Ik breek graag een lans voor al die goede leiders en managers!

Er is veel te lezen over slechte leiders en managers. Ze worden beschreven als zakkenvullers, tirannen, slavendrijvers, autocraten, slechte luisteraars, korte termijndenkers zonder visie, enz. En die zijn er inderdaad. Er zijn helaas voorbeelden genoeg uit het verleden en in het heden, en in elke maatschappelijke discipline zijn ze te vinden. Maar er wordt ook wat afgereageerd en geprojecteerd op leiders en managers: Persoonlijke onkunde, onvolwassenheid, frustraties, onverwerkte problematiek, bijvoorbeeld t.o.v. de ouders, een negatief man- of vrouwbeeld en minderwaardigheidsgedachten en -gevoelens, jaloezie en/of relatieproblemen. Dan zijn leiders en managers een makkelijke schietschijf. Terecht wordt slecht leiderschap en management gesignaleerd, maar er wordt vaak niets of nauwelijks iets tegen gedaan, omdat men dan ook zichzelf tegenkomt. Want wie heeft ze benoemd, gekozen en/of gedoogd? En wat was hun eigen aandeel in het niet goed functioneren van het team, de afdeling, de divisie, enz.? Met het vingertje naar de ander(en) wijzen is gemakkelijker dan je eigen aandeel onder ogen te zien. Door gebrek aan zelfreflectie houden we slecht leiderschap en management in stand.

Maar we horen zelden iets over al die goede leiders en managers. Die keihard werken, zich vaak veel opofferingen getroosten en, op basis van een weloverwogen missie en visie, zich op bevlogen wijze inzetten voor het geheel. Die professioneel leidinggeven of managen. Die niet alleen de regie stevig ter hand nemen, maar ook regie geven. De ander aanspreekt op diens kwaliteiten en duidelijke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden geeft. Die zijn/haar medewerkers inspireert, stimuleert en faciliteert. Men hoeft niet gemotiveerd te worden, want er is sprake van intrinsieke motivatie, omdat iedereen graag met hem of haar werkt, diens toegevoegde waarde kan leveren en gewaardeerd wordt. Deze leiders en managers zijn de “reisleiders”. Ze varen een duidelijke koers, kennen het doel en geven de juiste richting aan. Zij focussen zich niet alleen op het probleem in het hier en nu, maar bezien die altijd in het licht van de lange termijndoelstellingen en gaan voor continuïteit. Zo zijn zij in staat om incidenten om te buigen in kansen. Iedereen neemt daarbij zijn / haar verantwoordelijkheid.

Ik heb ze in loondienst als baas en als collega-manager mogen meemaken. Maar ik heb ze ook de afgelopen 25 jaar vanuit Pyramide mogen begeleiden en doe dat nog steeds graag. Waarom vragen deze goede leiders en managers, ondernemers en bestuurders, dan toch om een stuk begeleiding? Ik vergeet nooit de directeur die na zijn pensionering commissaris werd en tegen mij zei: ”Ik heb me nog nooit laten coachen, maar ik wil dat jij me nu coacht, zodat ik de nieuwe directeur niet in de nek ga hijgen”. Met een aantal gesprekken verschafte hij zichzelf een stukje inzicht, waardoor die relatie vervolgens uitstekend verliep. En er waren ook de bestuurder en de directrice, die geen tijd voor zichzelf en hun gezin namen, en die ik kon begeleiden in het stellen van prioriteiten. En de mannen en vrouwen die een nieuwe stap wilden maken in hun carrière. Ook goede leiders en managers hebben behoefte aan een sparringpartner om de regie in leven, wonen en werken stevig ter hand te kunnen blijven nemen. Zij blijven altijd zelfkritisch en hebben oog voor hun eigen blinde vlek(ken). Ze herkennen en erkennen dat zij niet alles weten en kunnen en dat ook zij hun zwakke momenten en onzekerheden hebben. En de maatschappij, de markt of de interne situatie kan zo complex worden, dat zij behoefte hebben aan nieuwe invalshoeken, inzichten en handvatten. Zij weten het belang van continu luisteren naar zichzelf, de ander en het andere.

Vanuit Pyramide begeleid ik hen, als onpartijdige en onafhankelijke derde, met de analyse, de oplossingsrichting en hun verbeteringsproces. Want voor hen geldt: ”Het kan altijd beter”. Voor hen breek ik graag een lans. Het zijn de pijlers waarop de samenleving en waarop organisaties staan. Het zijn degenen die innoveren, inspireren en stimuleren. Koester ze!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.