Opvoeden in de 21e eeuw

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren er gemiddeld 5500 echtscheidingen. In de jaren zeventig ca. 10.000, in de jaren tachtig en negentig gemiddeld 27.000 en vanaf 2000 ca. 33.000. Een op de vijf gezinnen is een éénoudergezin. In 2016 zijn dat er naar schatting een half miljoen. Partner- of relatietherapie kan helpen, maar dat impliceert niet dat er geen echtscheidingen zullen zijn. Wel kan therapie bijdragen aan het beter doen verlopen van de echtscheiding, met minder schade voor alle betrokkenen en betere communicatie nadien.

Steeds meer kinderen lijden door een scheiding. Zowel vooraf, tijdens de procedure en nadien. Gelukkig is er niet alleen steeds meer aandacht voor de fysieke mishandeling van kinderen, maar komt er langzamerhand ook meer aandacht voor de mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele mishandeling door ouders / opvoeders. De jeugdzorg komt, alle goede bedoelingen ten spijt, daarbij ook meer en meer in de aandacht te staan. Bureaucratie, regelgeving, langs elkaar heen werken en gebrek aan professionele en voldoende aandacht komen daarbij aan het daglicht. Tragisch, omdat de Kinderbescherming veel problemen ook oplost en voorkomt en belangrijk werk doet. Alle reden dus om de kritiek zeer ter harte te nemen en om te buigen in kansen en mogelijkheden. Echtscheidingen kunnen het beste zijn voor zowel de partners als de daarbij betrokken kinderen. Maar dan is het wel van belang dat men de schade minimaliseert, door zo harmonieus mogelijk te scheiden en goed te zorgen voor de daarbij betrokken kinderen. Het is altijd een wezenlijk onderdeel in mijn begeleiding.

Opvoeden op zes niveaus

Willen we een betere en gelukkiger samenleving dan zullen we meer en effectiever moeten investeren in onze jeugd en de zorg daarvoor. Daar begint de preventie. Alsmede bij het helpen van volwassenen in het kunnen en leren opvoeden van zichzelf en de aan hun zorg toevertrouwde kinderen.

Opvoeden betekent het grootbrengen door het verschaffen van voedsel. Daarbij gaat het niet alleen om eten en drinken, maar ook om geestelijk voedsel. Opvoeden houdt in dat we iemand onderhouden en grootbrengen. Daarbij gaat het niet alleen om de intellectuele vorming, maar ook om de morele, geestelijke, zedelijke en sociale vorming. Aldus de onvolprezen van Dale. Kortom: Het gaat om fysieke, mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele vorming! De trouwe lezer kent deze zes kwaliteitsniveaus inmiddels uit het hoofd denk ik, maar het is niet te ontkennen dat het bij opvoeden van onszelf(!) en de ander om alle zes gaat! En dat we daarin tekort schieten. Opvoeden van een ander begint bij onszelf.

Als we daar nu eens individueel en collectief mee beginnen of dat intensiveren, dan gaan we veel bewuster om met onze sociale contacten en onze individuele relaties. Daardoor komen er bewustere partnerrelaties tot stand, wordt er bewuster omgegaan met de kinderwens en worden er een heleboel echtscheidingen voorkomen. Waardoor tijd, geld en energie vrijkomt die we heel goed kunnen gebruiken! Zie diverse andere artikelen op dit weblog en o.a. de zeshonderd vragen in :”De mens in de 21e eeuw”.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.