook al in het artikel “De schande van de armoede” (01-08-2008) aangaf zijn alle benodigde middelen en mogelijkheden ruimschoots aanwezig. Een eerlijke(r) verdeling van het geld over de wereldbevolking heft armoede en honger geheel op.
Goed onderwijs en goede gezondheidszorg dragen bij aan de bestrijding van armoede en honger. Tevens is een schoon leefmilieu en de beschikking van gezond water van belang. Daarover zal ik het hebben in een volgend artikel. Andere artikelen die ik in de categorie “Globalisering” over dit onderwerp schreef zijn:
22-09:”Politieke uitgangspunten ten behoeve van de gewenste toekomst
27-09:”Hoofd en hart”.
28-09: Op weg naar duurzame en waarachtige globalisering, deel 1 en deel 2.
Zie voor meer informatie: http://www.een.nl
Je kunt je, als je dat wilt, inschrijven op deze artikelenserie. Dat kost je alleen een mailtje. Zet daarop “millenniumdoelen” en ik zet je op de verzendlijst daarvoor. Dan houd ik je op de hoogte over de plaatsing.