Oplossingen voor de crises in de wereld

In de afgelopen maanden is er veel gepubliceerd over de kredietcrisis, en ook andere crises, die de wereld op dit moment in de ban houdt. Velen geven aan dat gebrek aan vertrouwen, ethisch gedrag, authenticiteit en integriteit de oorzaken daarvan zijn. Alsmede onze hebzucht en consumptie- en bestedingspatroon. We moeten ons bewuster worden van de duurzame doelstellingen van onszelf en die van anderen. We moeten komen tot een andere manier van denken en doen. De gemeenschappelijke noemers uit alle publicaties zijn mijns inziens de volgende conclusies:

1. Het gaat om de instelling, de houding en het gedrag van onszelf als individu
2. Het gaat om de bewustwording en de ontwikkeling van onszelf en de ander
3. Het gaat om onze eigen belangen, die van de ander(en) en om onze gemeenschappelijke, collectieve belangen, ook op de lange termijn.

4. Voorwaarden om te komen tot duurzame en waarachtige oplossingen zijn:

4.1. Verandering in denkwijze en teruggaan naar het beginpunt
4.2. Innerlijk vertrouwen en vertrouwen in de ander en elkaar
4.3. Authenticiteit
4.4. (Innerlijke) integriteit
4.5. Transparantie en openheid
4.6. Ethiek, respect, solidariteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen en maatschappelijke dienstbaarheid

De diverse crises waarin de wereld nu verkeert zijn allemaal terug te voeren tot de van de bovenstaande punten af te leiden oorzaken. Uitgangspunten bij het realiseren van bovengenoemde oplossingen zijn o.a.:

1. Veranderen van de wereld begint bij onszelf. Daar zijn we primair verantwoordelijk voor.
2. De ander kunnen we niet veranderen. Wel door inzichten, ervaring en goed voorbeeldgedrag op positieve wijze beïnvloeden en bijstaan.
3. Ieder is verantwoordelijk voor zichzelf en medeverantwoordelijk voor het geheel.

Om tot oplossing te komen van de crises is het noodzakelijk dat we:

1. Onszelf bewust worden wie wij zijn, welke waarden en normen wij zelf hanteren, wat onze visie is op het leven en de zin en de betekenis van ons bestaan, wat onze persoonlijke missie is en wat onze persoonlijke doelstellingen zijn. Kortom: Persoonlijke bewustwording omtrent ons zelfbeeld, mensbeeld en wereldbeeld.

2. Ons individueel en gezamenlijk bewust worden van en afspraken maken over wat wij verstaan onder vertrouwen, authenticiteit, integriteit, ethiek, respect, transparantie, openheid en maatschappelijke dienstbaarheid.

3. We dienen inzicht en concrete handvatten te krijgen hoe we kunnen komen tot (herstel van) evenwicht, vertrouwen, respect, integriteit, ethisch handelen, realisatie van duurzame en waarachtige doelstellingen op de lange termijn en optimaal commitment.

Ik ben niet uitputtend en volledig, maar tot zover even. Ik heb al het bovenstaande onder de loep genomen in mijn boek “De mens in de 21e eeuw”. Helaas, maar ook weer een geluk, wordt het boek steeds actueler. Het biedt inzichten en concrete handvatten ten behoeve van de persoonlijke en collectieve bewustwording en geeft een oplossingsrichting aan. Een vervolg erop tref je aan op dit weblog. In 2009 zal ik zeker ook verder ingaan op de kredietcrisis.

Een goede jaarwisseling toegewenst en met elkaar een bewuster en daardoor beter en gelukkiger nieuwjaar toegewenst.

One Comment, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.