Bewustwordingspsychologie en het EK, deel 1.

Ik ben geen voetbalkijker, maar gisteren heb ik naar Duitsland-Polen gekeken. Beide Duitse doelpunten werden gescoord door een Pool van origine. Zijn ouders zijn Pools en hij heeft nog veel familie in Polen, maar hij groeide als kind al op in Duitsland en speelt voor een Duitse club. Mooi was te zien hoe hij blij was met zijn goals, maar ook hoe ingetogen hij dat hield en een gebaar maakte van excuses en vergeving naar zijn volk. Hoe dubbel moet dat zijn voor hem, zijn familie en zijn landgenoten. Denk je maar eens in als een geboren Nederlander de Duitse treffers tegen Oranje had gemaakt destijds. Wie zijn wij eigenlijk en voor wie zijn wij en waarom?

Er is niets mis met gezond chauvinisme en het is mooi om voor je vaderland te zijn. Mijn broer woont nu al veertig jaar in Duitsland en was en is…..voor het Duitse elftal. Het kan dus veranderen en verschuiven. We identificeren ons met onze omgeving en mijn broer is dus geslaagd voor zijn “inburgeringcursus” en integratie.

In vorige incarnaties had ik verschillende nationaliteiten, maar nu ben ik Nederlander. Per incarnatie zijn we het, maar het is goed ons te realiseren dat we een nationaliteit hebben en dat we universele schepselen zijn. De consequentie van deze levensbeschouwing is dat een nationaliteit, en onze rollen daarin, een relatief begrip is. De Paus kan vroeger dus moslim zijn geweest en in een volgend leven gereformeerd. De brave Hollander van nu kan in de tweede wereldoorlog een Duitse Nazi-officier zijn geweest. En de Nazi-officier in een leven daarvoor een beroemde Engelse schrijver. Een koningin kan in een volgende incarnatie een arm meisje in Afrika zijn. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Reïncarnatie is een bijzonder gegeven en heeft bewustwording ten doel. Het relativeert ook en spoort mensen aan om de ongezonde nationalistische loopgraven en stellingen te verlaten en zich in de ander te verplaatsen.

Het EK leidt tot mediagekte en agressieve ontladingen, maar ook tot verbinding, mooie feesten, ontspanning en verbroedering. En waarom maken we er ook niet een bewustwordingsfeestje van?!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.