Laat ik eens een poging wagen het licht te laten schijnen over de innerlijke factoren die een rol spelen bij het wel of niet hebben van succes. Mijns inziens zijn de innerlijke factoren doorslaggevend voor de effectieve werking van de aan de buitenkant liggende succesfactoren, zoals bijvoorbeeld o.a. effectieve focusing, planning en goed timemanagement.
Wat is succes?
Allereerst is de vraag: Wanneer zijn we succesvol? Dat zal voor iedereen verschillend zijn, maar velen (h)erkennen, dat het niet alleen ligt in rijkdom, status, positie, rol, (meer) bezit en groei. Er zijn mensen die een of meerdere van bovengenoemde succes-elementen hebben en vervolgens aangeven dat ze het niet belangrijk vinden. De meest voorkomende is geld. “Geld vind ik niet belangrijk” wordt vaak gezegd door mensen die het in (zeer) ruime mate bezitten. Daar zit nogal eens een addertje onder. Ik heb mensen gecoached die in paniek raakten bij de minste geringste koersdaling, als ze heel kort zonder inkomsten zaten of hun baan dreigden te verliezen. Terwijl ze voor langere tijd meer dan genoeg geld achter de hand hadden. Soms krijg je sterk de indruk dat het gemakkelijk gezegd wordt en men zich spiritueel en niet-materialistisch wil doen voorkomen. Dit geldt uiteraard niet voor iedereen. Geld is heel belangrijk. Ook als je heel rijk bent, want dan kun je er iets goeds mee doen, voor degenen die het nodig hebben en er zelf niet aan kunnen komen. Velen doen dat gelukkig ook. Geld kan je wel degelijk gelukkig maken, maar ook diep ongelukkig, door de manier waarop jezelf en anderen er mee omgaan. Hetzelfde kan gelden voor bijvoorbeeld een bepaalde positie of status. Succes kan door bovengenoemde elementen worden bepaald, maar ook door geheel andere factoren.
Gelukkig zijn in je werk, succesvol zijn in de opvoeding en/of zorg voor anderen, goede relaties, innerlijk evenwicht, een gelukkig makende levensovertuiging, zijn ook aspecten die ons succesvol doen zijn. En een ding is zeker: Deze succes-elementen zijn meer bepalend en wezenlijker dan de eerder genoemde, die met bezit te maken hebben. Een directeur zei eens tegen mij:”Ik heb alles, maar ik heb alleen behoefte aan liefde”. Het antwoord op de vraag wat succes werkelijk voor ons betekent, kunnen we vinden als we visualiseren dat we op ons sterfbed de vraag stellen wanneer we onszelf succesvol vinden, of vonden. Dan gaat het antwoord altijd over liefde, vriendschap en niet over het lintje of het dure jacht. Hoe fijn ook om gehad te hebben. Succes wordt niet bepaald door wat we hebben, maar door wie en hoe we Zijn, als mens, medemens en medeschepsel.
Praten over succes?
Vertellen over onze successen is niet erg Nederlands/calvinistisch en melding maken over ons niet succesvol zijn doen we al helemaal niet graag. We mogen niet boven het maaiveld uitsteken en we willen ons niet de mindere voelen. Laat staan dat we praten over de redenen van ons niet succesvol zijn. Tevens wordt vaak de in-effectieve methode gebruikt, om naar de ander, de markt of de omstandigheden te wijzen. En dus de fout, schuld of oorzaak niet bij onszelf te zoeken. Als we daar wel toe bereid zijn, komen we namelijk bij onze eigen kwetsbaarheid.
We durven ons veelal niet kwetsbaar op te stellen en onze kwetsbaarheid toe te geven. We geven niet graag toe problemen te hebben, boos, bang of eenzaam te zijn, ons onmachtig te voelen, of dat we onze doelen en doelstellingen niet halen. Dat beschouwen we als een teken van zwakte en gezichtsverlies. We praten liever niet over onze negatieve en onze minderwaardigheidsgevoelens en -gedachten. Daarom willen we niet over ons niet succesvol zijn willen praten of schrijven.
De onder liggende oplossing
In onze kwetsbaarheid zit de oorzaak, maar gelukkig ook de oplossing: Onder onze minderwaarde en kwetsbaarheid ligt het verlangen naar ons Zijn. Onder ons lijden ligt ons zielsverlangen. Onder onze minderwaarde onze eigenwaarde. Onder ons gezichtsverlies ons Ik Ben, ons Zijn. Maar om tot deze oplossing te komen, moeten we iets doen, dat we niet gewend zijn. Reden waarom we voor die oplossing veelal niet kiezen. En dat is Zelfreflectie: De oplossing in onszelf vinden.
