Opa’s en oma’s verenigt u!

Trouwe lezers weten inmiddels dat ik redelijk sceptisch en kritisch ben ten aanzien van allerhande onderzoeken, waarbij men van alles en nog wat met elkaar vergelijkt en met elkaar in verband brengt. Maar nu een interessant onderzoek: Onderzoeksbureau Intelligence Group ondervroeg onlangs ruim 700 mensen over leeftijdsdiscriminatie. Die begint zo blijkt al op het 36e levensjaar! Net de bijzondere en gelukkige status van opa bereikt hebbende en bijna 56 zijnde kom ik tot dit artikel. Wat blijkt namelijk nog meer?

Tegenwoordig ben je al na drie jaar junior en na acht jaar senior! Een academicus is al senior tussen de 32 en 38 jaar. Wat zijn wij dan leeftijdgenoten en collegae? Dus ook senioriteit is kennelijk een volledig gedevalueerd begrip geworden. Te snelle promotie naar seniorschap gaat ten koste van diepgang, kwaliteit en geloofwaardigheid. De negatieve gevolgen van te snelle groei van jongeren naar hoge posities zijn bekend bij o.a. headhunters. Jongeren van 30-35 jaar die “alles al bereikt en gezien hebben” en geconfronteerd worden met een enorme leegte en zich gaan afvragen wat de zin is van hun bestaan. Een goede vraag overigens.

Het bovenstaande betekent dat werkgevers en HRM-ers er goed aan doen hun leeftijdsbewust personeelsbeleid eens tegen het licht te houden. Op basis van visie, strategie en beleid – gericht op realisatie van doelstellingen op de lange termijn – tot leeftijdsbewuste loopbaanplanning te komen ten aanzien van instroom, doorstroom, opleiding en gewenste uitstroom. Zie ook mijn artikel van 19-07 “Is investeren in personeel leeftijdgebonden?”

Aanvullend daarop het volgende: Er zijn vooroordelen ten aanzien van oudere werknemers: ze zijn duur, vaak ziek, niet flexibel en minder productief. Ten eerste zijn deze kwalificaties helaas niet leeftijdgebonden en ten tweede worden deze hardnekkige vooroordelen ten aanzien van de oudere werknemer door de praktijk ontzenuwd. Domme algemeenheden en vooroordelen die werkgevers heel veel geld kosten en winstpotentieel verloren doen gaan.

Directeur Geert-Jan Waasdorp van de Intelligence Group doet al negen jaar arbeidsmarktonderzoek en kent slechts vijf Nederlandse bedrijven die een leeftijdsbewust personeelsbeleid hebben. Zou dit echt de realiteit zijn? Als dat zo is, betekent dat dan niet dat er in Nederland vrijwel uitsluitend junior-werkgevers en junior-hrm-ers zijn, ook al beschouwen en noemen ze zich senior? Laat dit niet waar zijn! Laat van je horen!

4 Comments, RSS

 1. Chris Stapper 7 August, 2008 @ 16:37

  Inderdaad bijzonder dat je met je 35e al een senior kunt zijn. Je vraagt je af waar de term precies voor dient. Wat was vroeger de definitie van senior? Daar ben ik wel benieuwd naar!

  Leeftijdsbewust personeelsbeleid is blijkbaar niet zon hot onderwerp voor bedrijven. Waarom snap ik niet, een goede verdeling van alle leeftijden geeft óók een mix die kan leiden tot enerzijds creativiteit en anderszijds een nuchtere houding tegenover nieuwe ontwikkelingen. En zo wordt het makkelijker nieuwe mensen aan te nemen, want je netwerk spreid zich uit over mensen uit verschillende leeftijdsgroepen.

  Ik hoef helemaal niet te werken in een organisatie met een jong en vitaal team. Ik vind het ook prima als er een senior is die mij kan vertellen over ‘vroeger’.

 2. Bert-Jan van der Mieden 7 August, 2008 @ 18:18

  Hoi Chris,

  Senior is het latijnse woord voor de oudste, de oudere en er worden, ook in de sport, de ouderen mee bedoeld. In het algemeen bedoelde men in ieder geval niet jonger dan de vijftig-plussers. Ik houd het op vanaf 45-plus, als het om functionarissen gaat. Senioriteit heeft te maken met levens- en werkervaring, wijsheid opgedaan door vele jaren heen. Toen ik studeerde en cursussen volgde maakte ik graag gebruik van senioren. Ik wilde toetsen of en hoe de theorie in de praktijk werd toegepast. Zij vonden het prima om mijn vragen te beantwoorden.

  Het is dom om hun kennis, ervaring en kwaliteiten niet optimaal te gebruiken. Sorry voor de vergelijking, maar je laat een duur zeilschip toch ook niet aan de kant liggen, terwijl de kosten ervan gewoon doorlopen? Als ouderen dan duurder zijn, benut ze dan optimaal. Mijns inziens een teken van goed leiderschap en ondernemerschap. Doe het vanuit een visie en pas het individueel maatwerk toe. Het positieve effect in de organisatie is ook niet verwaarloosbaar, maar wordt veel te weinig onderkend. Je wijst terecht op de voordelen. En het is niet ingewikkeld. Ik begeleid het graag.

  Groetjes,

  Bert-Jan.

 3. Paul 12 August, 2008 @ 10:35

  Ik sprak dit weekend met een headhunter ICT. De ICT branche maakt zichzelf verschrikkelijk onmogelijk in dit specifieke probleem.
  Er is een enorm tekort aan gemotiveerd ICT personeel, maar op mijn opmerking: dan laat ik me wel omscholen tot java specialist, kwam zijn opmerking:”Geen kans want dan moet je onder de 27 jaar zijn om als Y.P.P. te worden erkend????” YPP staat voor Young Potential Proffessional. Wist ik veel.
  Dit slaat alles! Dat wil dus zeggen dat als je boven de dertig bent, het niet meer mogelijk zou zijn om je te laten omscholen als je dat wilt, ondanks een enorme krapte op de arbeidsmarkt.
  De werkgevers, maar vooral ook de headhunters, creeren m.i. hiermee kunstmatig een cultuur die niet alleen zeer ongezond, maar economisch op termijn niet te verdedigen is.

  Ook hier is nog veel te doen!

  gr Paul

 4. Bert-Jan van der Mieden 12 August, 2008 @ 19:20

  Hoi Paul,

  Oeps, ik denk en hoop in ieder geval maar dat deze headhunter een uitzondering is. Een triest voorbeeld van hoe het niet moet en van belachelijk ge-YPP. Onwijs nietwaar! Ik hoop dat het koren onder de headhunters reageert! In deze markt leggen dit soort headhunters terecht het loodje lijkt mij.

  Groetjes,

  Bert-Jan.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.