30 juli: Dag van de internationale politieke bewustwording

Over het gehele jaar verspreid zijn er nationale en internationale themadagen, themaweken en zelfs een paar themamaanden. Zie voor een overzicht daarvan op http://www.wikipedia.nl. Waarom wil ik deze dag eraan toevoegen?

Op 30 juli kunnen we in de media, waaronder het FD, vernemen dat het wereldhandelsakkoord, de WTO-top mislukt is. De 153 landen konden het niet eens worden over het verlagen van de landbouwsubsidies en aanpassing van importtarieven op industrie- en landbouwgoederen. Er bleef verschil van mening over de mate waarin China en India hun boeren mogen beschermen tegen de import van landbouwproducten. Landen beschuldigen elkaar over en weer natuurlijk van het mislukken ervan. Sinds 2001 is dit al de vierde keer dat het overleg mislukt. Het waarschijnlijke gevolg is een toenemend protectionisme.

Ieder die een beetje doordenkt en zich richt op de nationale, internationale en wereldwijde ontwikkelingsmogelijkheden op de langere termijn weet hoe erg en teleurstellend dit is. Een beschamende vertoning voor alle verantwoordelijke politici en met name voor het rijke Westen. We kunnen er een internationale politieke dodenherdenkingsdag van maken, maar laten we het er niet bij laten zitten. Integendeel. Dit is een extra appèl om het internationale politieke bewustzijn te vergroten. Daarom heb ik op Wikipedia 30 juli uitgeroepen tot de Dag van de internationale politieke bewustwording.

Zegt het s.v.p. voort en denk mee over hoe we deze dag vanaf volgend jaar inhoud kunnen geven.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.