We leggen helaas niet alleen vaak de schuld buiten ons, maar ook de oplossing moet van buitenaf komen. Natuurlijk ligt de oplossing mede in bijvoorbeeld focussen, goed timemanagement en weten wat je kunt en wilt, maar we slaan de basis over: Wie ben ik als mens? Wat is het doel, de zin, de essentie van mijn bestaan? Wat is mijn eigenwaarde? Wanneer kan ik zeggen:”Ik Ben me Zelf”. De antwoorden vinden op die vragen vergt zelfreflectie.
Maar hoe doen we dat en biedt dat dan de garantie voor succes? In mijn lees-, studie- en werkboek “De mens in de 21e eeuw” introduceer ik de bewustwordingspsychologie en het daarop gebaseerde bewustwordingsmanagement. Daarin geef ik aan hoe we ons hebben ingewikkeld in schijn en lijden en hoe we ons daaruit kunnen ontwikkelen. De bewustwordingspsychologie maakt het onbespreekbare bespreekbaar en biedt nieuwe inzichten en concrete handvatten om tot effectieve zelfreflectie te komen. Door te kiezen uit zeshonderd vragen, oefeningen gaat u op reis naar innerlijk succesvol zijn. Met verbetering op de zes kwaliteitsniveaus van leven als resultaat.
De verbindingen tussen wel en geen succes
Na het postmodernisme is het nu tijd voor het Ennisme, de Filosofie van de Verbinding, gebaseerd op de bewustwordingspsychologie. Vanuit ons Mens Zijn doen we er goed aan om onze successen te melden en te delen hoe we dat gedaan hebben. Niet vanuit ons ego/schijn-ik, maar vanuit onze talenten en vanuit dankbaarheid en het besef dat we het niet zonder de ander konden. Vanuit ons Zelfbewustzijn kunnen we ons falen melden, vanuit het besef dat we allemaal wel eens falen en met de bescheiden en terughoudende intentie dat de ander daar iets aan kan hebben. Toon je kwetsbaarheid en ontdek dat je niet alleen kwetsbaar bent. Dat genereert tevens openheid bij de ander en leidt tot (herstel van) verbinding. Verbinding is de brug naar elk succes.
Mijn boek is tot stand gekomen na, in deze incarnatie, een levensreis van 52 jaar, waarbij ik vanaf mijn vijftiende jaar richting en handen en voeten kon geven aan mijn bewustwordingsproces en mijn ontdekkingsreis in individuele en collectieve bewustwordingsprocessen. In loondienst kende ik succesvolle en niet- en minder succesvolle periodes. Hetzelfde geldt voor zestien jaar ondernemerschap. “De mens in de 21e eeuw” is, in ieder geval tot nu toe, geen bestseller geworden. Een van de redenen die ik kan noemen is, omdat ik de vertaalslag naar de markt niet weet te maken. De reacties erop zijn of afwerend of enthousiast. Zie www.pyramide.nl. Het was en is bijzonder te merken dat het als naslagwerk zeer bruikbaar blijkt te zijn, terwijl ik het zo niet geschreven heb. En dat het als werkboek bij mijn workshops gewaardeerd wordt. Het boek heeft wel geleid tot de oprichting van de Stichting Globaliseringscentrum. Zie www.ikverbind.nl. Ik ontdekte vervolgens dat ik kennelijk ook grotere groepen kan begeleiden en dat mijn klassieke improvisaties op de piano een klimaat scheppen, waardoor bijeenkomsten vervolgens in meer onderlinge openheid en vertrouwen verlopen. De markt laat veel weerstand zien, als het gaat om de weg naar binnen te gaan. We kennen de dieper liggende oorzaken, waardoor veranderings-, vernieuwings- en verbeteringsprocessen niet slagen of ernstige vertragingen oplopen: Angst, wantrouwen, oneigenlijke machtswil, weerstand en gebrekkige communicatie.
We weten ook wat de oplossingen zijn, waardoor we succesvol kunnen zijn: Vertrouwen, erkenning, waardering, respect, veiligheid, waarheidsliefde en goede communicatie. Bewust- wordingsmanagement wijst de weg naar onszelf en biedt daardoor de weg naar duurzame ontwikkeling en ontplooiing en duurzame en waarachtige globalisering. Ik heb nog exemplaren voor degenen die 345 pagina’s willen lezen, om een reis te maken, waarbij men de dialoog aangaat met zichzelf en de ander over ons falen en onze successen. Met als einddoel een bewustere en daardoor gelukkige, betere en succesvolle wereld. Bij voldoende aanmelding organiseer ik er graag weer een cursus over en voor uw organisatie ontwikkel en verzorg ik graag een maatwerkworkshop. Want ook dat succes laten we ons toch goed smaken! Ik ben benieuwd naar jullie reacties.