Evalueer elke honderd dagen

Pak eens je agenda, reken vanaf vandaag precies honderd dagen terug en evalueer nu eens wat je die dag deed. Natuurlijk kun je zeggen:”Bert-Jan pak gewoon drie maanden terug en evalueer elke eerste dag van het kwartaal”, maar dan mis je het onverwachte en de wisseling van het min of meer willekeurige moment in het jaar. 1. Wat deed je die dag en waar was je? 2. Waarom? 3. Wat was het resultaat? 4. Welke betekenis had die dag voor jouw levensweg, levensopdracht en het realiseren van jouw doelstellingen voor dit jaar en de komende jaren?

Bedenk zelf nog meer vragen, blader nu eens door je agenda tot vandaag en kijk eens terug vanaf vandaag naar die dag. 5. Wat valt je op? 6. Welk proces heb je doorgemaakt? 7. Wat vond je leuk, niet leuk, goed en niet goed? Hetzelfde kan je doen voor de komende honderd dagen. 8. Wat ga je doen? 9. Waarom? 10. Welke bijdrage levert dat aan je levensdoel, levensopdracht, het realiseren van je doelstellingen in leven, wonen en werken? Tien zinnige vragen die je kunt aanvullen en die je ook voor meerdere periodes van honderd dagen terug en naar de toekomst toe aan jezelf kunt stellen.

Vandaag 6 september is het honderd dagen geleden dat ik met dit persoonlijk weblog begon.

Ik schreef in totaal honderd artikelen en 88 weblichtjes en kreeg bijna honderd reacties. De rubrieken “Over Bert-Jan” “In het zonnetje” en “Weblichtjes” werden het meest bekeken. Van de artikelen werden “Duurzaam solliciteren…” / “De schande van de armoede” / “Wie wil er met mij lunchen voor het goede doel” en “Van zelfbedrog naar Zelfrealisatie” het meest gelezen. In de rubriek politiek vind je 48 artikelen, bij bewustwordingspsychologie 46 en bewustwordingsmanagement 36, bij leiderschap en management 37, bij ondernemerschap 35, bij duurzaamheid 19, bij globalisering, economie en levensbeschouwing elk 18 artikelen, bij HRM / P&O en loopbaan respectievelijk 16, 11 en 15, bij diversiteit, gezondheidszorg en innovatie elk 10 en bij onderwijs zeven. Dit even om iets over het proces aan te geven.

Het is merendeels een spontaan verlopend proces, waarbij het geen toeval is dat ik tot nu toe voornamelijk organisatiegericht schrijf. Tevens haak ik bewust in op de actualiteit en laat ik me door het hier-en-nu ook inspireren. In de komende honderd dagen zullen er meer artikelen verschijnen over levensbeschouwing, wetenschap en onderwijs, en kunst en cultuur en richt ik me ook meer op de particulieren.

Bij de start had ik bewust een twintigtal weblichtjes “op voorraad”, maar ze zijn dagelijks aan mijn hart en brein ontsproten. Als ik ze chronologisch de revue laat passeren, zijn ze deels een weergave van mijn eigen proces en geven ze aan wat mij bezighoudt en bezighield. Mooi om te zien en boeiend om te ervaren.

Ik hoop de komende honderd dagen op gemiddeld tien reacties per dag uit te komen. Het doel is immers dat dit weblog een uitwisselingsplatform wordt voor de zeven maatschappelijke disciplines en particulieren. Ter verbinding, verdieping en verbreding. Tip: Lees ook eens een artikel buiten je eigen belangstellingssfeer. Verzoek: Schroom niet te reageren en om verzoeken in te dienen. Als ik aan het verzoek kan voldoen, dan schrijf ik erover.

De ruim vierduizend unieke bezoekers bedank ik bij deze heel hartelijk en daarmee ook jou. Voor de belangstelling en zeker voor de schriftelijke en mondelinge reacties. Zullen we er samen iets moois van maken, door nog meer bezoekers en reacties te bewerkstelligen? Voor je verwijzingen ben ik je erkentelijk. En vertel s.v.p. eens: Wat heeft jouw honderd dagen evaluatie voor jou opgeleverd ?

5 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.