De winst van luisteren en hoe leer je dat?

We weten dat luisteren belangrijk is voor goede relaties, effectieve communicatie en om verlangens en doelstellingen te realiseren. Goed luisteren leidt tot vertrouwen en verbondenheid. Daardoor boeken we successen en betere resultaten. Luisteren leidt tot winst.

Hoe komt het dat we vaak slecht luisteren? Dat komt omdat we niet weten wie er naar wie luistert en omdat we slecht luisteren naar onszelf. We leren dus te luisteren door te weten wie naar wie luistert en door te luisteren naar onszelf. Leg dat eens uit en hoe kan ik leren luisteren naar mijzelf?

Om daar inzicht in te krijgen ontwikkelde ik het MultiMensModel. Ieder mens heeft een schijnpersoonlijkheid en diens ware persoonlijkheid. We hebben ons schijngedrag en kunnen ons Zelf zijn. Als we communiceren vanuit onze schijnpersoonlijkheid, is luisteren niet van-Zelf-sprekend. Als de ander vanuit diens schijnpersoonlijkheid niet naar ons luistert, worden we niet goed begrepen. Het is dus van belang eerst goed naar jezelf te luisteren: Vanuit welke persoonlijkheid communiceer ik? En om vervolgens achter het harnas van de ander te kijken en je op de Ander te richten. Goed luisteren naar jezelf en de ander is gelukkig te leren.

Voor meer informatie: bjpvandermieden@pyramide.nl

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.