Timemanagement: Voorwaarde voor goede communicatie

Het succes van onze communicatie en onze relaties wordt in belangrijke mate bepaald door ons eigen timemanagement en die van onze gesprekspartner(s). Het is dus heel belangrijk om grip te krijgen op je eigen timemanagement en zoveel mogelijk inzicht te krijgen in dat van de ander. Als je daar optimaal rekening mee houdt, kan dat wel eens doorslaggevend zijn voor de succesvolle relatie met de ander!

We hebben, heel eerlijk, allemaal 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Ieder van ons heeft de vrije keuze hoe die te besteden en die keuze is individueel verschillend. Onze tijdsbesteding wordt, bewust en veelal onbewust, bepaald op zes niveaus: Het fysieke niveau: Je lichamelijke conditie, gesteldheid en verzorging. Ten tweede door het mentale niveau: Kunnen jullie bijvoorbeeld de aandacht erbij houden? Wat zijn de verlangens en behoeften? Wat is jouw visie en die van de ander?

Ten derde het emotionele niveau: Jouw gevoelens en die van de ander. Waar ga jij voor en wat wil de ander? Hoe voelen jullie je op dat moment en waardoor komt dat? Het vierde niveau is het sociale niveau: Door wie in de omgeving wordt jouw tijdsbesteding en die van de ander beïnvloed? Wil de een tijdig weg, omdat die andere dingen te doen heeft? Wordt het gesprek telkens onderbroken door een telefoon? Zijn er sociale verschillen die een rol spelen?

Ten vijfde: Het relationele niveau: De een op een contacten. Hoe is de relatie met de beslisser? Deel je samen een passie voor bijvoorbeeld muziek of sport? Zijn er gemeenschappelijke interesses? Heb jij of heeft je gesprekspartner problemen thuis met de partner of een van de kinderen? Welke relaties met anderen heeft invloed op het gesprek? En last but not least het spirituele niveau: Wat is jouw zelfbeeld, mensbeeld, wereldbeeld? Wat zijn jouw waarden en normen? Wat is jouw levensovertuiging? En hoe ligt dat alles bij de ander?

Al deze factoren bepalen het verloop van het gesprek en bepalen hoe jij en je gesprekspartner dagelijks en zeven dagen per week je tijd indeelt. En al deze factoren bepalen of jullie wel of niet op je gemak aan het gesprek deelnemen en of “de klik” er is.

Tips:

1. Onderzoek welke tijd je per dag, per week, per maand, per jaar enz. wilt besteden aan je lichamelijke conditie, sociale contacten, netwerken, relaties, spiritualiteit en je gevoelens en gedachten.
2. Welke tijd wil je besteden aan werken, wonen en je privé-leven?
3. Lees het artikel op mijn weblog: “Evalueer elke honderd dagen”.(Zie 06-09 bij “Het goede nieuws”)
4. Inventariseer de huidige en de gewenste situatie op alle niveaus
5. Onderzoek hoe het bij je gesprekspartner(s) ligt. Zoveel mogelijk vooraf.
6. Doe het de komende week en laat je er eventueel in coachen.(http://www.pyramide.nl).
7. Breng structuur aan in je dag: Richt bijvoorbeeld je mailbox efficiënt in, werk de achterstand weg en begin vervolgens elk dagdeel met je mails.

Voor nadere persoonlijke invulling kun je gebruik maken van de vragen in mijn lees-, studie- en werkboek “De mens in de 21e eeuw”. De eerste twee cijfers verwijzen naar het hoofdstuk, de tweede naar de vraag: 07.06 / 07.09 / 13.11 / 22.32 / 22.40 / 25.22 / 30.08 en 35.17.

Goed time-management is een belangrijke stap naar geluk en succes. Het lezen van dit artikel was hopelijk al een eerste goede stap. Laat je ons delen in je ervaringen?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.