Vakbonden pleiten voor relatietherapie en opvoedkunde in werktijd

Onderzoek heeft aangetoond dat als werknemers hun relatieproblemen tijdens werktijd kunnen laten begeleiden de arbeidsproductiviteit stijgt en het ziekteverzuim vermindert. Op een schaal van 1 op 25 is de resultatenscore 17. Tevens is door onderzoek onder eveneens honderd, zowel mannelijke als vrouwelijke, werknemers aangetoond dat als men tijdens werktijd een training in opvoeding krijgt het (verborgen) ziekteverzuim daalt. De resultatenscore was hier liefst 19. Er zijn kennelijk heel wat schatjes in Nederland. Beide onderzoeken werden uitgevoerd door bureau Sceptironie. Worden beide trajecten gevolgd dan is de score zelfs 23. Aanleiding voor de vakbonden om beide in de cao te laten opnemen. Diverse werknemers gaven aan dat ze na het volgen van een training veel beter communiceren, directiever en assertiever zijn en er veel meer begrip is over en weer tussen hen en het management.

Ik ben nu ruim zestien jaar zelfstandig (executive)coach en teamcoach en ben tegen heel wat weerstanden aangelopen als het gaat om het begeleiden van de zogenaamde “softe” factoren bij leiders en managers van organisaties. Ik hoop toch niet mee te maken dat werkgevers meditatie gaan faciliteren op hun kosten en in hun tijd, zoals de vakbonden nu willen. Hebben werknemers geen eigen verantwoordelijkheid meer als het gaat om hun fysieke, mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele gezondheid? Of krijgen studenten bedrijfskunde e.d. en managers en leiders straks ook colleges in pastorale zorg, maatschappelijk werk, meditatietechnieken en gezinstherapie?

Mochten ze het overwegen dan stel ik voor dat wij eerst samen gaan lunchen. Zie het artikel:”Wie wil er met mij lunchen voor het goede doel”, o.a. onder de rubriek ondernemerschap. Ik laat vakbondsbestuurders ook graag bij mij aan tafel aanschuiven. Ondernemers, werkgevers en ook vakbondsbestuurders mediteer er in ieder geval nog even over voordat u serieus hierover aan tafel gaat zitten met de ander. Als weldenkende werknemer zou ik het niet eens willen en ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Werknemers die hun vakbondslidmaatschap om deze reden opzeggen kunnen bij mij tegen particulier tarief terecht.

4 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.