Economische groei blijft mogelijk. Maar hoe?

Velen zijn van mening dat het zo niet langer kan. We buiten de aarde uit en de verschillen tussen rijk en arm worden te groot. Daardoor wordt de wereld te onveilig en instabiel. De tot nu toe gehanteerde economische modellen zijn niet meer van deze tijd. Steeds meer mensen beseffen dat we de mens niet meer ondergeschikt moeten maken aan de economie, maar die moeten teruggeven aan de mens. Hoe realiseren we dat en wat zijn de consequenties daarvan?

Wie dieper doordenkt begrijpt dat de universele wens naar veiligheid, vertrouwen en een zekere balans, de welvaart en het welzijn bevordert. En het is de mens die deze verlangens en doelstellingen kan realiseren. Daarom moeten we de economie weer terugbrengen naar de mens. We zullen daarbij eerst moeten herkennen en erkennen dat ieder mens twee persoonlijkheden heeft: Diens schijnpersoonlijkheid, ook wel schaduw of ego genoemd, en ons Zelf; onze ware persoonlijkheid. Onze schijnpersoonlijkheid handelt mede vanuit minderwaardigheidsgedachten en -gevoelens, onzekerheid en angst en is gefocust op hebben. Ons Zelf handelt vanuit eigenwaarde, vertrouwen, verbondenheid en vitaliteit en is gericht op er zijn. Er is niets mis met hebben, maar wel als we ons uitsluitend daarop richten en het gebrek aan zijn ermee trachten te compenseren. We komen alleen tot een evenwichtige economische groei als we terugkeren naar ons Zelf.

Groei is te definiëren als de universele wil om ons te ontwikkelen en te ontplooien. Economische groei staat, als het goed is, in dienst daarvan. Als we ons ontwikkelen uit onze schijn en ons Zelf ontplooien, weten we hoe wij de economie daartoe moeten inrichten. Terugkeren naar ons Zelf realiseren we door te luisteren naar onszelf, de ander en het andere. Dan hervinden we de zin en betekenis van ons bestaan, hebben wij begrip voor de argumenten van de ander en leren we van elkaar. En komen we tot een vitale samenleving en organisaties, o.b.v. verbondenheid en vertrouwen; in onszelf, in de ander en in de toekomst. Een landing op de maan leek destijds onmogelijk. We hebben inmiddels al veel meer bereikt! De mens weer terug doen komen bij zich Zelf gaat ons ook lukken, omdat ieder mens kan leren luisteren!

Wil jij ook beter leren luisteren naar jezelf, de ander en het andere? En daardoor je verlangens en doelstellingen realiseren! Stuur dan een mail naar bjpvandermieden@pyramide.nl Ik informeer je er graag over.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.