Stichting BWM brengt wetenschap en burger dichter bij elkaar

“In brede kring het inzicht bevorderen in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder met het oog op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.” Dat is de doelstelling van de onafhankelijke stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM). Het voornaamste instrument daarvoor zijn de cahiers, themaboekjes die steeds één actueel thema van alle kanten belichten. Er verschijnen vier cahiers per jaar. Het eerste verscheen in 1972 en was getiteld “Zeven commentaren op het rapport van de Club van Rome”. In de daaropvolgende decennia is een stroom van bijna honderd verschillende onderwerpen in cahiervorm, folders en andere uitgaven, alsmede op vele publieksbijeenkomsten door BWM aan de orde gesteld. De cahiers onderscheiden zich van veel populair-wetenschappelijke uitgaven doordat ze worden geschreven door vooraanstaande wetenschappers die zich in ons land met het betreffende thema bezighouden. De redactie bestaat eveneens uit experts zodat een hoge graad van betrouwbaarheid wordt bereikt. Door een professionele eindredacteur worden de artikelen voor ‘leken’ toegankelijk gemaakt. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de ethische en maatschappelijke gevolgen van de behandelde thema’s. Zo bereikt BWM een schakeling tussen de gespecialiseerde wetenschappers en de geïnteresseerde Nederlander.

Naast de publicatie van de cahiers, geeft BWM folders uit met een verkorte samenvatting van een themacahier voor onder meer scholen (havo/vwo) en huisartsenpraktijken. Ook organiseert BWM lezingen en symposia voor een breed publiek onder meer in samenwerking met het Nederlandsch Natuur- en Geneeskundig Congres (NNGC) en met de Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen. Deze evenementen en activiteiten vindt u in de rubriek  ‘Actueel”. Zie (http://www.biomaatschappij.nl).

Het initiatief tot de oprichting van de stichting BWM werd in 1969 genomen door prinses Beatrix en prins Claus, die toen al sterk onder de indruk waren van de stormachtige ontwikkelingen in de genetica en de moleculaire biologie. Zij organiseerden op slot Drakensteyn bijeenkomsten met toonaangevende onderzoekers. Daar werd gediscussieerd over de wijze waarop de maatschappij beter kon worden voorbereid op de voorziene veranderingen. Prins Claus heeft zich als medeoprichter, bestuurslid, voorzitter en erevoorzitter onafgebroken voor de missie van BWM ingezet. Vele anderen, onder wie naast vooraanstaande wetenschappers ook geëngageerde ex-ministers, hebben deel uitgemaakt van het bestuur.

De organisatie van BWM is bescheiden van omvang gebleven. Dat was mogelijk dankzij de huisvesting en samenwerking die achtereenvolgens werd verkregen van TNO, de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) en sinds 2002 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze laatste partner hoopt BWM haar informatieverspreiding aanzienlijk te kunnen uitbreiden.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.