Duurzaamheid in een globaliserende wereld, deel 5: Nieuw ondernemerschap

In dit artikel en in de voorgaande vier en de volgende drie artikelen schets ik een analyse van de huidige situatie in de wereld en geef ik een nieuwe, duurzame oplossingsrichting aan. Ik stel daarbij een aantal vragen waarop ik graag je reactie verneem. Wat is jouw antwoord op een of meerdere van de gestelde vragen? Niemand van ons heeft de wijsheid en waarheid in pacht, maar ieder van ons is wel wijs en kent een deel van de waarheid. Door die met elkaar te delen komen we tot mogelijke oplossingen. Het eerste artikel ging over globalisering en verbindingen. Het tweede over de huidige crisissituatie. Het derde over de noodzaak tot herbezinning en een nieuwe oplossingsrichting. In het vierde artikel schets ik het belang van multidisciplinaire samenwerking. In dit vijfde artikel geef ik mijn visie weer op duurzaam ondernemerschap. Wij, de andere lezers en ik, zien je reactie en antwoorden graag tegemoet.

Naar een nieuwe visie op en een nieuwe vorm van ondernemerschap

De huidige ontwikkelingen vragen niet alleen om nieuwe vormen van internationale en mondiale samenwerking, maar ook op een andere visie op (internationaal) ondernemerschap. We zijn namelijk toe aan een nieuw tijdperk, waarin vraag en aanbod in evenwicht zijn en afgestemd worden op de lokale, regionale, (inter)nationale en mondiale behoeften. Op basis van een optimaal rechtvaardige verdeling. We zijn toe aan een gezond ondernemersklimaat met minimale en uitsluitend gezonde concurrentie.

Het bovenstaande is geen utopie en niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk. We hebben elkaar nodig om te komen tot renderende samenwerking met de ontwikkelingslanden. En tot relevante investeringen, gericht op optimaal ondernemerschap. Een gezonde economische situatie en een sterke middenklasse met een goed ondernemersklimaat is niet alleen onontbeerlijk voor realisatie van de noodzakelijke verbetering in de ontwikkelingslanden, maar ook voor welvaart en welzijn in de ontwikkelde landen. Zorg dus dat er altijd een of meerdere ondernemers ter plekke bij de projecten betrokken zijn.

De inrichting van de maatschappij zal gebaseerd zijn op het bewustzijn dat de beschikbaarheid van hulpbronnen beperkt is, dat individuele vrijheid niet ten koste mag gaan van de ander, het andere en het geheel, maar daar ten dienste van staat. Het winstoogmerk is gericht op het hergebruiken van een deel van de winst ten bate van anderen. Gemaakte winsten staan dan mede ten dienste van het verkrijgen van welvaart en welzijn voor eenieder en voor behoud en herstel van het milieu. Criteria zijn: nut, doelmatigheid, kennis, samenwerking, verantwoordelijkheid, doelen die het geheel ten goede komen, professionaliteit, optimaal, pragmatisme. Komen tot een nieuwe lijst van wezenlijke behoeften. Groei is prima, maar dan evenwichtig, effectief en efficiënt, met respect voor milieu en klimaat en gericht op welzijn en welvaart voor eenieder.

Het bovenstaande roept, in vervolg op de twaalf vragen in de eerste vier artikelen, de volgende vragen op:

13. Wat is jouw visie op duurzaam ondernemerschap?
14. Wat is jouw visie op winst en groei?
15. Wat zijn volgens jou de criteria voor goed, duurzaam ondernemerschap?

Je reactie en antwoorden zien wij, de andere lezers en ik, graag tegemoet.

3 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.