Kunstenaarschap

Kunstenaarschap is in mijn optiek een combinatie van talent, gave, inspiratie, motivatie, professionaliteit en honderd procent inzet. Persoonlijk spreekt mij het kunstenaarschap waarbij de kunstenaar het Mysterie, het onuitsprekelijke, tracht weer te geven het meeste aan. Het Mysterie is in al het geschapene aanwezig. In de kunstuiting manifesteert zich dan het Wonder en de continue verwondering, verdieping en verbinding. Het verwijst naar een zijnstoestand en een werkelijkheid die wij van binnen herkennen en ons herinneren. Een dergelijke kunstuiting, in welke vorm dan ook, is als een kompas, een wegwijzer naar ons Zelf en het Zijnde.

De kunstenaar is een medeschepper en herschepper. De kunstuiting in deze driedimensionale realiteit refereert aan de meerdimensionale werkelijkheid. De kunstenaar bekent diens unieke kleur en manifesteert wie zij/hij Is en ten diepste denkt, voelt, beleeft, ervaart, weet en/of verlangt. In diens kunst uiten zich klanken, kleuren, vormen, bewegingen en/of beelden, alsmede de cultuur en de natuur die in de Schepping zijn.

In mijn boek vertel ik het verhaal van het meisje die de hobo hoorde in het orkest, de A aangevend, zodat de musici hun instrumenten konden stemmen. Eén toon was voor haar al voldoende om zich haar roeping in deze incarnatie te doen herinneren. Ze werd een bekende hoboïste. Er zijn vele voorbeelden van kunstenaars die na bezoek aan een concert, tentoonstelling, voorstelling, e.d. hun roeping ont-dekten. In een dergelijke kunstuiting herkennen we iets van ons Zelf en onze daarin zijnde gedachten, gevoelens en weten. Door het vertolken van onze ziel wordt de ziel in de ander aangeraakt.

In deze driedimensionale werkelijkheid is kunstenaarschap altijd verbonden met levenskunst. Met de confrontatie en het omgaan met schijn, lijden en zijn. En met de tegenstellingen en het verlangen naar de synthese, harmonie en vervulling. Laten we dankbaar zijn dat er kunstenaars waren, zijn en zullen zijn die het tijdelijk Verborgene, het Mysterie, het Zijnde weer kenbaar maken.

Het is goed om je te realiseren dat je, ook al beoefen je geen specifieke kunstvorm, ook een kunstenaar bent. We zijn allemaal medescheppers vanuit onze gaven, talenten, eigenschappen, vaardigheden, kwaliteiten, inzichten en kennis. Kunstenaars kunnen door hun medeschepselen geïnspireerd, beïnvloed en gestimuleerd worden. Ieder kan vanuit diens eigen uniek zijn, als particulier en/of werkzaam zijnde in een der maatschappelijke disciplines, als levenskunstenaar elkaar helpen in diens ontwikkeling en ontplooiing.

Het is van belang dat er in de samenleving meer aandacht is voor en meer geïnvesteerd wordt in kunst en de ontwikkeling en ontplooiing van kunstenaars. Kunstenaarschap, zeker zoals hier omschreven, draagt bij aan de individuele en collectieve bewustwording en aan ons levensgeluk.

4 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.