Het verborgen probleem in de zorg en de oplossing daarvoor!

 

Het min of meer verborgen probleem in de zorg is de overmatige stress en burn-out, o.a. bij artsen en specialisten. Vanuit Pyramide hebben wij in de afgelopen 25 jaar bij de individuele begeleiding van o.a. artsen en specialisten, en ook andere zorgverleners, geconstateerd dat er in het algemeen drie oorzaken zijn van overmatige stress en burn-out.

  1. Een, soms onverwachts optredend, gebrek aan zelfvertrouwen. En een gebrek aan vertrouwen in de ander en in de toekomst.
  2. In de werksfeer door samenwerkingsproblemen, conflicten, belangentegenstellingen, problemen met omgaan met grenzen en verschil in waarden. In de privésfeer door problemen met de partner en/of gezinsleden of met familieleden.
  3. Overmatig gebrek aan vitaliteit door onbalans in leven, wonen en werken.

Kortom: Gebrek aan vertrouwen, verbondenheid en vitaliteit. Het is een publiek geheim dat hulpverleners, en met name artsen en specialisten, niet gauw om hulp vragen. Dat past niet bij hun positie. Er is een begrijpelijke gêne.

De oplossing

Voor iedereen, maar zeker voor deze beroepen, geldt echter dat het van cruciaal belang is de regie stevig in de hand te hebben in leven, wonen en werken. Daarom hebben wij een universeel toepasbare methodiek en instrumentarium ontwikkeld en introduceerden wij de trajecten Levensregisseur. Dat werkt drempelverlagend, want wie wil nu niet de regie in de hand hebben, zodat men goed kan functioneren en gelukkig is. Door het volgen van het traject Levensregisseur of het RelatieRegieTraject, worden overmatige stress en burn-out niet alleen voorkomen, maar ook succesvol en blijvend opgeheven en komt men tot gezonde, stevige, energie gevende en duurzame relaties.

Voor leiders en managers verzorgen wij de Masterclass Vertrouwensmanager, zodat zij sturing kunnen geven aan het proces van onzekerheid naar vertrouwen, van vertrouwen naar verbondenheid en van verbondenheid naar vitaliteit in de organisatie. Die is ook geschikt voor de verschillende partijen in de Zorg, zoals ziekenhuizen en andere zorginstellingen, de overheid, politiek, wetenschap, zorgverzekeraars en werkgevers- en werknemersorganisaties.

Bert-Jan van der Mieden.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.