De gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart: Vijf tips voor jou als kiezer.

Of je nu weinig of heel veel de media gevolgd hebt en welke politieke voorkeur je ook hebt, een ding is duidelijk: Het kabinet is gevallen doordat men het eigen belang en het partijbelang stelde boven het landsbelang, door gebrek aan onderling vertrouwen en de onwil om verder met elkaar samen te werken.

Het is verleidelijk om de politiek de rug toe te keren als kiezer en niet te gaan stemmen of een proteststem uit te brengen. Mijns inziens is niet stemmen geen goede keuze: Je maakt dan immers geen gebruik van je invloed als kiezer. De partij die nog het meest je voorkeur heeft mist jouw stem en de partijen die jouw voorkeur beslist niet hebben kunnen meer invloed krijgen dan jij wilt.

Maar hoe om te gaan met een eventuele proteststem? Wellicht ben je een van die kiezers die aan de landelijke politici kenbaar wil maken dat je het er niet mee eens bent dat men het eigen belang, en in ieder geval het partijbelang, boven het landsbelang heeft gesteld. Je kunt dan ervoor kiezen om je stem niet op een van de drie regeringspartijen uit te brengen, of niet op die partij(en) die jij de val van het kabinet het meest aanrekent.

Tip 1: Breng je stem uit op die partij en die mannelijke of vrouwelijke politicus die naar jouw idee het landsbelang het beste dient en in wiens programma jij je het beste kunt vinden.

Tip 2: Als je toch een proteststem wilt uitbrengen, stem dan op die partij die het dichtst bij jouw voorkeur ligt.

Tip 3: Als je wilt dat er meer vrouwen in de politiek het voor het zeggen krijgen stem dan op een vrouw uit de kieslijst.

De politici beschouwen de gemeenteraadsverkiezingen als een belangrijke graadmeter en een belangrijk signaal voor de landelijke verkiezingen.

Tip 4: Besef dat het bij de gemeenteraadsverkiezingen om de lokale politiek gaat. Geef je steun aan de lokale politici die zich inzetten voor de gemeente waar jij in woont. Protesteer dus niet tegen de landelijke politiek ten koste van de lokale politiek.

Tip 5: Volg de diverse stemwijzers op internet en informeer je via de diverse media over de programma’s van lokale partijen.

https://www.uheefthetvoorhetzeggen.nl/op-wie-kan-ik-stemmen/.

Laat je stem gelden. Succes. Reacties en aanvullingen zijn uiteraard van harte welkom.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.