Welkom in Nederland!?!

We zijn weer terug van vakantie. Een uitstekende vakantie gehad. Genoten van elkaar – Joke zal het bevestigen – en van de natuur, de rust en de vriendelijke mensen. Het begroeten van elkaar als vreemden lukte en lukt hier nauwelijks. Ze kijken soms zelfs liever langs elkaar heen. Nu is het buitenland geen paradijs hoor en hier alles mis, maar vandaag gebeurde er toch iets echt Hollands.

Joke kwam net met de enveloppe van het Centraal Justieel Incasso Bureau. Altijd spannend wie en wanneer iets gedaan heeft! Zij of ik? Een van de kinderen? En jawel hoor, ikzelf was de bestuurder. Wat had van der Mieden misdaan op 13 juli om 19.04 uur? De avond dat wij met de caravan weer naar huis reden op de A12 van Arnhem naar Apeldoorn? Ik reed 87 km per uur met mijn caravan en dat had maar 80 km per uur mogen zijn! Dat scheelt echt hoor na een kleine duizend kilometer! Toch duurder als je hem waarschijnlijk even van de cruise control af hebt staan!

“De sanctie is gebaseerd op een snelheid van 84 km/h. Dit i.v.m. de verplichte correctie op de gemeten snelheid.” Zou zo’n afkorting nou kosten besparen?! Ik heb dat anders geleerd!

Ik hoop van wel, want de boete over 4 km is € 22. Dat is € 5.50 per km. Het bedrag dient op 17 september aanstaande bijgeschreven te staan. De brief is 23 juli verzonden. Als ik die nu eens zo lang mogelijk laat liggen, dan scheelt dat grofweg zo’n € 0.15 aan rente. Wat kost zo’n brief de overheid en dus ons als belastingbetaler? Een enveloppe, briefpapier en portokosten en personeels- en administratiekosten. Heel wat meer dan die € 22! Let wel, ik ben voorstander van het beboeten van te hard rijden en ander wangedrag in het verkeer. Helaas is het hard nodig en ik vind er niets mis mee. Maar kan het nog pietluttiger?! Begin nu eens met een boete bij meer dan tien kilometer te hard rijden. Dan vangen ze, wellicht kostendekkend, iets van € 55? Kortom. We zijn weer geconfronteerd met Holland op zijn smalst: Kleinzielige, onzinnige, geld- en tijdverslindende bureaucratische pietluttigheidheid.

Laten we elkaar nog meer voorbeelden en ervaringen besparen! We besparen meer door heel braaf te zijn, onze zegeningen te tellen, er boven te staan en ondertussen: Telkens de vinger op de zere plek te leggen en een positieve actie te plaatsen tegenover dit soort bureaucratische en politieke uitwassen. En zelf natuurlijk niets doen, dat hier op lijkt. Ik houd van Holland, maar niet van alles dat ervan gemaakt is. Het voordeel van dit nadeel? Herkenbaarheid bij jullie toch! En een laatste tip: Lees het weblichtje van 11 juni nog eens! Dat is een diepzinnig doordenkertje! Met van mij een tulpen-, klompen- en een Haagse hopjesgroet.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.