Leve de kredietcrisis!!

Natuurlijk wil ik niet voorbijgaan aan al het individuele en collectieve leed dat veroorzaakt is en wordt door de huidige internationale kredietcrisis. Zie ook het weblichtje van 17 juli. Maar wat is de winst?In het Financieel dagblad van 17 juli staat dat een jaar kredietcrisis de beurzen duizenden miljarden euro’s aan verlies bezorgt. Beursgenoteerde ondernemingen in Europa verloren 166 miljard aan waarde. De vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven verloren 3400 miljard. De grootste tien Europese banken verloren de helft van hun waarde; 400 miljard. De grootste tien in de VS verloren 636 miljard.
Totale schade bij banken en bedrijven wereldwijd zo’n 4600 miljard euro.

Als we ons nu, ondanks alle individuele en collectieve ellende die hieruit voortvloeit, realiseren dat vele ondernemingen, banken en landen nog door blijven functioneren en overeind blijven dan is de conclusie – zonder een en ander te willen simplificeren – dat de wereld ook zonder dat geld kan doordraaien.

Door deze kredietcrisis wordt nog eens en overduidelijk bewezen aan iedere burger, politicus en ondernemer dat er meer dan genoeg geld is. Het goede nieuws is dat geen sterveling meer kan beweren dat er geen geld is voor de wereldwijde bestrijding van alle ziekten, armoede enz. in de wereld. Niemand kan zich meer verstoppen achter het excuus dat de millenniumdoelen niet gehaald kunnen worden door gebrek aan geld. Geen regering kan meer beweren dat er geen geld is voor een goede infrastructuur, cultuur, onderwijs, opheffen van voedselbanken, een goede gezondheidszorg, enz.

Iedereen weet nu dat het niet oplossen van alle bovengenoemde problemen niet een gebrek is aan geld, maar gebrek aan verantwoordelijkheid nemen voor, aan moed en wilskracht en liefde. We weten nu allemaal dat het een keuze is. Het goede nieuws is dat we keuzevrijheid hebben en dat wij er zelf kunnen kiezen voor waarachtig, duurzaam, authentiek en dienend (persoonlijk) leiderschap.

Een verdamping van 4600 miljard euro in één jaar in de rijkste landen ter wereld.
Regeringen en ondernemingen begin nu eens met 1 tot 10% nog meer “verlies” te nemen en dat geld uit te geven aan het oplossen van alle problemen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.