Mens en natuur: Niet zonder zuiver water!

De mens had eerbied voor water en wellicht zijn er nog een paar volkeren / volksstammen die dicht bij de natuur leven en het nog hebben. Zonder water kan de mens immers niet leven. Water is het symbool van zuiverheid, wijsheid, vruchtbaarheid en de bron van het leven. In de psychologie staat het voor (de energie van) het onbewuste. Watervervuiling is een collectieve menselijke misdaad en getuigt van respectloosheid voor het leven, het milieu en de natuur. Symbolisch staat watervervuiling voor de onzuiverheid, de krankzinnigheid en de onvruchtbaarheid van het denken en het doen en laten van de mens. Het staat voor de volstrekte vertroebeling van het individuele en collectieve onbewuste. En daar houdt de symboliek ook meteen op. Het individuele en collectieve onbewuste van de mens is volledig vervuild en soms zelfs dicht geslibd door de schijn. Watervervuiling ontstaat door hebzucht en allerhande andere schijnmotieven van mensen. Hoe ligt de relatie tussen het opheffen van de schijn en het oplossen van de waterproblematiek?

Het is uiteraard van het grootste belang dat men alle mogelijke maatregelen neemt om zowel het zoete als het zoute water zuiver te houden en verontreiniging te voorkomen en op te heffen. Vanaf individueel tot en met wereldwijd niveau.

De oorzaak van de waterproblematiek ligt bij de mens, dus daar ligt ook de oplossing. De oorzaak ligt bij de waarden en normen van mensen, bij hun socialiteit en hun denken en voelen. Daardoor wordt hun gedrag mede bepaald. Veelal probeert men naast materiële maatregelen het gedrag van mensen te beïnvloeden. Dat lukt niet, nauwelijks of zeer moeizaam. Doordat het te fragmentarisch en te beperkt gebeurt en men blijft steken in een beloning-, controle- en strafstructuur. Hoe lovenswaardig en zinvol vele pogingen ook zijn, ze zetten geen, of onvoldoende, zoden aan de dijk, omdat ze teveel aan de oppervlakte blijven. De oorzaak van het menselijk gedrag ligt op een dieper en veelal onbewust niveau. Door die niet op te heffen zijn de goedbedoelde inspanningen veelal tevergeefs, of helpen zij slechts zeer kortstondig. Om moedeloos van te worden en frustraties ten gevolge hebbende. Maar het is van belang om de moed erin te houden en niet te verzaken.

De bewustwordingspsychologie en het daarop gebaseerde bewustwordingsmanagement biedt daartoe een methodiek, die de dieper liggende oorzaken van het menselijk gedrag inventariseert en analyseert. Daarbij tevens handvatten gevend om de schijn op te heffen. Mensen komen daardoor tot (dieper) bewustzijn van hun waarden en normen, de sociale kwaliteit van leven en van hun denken en voelen. Dit bevordert het zelfvertrouwen en het vertrouwen. Hiermee verschaft zij aan al diegenen die zich met de waterproblematiek bezighouden een stevig fundament en een duurzame voedingsbodem, waarop de noodzakelijke materiële maatregelen wél gedijen en leiden tot de gewenste realisatie van doelstellingen!

Ik hoop dan ook dat (politieke) partijen en instanties die zich bezighouden met waterbeheer en waterproblematiek kennis zullen nemen van deze methodiek. Door middel van maatwerkworkshops worden de inzichten rechtstreeks gekoppeld aan de praktijk. Daardoor zal het rendement van de inspanningen beslist in een stroomversnelling komen! In wezen is de mens van het zuiverste water. Laten we ons daar allemaal weer bewust van worden en het onbewuste zuiveren door het te ontdoen van de schijn. Dan is de weg optimaal vrijgemaakt voor het vrijelijk doen stromen van ieders wijsheid. Door toepassing van de bewustwordingspsychologie komt de Mens weer boven water!

9 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.