De wereld zonder telefoon, internet en met vervoer te paard, enz.

We werden de afgelopen week geconfronteerd met de gevolgen van de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland, met als gevolg dat al het vliegverkeer stil lag. Dat leverde behalve vakantieproblemen ook vele andere problemen op zoals bijvoorbeeld een ziek kind dat niet naar de VS kon voor een operatie, een huisarts die niet terug kon naar zijn praktijk, mensen die niet naar een begrafenis konden, enz. Vele ondernemingen en organisaties liepen schade op en conferenties misten deelnemers en sprekers. De wereld was ontwricht en we werden letterlijk en figuurlijk even met de beide benen op de grond gezet. We beseffen dan hoe afhankelijk zijn van vliegverkeer. Als internet een dag uitvalt dan beseffen we hoe afhankelijk we daarvan zijn geworden.

Van de week waren we wegens werkzaamheden in onze buurt van 0.800 uur tot 15.00 uur zonder water. Laatst zelfs een paar dagen. We beseffen dan hoe verwend we zijn. En dat is dan nog niets vergeleken met mensen die verstoken zijn van zuiver drinkwater, van voedsel, onderdak en voor ons hele normale sanitaire voorzieningen. We leven hier dus in een bevoorrechte situatie met luxe en comfort. De gebeurtenissen met het vliegverkeer leidde bij velen tot bezinning en tot hiervoor genoemde overdenkingen. Ze brachten mij tot de volgende vraag die ik graag met jullie wil delen:

Stel je nu deze dag, de komende week, dit jaar eens voor zonder internet, zonder telefoon en er is alleen vervoer mogelijk te voet, te paard, per fiets, koets en boot en met paard en wagen.

01.    Hoe ziet dan je leven eruit?
02.    Wat betekent het voor je dagelijkse leven?
03.    Voor je contacten?
04.    Je werk en inkomsten?
05.    Wat is dan niet meer mogelijk en wat zijn de consequenties daarvan?
06.    Wat zou je gaan doen?
07.    Wat zou dat voor je betekenen en veranderen?
08.    Waar leef je dan van en hoe leef je dan?
09.    Wat zou dat je als mens opleveren?
10.    Wat zou de winst zijn en hoe vertaal je dat naar de werkelijkheid van nu?

Ik hoop dat je hier op dit artikel wilt reageren en met ons je antwoorden wilt delen.

4 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.