“Waar een baan verdwijnt, opent het Leven een opdracht.”

 

In de komende jaren zullen er heel wat banen verdwijnen door robotisering, digitaliserring en allerhande technologische innovaties. Om een voorbeeld te noemen: In de bank- en verzekeringssector verdwijnen er door de voortschrijdende technologie nog veel meer banen. Sterker nog, die sector heel erg slinken. Maar behalve de verpleegkundige aan je bed na een operatie, zal ook in andere sectoren de mens gelukkig onontbeerlijk zijn en blijven.

Ik behoor zelf nog tot de categorie trouwe klanten; het liefst koop ik bijvoorbeeld mijn kleding in dezelfde zaak, met dezelfde verkoper. Maar de zaak stopte ermee en dan kan ik e.e.a. ook via internet bestellen. Voor boeken e.d. geldt hetzelfde. Het wordt allemaal minder persoonlijk en je gaat bewuster shoppen. Onze kinderen komen wellicht nauwelijks meer in een winkel.

De technologie heeft ons veel gebracht en gaat ons nog meer brengen. Fantastisch, mits deze altijd in dienst blijft staan van de mens en niet andersom. De technologie gaat de mens nog meer ruimte bieden voor creativiteit, voor wereldwijde innovaties, voor internationale contacten, voor het creëren en ervaren van eenheid in verscheidenheid, voor waarachtige globalisering, voor spirituele unanimiteit en verscheidenheid, voor het uitwisselen van creativiteit en voor verbreding en verdieping. Fantastische kansen en uitdagingen!

Voor organisaties zal gelden: Alleen die organisaties die leiderschap en management tonen o.b.v. persoonlijk leiderschap zullen overleven. Alleen die organisaties zullen vitaal zijn en blijven die dat doen o.b.v. multidisciplinaire samenwerking en verbondenheid en o.b.v. vertrouwen in zichzelf, de ander en in de toekomst. En daar continu handen en voeten aan weten te geven. Door te luisteren naar zichzelf, de ander en het andere.

In de afgelopen 26 jaar heb ik regelmatig te horen gekregen dat ik mijn tijd ver vooruit was, met de Pyramide-Aanpak waarin ik de mens centraal stel, maar ik denk dat de afstand kleiner wordt. Gisteren hoorde ik op een bijeenkomst dat er CEO’s zijn, die heel goed begrijpen dat wij de laatste generatie zijn die e.e.a. ten gunste kunnen keren. Slimme leiders en managers snappen het. En dat zijn mensen met een fysieke, mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele intelligentie en die ook gebruiken.

Om een variant te gebruiken: “Waar een baan verdwijnt, opent het Leven een opdracht.”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.