Er is meer dan genoeg geld en techniek in de rijke landen om alle ziekte, hongersnood en armoede in de gehele wereld op te lossen. Dat het niet gebeurt is een teken van collectieve respectloosheid, vanuit deze, zogenaamd beschaafde en ontwikkelde, landen. Als de middelen er zijn, waarom zijn en worden ziekte, hongersnood en armoede nog steeds niet opgelost? Die oorzaken zijn: Hebzucht, egoïsme, egocentrisme en oneigenlijke machtswil.
De dieperliggende oorzaken daarvan zijn minderwaardigheidsgevoelens en -gedachten, psychische afhankelijkheid, afhankelijkheidsneiging, angst, wantrouwen en het niet meer ervaren van verbinding
De bewustwordingspsychologie en het daarop gebaseerde bewustwordingsmanagement biedt zowel de inzichten als de concrete handvatten om deze problemen op te lossen.
Natuurlijk is directe materiële hulp absoluut noodzakelijk, maar zeker ook de keuze voor duurzame oplossingen, op basis van analyse van de dieperliggende oorzaken. En op basis daarvan, individueel en collectief, te gaan voor duurzame ontwikkeling en ontplooiing. Maar dan wel integraal en in onderlinge samenhang, op fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal, relationeel en spiritueel niveau. In het lees-, studie- en werkboek “De mens in de 21e eeuw” worden de wortels van globaliseringvraagstukken blootgelegd, wordt de kern van deze vraagstukken besproken, gaan we terug naar onze oorsprong en wordt aangegeven hoe we integraal het optimum op bovengenoemde zes niveaus kunnen bereiken.
Eeuwenlang roepen vele filosofen al op tot zelfkennis. De ware (politieke) leider en de goede manager kan zich kwetsbaar opstellen, heeft zelfkennis en inzicht in de psychologie van de mens. Die is in staat om de ware persoonlijkheid en de schijnpersoonlijkheid in zichzelf en de ander te onderscheiden. Die luistert naar en gaat de dialoog aan met zichzelf en de ander. Dat zijn de eerste concrete stappen naar het, ook op langere termijn, oplossen van de mensonterende en beschamende toestanden in deze bijzondere en waardevolle wereld.