Bewustwordingspsychologie en het EK, deel 2.

Bij wedstrijden die ik wel eens zag en ook nu bij het EK valt mij één ding sterk op: De schijnheiligheid van spelers als ze een overtreding hebben begaan. Dat onze hond Robbedoes onschuldig en verbaasd achterom keek toen hij een keer een wind liet, was zeer lachwekkend. Maar het schijngedrag van volwassen spelers, na soms ook zeer forse en volstrekt onnodige overtredingen, is stuitend. Op het voetbalveld mag blijkbaar meer dan in de normale burgermaatschappij.
Ik zeg ook vaak dat ze allemaal een training in theater maken hebben gevolgd. Met een hoop misbaar storten ze ter aarde, ook als ze niet geraakt zijn, of beweren ze bijvoorbeeld dat het een hoekschop, of een penalty is, terwijl de beelden heel wat anders laten zien. Met sportiviteit en eerlijk spel op basis van je talenten en kwaliteiten heeft het dan niets meer te maken. Het zijn allemaal schijnbewegingen vanuit schijnmotieven en compensatie van eigen tekortkomingen. Men tracht het goed te praten door aan te geven dat er zulke grote (economische) belangen op het spel staan. Het gaat dus allang niet meer om het spel, maar om de financiële winst.

Een bijzondere gebeurtenis was het wegsturen door de scheidsrechter van de coaches van beide elftallen, die kennelijk hevig met elkaar in discussie waren langs de lijn. Onverbiddelijk werden ze weggestuurd en mochten vervolgens geen contact meer hebben met de spelers. Dat is dan toch weer een manifestatie van kracht van regels en kordaat leiderschap.

Vertaal dit laatste en het voorgaande schijngedrag nu eens naar organisaties en naar gezinnen! Want voetballers zijn gewone mensen en dit soort schijngedrag komt in andere situaties ook voor. Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan de ouders die aan de kant staan bij het voetbalspel van hun kinderen. Hoeveel agressie en binding en ander schijngedrag laat zich daar niet zien. Vaak ook zeer tegen de zin in van het kind zelf.

Wellicht een goed idee om eens wat beelden te verzamelen en die in een workshop te vertalen naar het dagelijkse leven. Als iemand beelden heeft, houd ik me aanbevolen. Het zou ook niet gek zijn om voetbalclubs, ouders en supporters eens inzicht te geven in de bewustwordingspsychologie. Ze zouden sportiever gaan spelen, tot het inzicht komen dat je ook en wellicht betere resultaten kunt boeken zonder overtredingen en onnodige, destructieve agressie. Als een voetbalwedstrijd representatief is voor hoe mensen met elkaar omgaan in concurrerende situaties, zoals in en tussen organisaties, dan is er ook daar nog een wereld aan zuiverheid, eerlijkheid, sportiviteit en inzet van passie, talenten en kwaliteiten te winnen.

Als je een plan of voorstel hebt, laat je het dan weten?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.