Naar een nieuwe internationale politiek

De oorlog tussen Rusland en Georgië is het zoveelste voorbeeld van eeuwenlang voortkomend toebrengen van veel nodeloos leed door het schijngedrag van machthebbers. Het is een ingewikkeld internationaal schijnspel van nationale en internationale, tegengestelde, politieke en economische belangen, waar onschuldige burgers de dupe van worden. De Verenigde Staten, Europa en de landen daarbinnen maken hun keuzes, kiezen partij en spreken of zwijgen, indachtig het veiligstellen van hun economische belangen. Gaat het daarom?

Ja en nee. Het gaat daar wel om, omdat de politieke en militaire leiders het alleen gaat om macht, geld en aanzien, het voorkomen van gezichtsverlies en om de individuele en collectieve bevrediging van hun schijn-ik. Met een sausje van opkomen voor het nationale en internationale belang daar overheen. Of, in het gunstigste geval, ook met een oprechte insteek van het verdedigen van gerechtvaardigde nationale en internationale belangen en met het welzijn van mensen voor ogen. Laten we het goede niet met het kwade weggooien. Ook politici laten een mengeling zien van schijn en zijn.

Het gaat daar niet om, omdat het in wezen heel ergens anders om gaat. Het gaat in diepste zin om de bewustzijnslessen die we leren uit dit soort gebeurtenissen en collectieve acties. Het gaat erom dat we wakker worden en wederom inzien dat ieder de eigen kant van het verhaal vertelt en slechts de eigen helft van de medaille laat zien. Dat we inzien dat er een einde moet komen aan deze manier van internationale politiek bedrijven en machtsuitoefening op basis van angst, en daaruit voortvloeiende haat en agressie.

Europa, Rusland, De Verenigde Staten, Georgië en alle landen ter wereld dienen elkaar met respect te benaderen. Respect en begrip voor hun eigen, unieke ontwikkelings- en ontplooiingsproces, cultuur en onderlinge verschillen. Zo niet, dan blijven we elke keer weer opnieuw geconfronteerd worden met andere oorlogshaarden. Met allerhande collectieve uitlaatkleppen van individuele – en daardoor gevoede – collectieve angst, haat en agressie.

Daarom is inzicht in de levensbeschouwelijke en psychologische, individuele en collectieve processen een noodzaak voor politici. Dat leidt tot zelfinzicht en mensenkennis en tot het besef van onderlinge verbondenheid. Die overstijgt de nationale belangen, maar is ook dienstbaar daaraan, zonder dat die ten koste gaan van andere nationale en internationale belangen. Daarom streef ik naar internationale verspreiding van de bewustwordingspsychologie. Wij kunnen hier in ons eigen land beginnen met het komen tot een andere, multidimensionale en multidisciplinaire politiek. Om o.a. daar inzicht in en grip op te krijgen ben ik met dit weblog gestart.

4 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.