(Herstel van) motivatie, co-creatie, samenwerking en verbinding in crisistijd door een bijzonder optreden!

Filmpje met een korte impressie van een optreden: http://youtu.be/zb8uoNpKzhY

Noodzakelijke bezuinigingen door het wegvallen van afzetmarkten en van subsidies brengen reorganisaties met zich mee, met ontslag van personeel of het wegvallen van projecten. Dat zorgt voor de nodige onrust, angst, onzekerheid en weerstand, die weer kunnen leiden tot toename van conflicten en (langdurig) ziekteverzuim. Behalve mijn ervaring in loondienst in diverse staf- en managementfuncties, waarbij ik zelf veranderingsprocessen initieerde en diverse reorganisaties meemaakte, begeleid ik sinds 1992 ondernemers, bestuurders en managers, zowel individueel als in teamverband, o.a. hierin. Op basis daarvan kwam ik tot de volgende bevindingen:

1. Persoonlijk leiderschap is de basisvoorwaarde voor goed en effectief leiderschap.

2. Goed kunnen luisteren naar jezelf is de basis voor het goed kunnen luisteren naar de ander en het andere, de omgeving. Leidend tot meer invloed.

3. Denken, voelen en intuïtie kunnen elkaar versterken, door (herstel van) evenwicht in voelen en denken en het ontwikkelen van intuïtie.

Ik schreef daarover niet alleen het standaardwerk “De mens in de 21e eeuw”, waarin ik de bewustwordingspsychologie, het daarop gebaseerde vertrouwensmanagement en het MultiMens Model introduceer, maar ontwikkelde ook een nieuw concept waarbij ik een lezing combineer met klassieke piano-improvisaties. Daardoor worden denken en voelen met elkaar verbonden. Over die optredens en mijn pianorecitals het volgende:

1. Ik vertolk mijn zielenklanken in mijn pianospel. Ik speel niet van blad, niet een bestaand muziekstuk en niet op basis van een bepaald thema. Niets van dat al. Ik stem mij in ieder uniek Nu af op mijzelf en op  de luisteraar(s) en op het andere, de omgeving. Ik kan dan ook niet naspelen wat ik gespeeld heb. Mijn zielenklanken, voelen, denken en intuïtie van dat moment leiden tot hetgeen ik speel. Voor mij en de luisteraars een unieke belevenis.

2. De reacties op mijn spel ervaar ik als bijzonder. Op de website ziet u er een paar en ook bij het filmpje. Een van de luisteraars omschreef het als volgt:”Je muzikale omlijsting is van grote meerwaarde: het vormt voor mij een draaggolf om de gedachten die bij mij opkwamen tijdens jouw verwoording van jouw levensvisie hun loop te laten en jouw gedachten te spiegelen aan de mijne daarover.”  Anderen geven weer wat hun gevoelens zijn en/of wat zij bij mij beluisteren. De uitwisseling daarover blijkt voor de deelnemers leerzaam en van belang te zijn.

3. Mijn pianospel heeft een belangrijk positief effect, o.a. voorafgaande aan bijeenkomsten. Het creëert volgens de organisatoren, opdrachtgevers en deelnemers een sfeer en klimaat van openheid, veiligheid en vertrouwen, waardoor men zich makkelijker opent. Leidend tot snellere en betere resultaten! Dat is opmerkelijk en mooi.

4. Tijdens reorganisaties zijn vele betrokkenen gestrest, gespannen en onzeker. Bovenstaand gaf ik al een aantal effecten weer. Graag verzorg ik dan ook een optreden voor een organisatie, waarbij een recital vooraf kan gaan aan een plenair gesprek en/of gesprekken in deelgroepen, of waar het recital gecombineerd kan worden met een interactieve lezing. Het effect daarvan is dat er rust ontstaat, dat de motivatie, creativiteit en de wil tot samenwerking weer terugkomen en het (zelf)vertrouwen weer herstelt. Het overwinnen van weerstanden, het gezamenlijk roeien met de riemen die er zijn, en de schouders eronder zetten, is een belangrijk resultaat, die het reorganisatie- of veranderingsproces vergemakkelijkt en ondersteunt. Het neemt niet alle pijn weg die met dergelijke ingrepen gepaard kan gaan, maar het maakt het wel mogelijk daar goed en effectief mee om te gaan.

Voor een lezing, een recital of een optreden waarin ik beide combineer kunt u contact met mij opnemen:

E-mail: bjpvandermieden@pyramide.nl

Tel: 055 5 22 39 26 / 0653 31 31 47

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.