Politiek en spiritualiteit

Er is de laatste jaren een toenemende belangstelling voor spiritualiteit, godsdiensten en religies. Dat heeft niet alleen te maken met de toenemende invloed van de islam in het Westen, maar ook met de vragen die men in de geïndividualiseerde samenleving heeft naar zin- en betekenisgeving. Dat is een uitdaging voor de politiek. De komst van de Christen-Unie in het kabinet Balkenende biedt een nieuwe uitdaging voor deze Christelijke groepering. Zij weet door behendig manoeuvreren te bewerkstelligen dat er aanpassingen tot stand komen in bepaalde regelingen. Hoe ligt dat voor de aanhangers van de Islam?Er zijn grote verschillen in waarden en normen als het gaat om homoseksuele en heteroseksuele relaties en gedragspatronen en over de rol van de overheid. Het is dom en arrogant om respectloos met een andere godsdienst en diens aanhangers om te gaan. Christenen en mensen met andere Westerse levensovertuigingen kunnen van mening zijn dat anderen achter lopen in hun ontwikkeling. Die mening kan ten aanzien van een aantal punten terecht zijn, maar zij hebben eenzelfde, soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt. Het gaat dus niet aan om hen daarop te veroordelen. Dat is net zo dom als een scholier te verwijten dat hij pas op de basisschool zit en nog niet op de middelbare.

Het getuigt van angst en kortzichtigheid als de politici van nu zich niet verdiepen in de andere godsdiensten en de culturele aspecten. Allochtonen dienen niet alleen te integreren, maar je neemt ook een verantwoordelijkheid op je als gastheer/vrouw als je hen als opneemt. En zeker als je hen als volwaardig burger in de samenleving wilt opnemen. Dan is het niet meer dan fatsoen je in te leven en te verdiepen in hun waarden en normen en omgangsvormen. Voor de heden ten daagse politici niet alleen een uitdaging, maar ook een plicht. Zowel tegenover de autochtone bevolking als ten opzichte van de allochtone aanwezige bevolking en nieuwkomers. Dat geldt voor alle politici en bestuurders. De kiezer heeft het recht op een concrete, geargumenteerde en onderbouwde partijpolitieke visie en het innemen van standpunten.

Het getuigt in feite al van onverantwoordelijk gedrag, dat men zich wel bezighoudt met terrorisme, maar nog geen dergelijke visie heeft ontwikkeld. Het is niet uit te sluiten dat op basis van een grondige studie diverse antiterroristische maatregelen volstrekt overbodig blijken te zijn. En dat we tot de conclusie komen dat men onnodig heeft gepolariseerd en polariseert en geld, tijd en energie verspilt. Ten koste gaande van alle burgers in onze samenleving.

Spiritualiteit is een inspiratiebron voor politici en bestuurders. Laten we komen tot een verbinding tussen individuele en collectieve, gemeenschappelijke waarden en normen. Dat draagt bij aan maatschappelijke verbondenheid. Het accepteren en respecteren van en elkaar inspireren door individuele en collectieve verschillen, leidt tot nieuwe perspectieven voor een welvarende samenleving op basis van welzijn.

Wat vind jij hiervan als burger, politicus en/of bestuurder en welke maatregelen stel jij voor? Wat kan en ga jij zelf doen? Wat kunnen we samen doen?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.