In een serie van acht artikelen behandel ik de acht mensenrechtenthema’s http://www.ikverbind.nl/pages/a-8mensenrechten.html Telkens beginnend met de daarbij behorende mensenrechtenartikelen. Daarna geef ik een visie weer op dit thema, bedoeld als aanzet voor een dialoog. Ik hoop dan ook dat velen op de artikelen zullen reageren en hun visie zullen weergeven.
De eerste twee artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens geven aan dat we allemaal vrij en gelijkwaardig geboren zijn, met onze eigen gedachten en ideeën en ons Gewetene. We leven allemaal verbonden met elkaar. Zonder enig onderscheid in aard en status hebben wij deze mensenrechten allemaal.
Vrouwen missen nog heel veel rechten
De gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen geldt zowel op cultureel, economisch, politiek, relationeel, sociaal als op spiritueel terrein. Vrouwen dienen te mogen deelnemen aan de besluitvorming binnen hun leefgemeenschap, in organisaties en in de maatschappij. Mannen dienen een bijdrage te leveren aan het bevorderen van de ontwikkeling en ontplooiing van meisjes en vrouwen. Vrouwen hebben recht op een gelijkwaardig inkomen voor dezelfde arbeid als mannen. Miljoenen vrouwen zijn echter nog steeds slachtoffer van lichamelijk, psychisch, relationeel, sociaal en spiritueel geweld, armoede, discriminatie, mensenhandel en seksueel misbruik. Vrouwen hebben recht op privacy, keuzevrijheid, veiligheid en wetsbescherming, welvaart en welzijn. Meisjes en vrouwen hebben recht op gratis basisonderwijs en een goede beroepsopleiding en ontplooiing van hun talenten. En op (toegankelijkheid tot) informatie en kennis. Er dient een einde te komen aan de genitale verminking van vrouwen. Vrouwen hebben recht op hun eigen seksuele identiteit en voorkeur en de vrijheid om wel/niet een huwelijk aan te gaan.
Een humane levensbeschouwing kenmerkt zich door gelijkwaardigheid
Elke levensbeschouwing dient de gelijkwaardigheid van de vrouw als uitgangspunt te hebben en emancipatie te bevorderen. Het Christendom kan bijdragen aan gelijkwaardigheid tussen man en vrouw door afschaffing van discriminatie o.b.v. bijbelteksten. Dat Eva geschapen zou zijn uit een kromme linkerrib van Adam, en de vrouw dus ongelijkwaardig zou zijn aan de man, is een arrogant mannelijk verzinsel.
De Islam kan bijdragen aan de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, door afschaffing van voorislamitische opvattingen. Volgens Nazira Zain al-Din is de gezichtssluier een onislamitische vernieuwing. In de Koran zijn er geen aanwijzingen te vinden die pleiten voor ongelijke behandeling van de vrouw. Er is geen onderscheid tussen mannen en vrouwen wat hun rechten, plichten en verantwoordelijkheden betreft. In de Koran wordt tevens gezegd dat mannen en vrouwen wederzijds vrienden en leiders van elkaar moeten zijn. De democratische Islam erkent de gelijkwaardigheid van vrouwen. Zowel de Bijbel als de Koran zijn toe aan een gerechtvaardigde vrouwvriendelijke interpretatie.
Winnen door gelijkwaardigheid
Bewezen is dat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen tot minder armoede en corruptie en tot een duurzamere en humanere samenleving leidt. Er zijn nog steeds christelijke kerkgemeenschappen, waarbij de vrouw geen gelijkwaardige positie heeft aan de man. Ongelijkwaardigheid is een schending van mensenrechten. Organisaties zullen veel beter gedijen als vrouwen gelijkwaardige kansen, mogelijkheden en beloning krijgen. “Het glazen plafond” bestaat, openlijk of verhuld, nog steeds in diverse organisaties.
Het IkVerbind-platform richt zich o.a. op het bevorderen van samenwerking tussen mensenrechten- en vrouwenorganisaties. Tijdens de multidisciplinaire werkconferenties worden projecten en acties geïnitieerd om tot gelijkwaardigheid te komen en de positie van de vrouw in de samenleving te verbeteren.
Vragen die je kunt beantwoorden zijn:
1. Welke ongelijkwaardigheid kom jij tegen in jouw leef-, woon- en werkomgeving?
2. Wat doe jij zelf, of ga jij zelf doen, om gelijkwaardigheid te bevorderen?
3. Wat heb je daarvoor nodig?
Deel s.v.p. met ons jouw ervaringen met het omgaan met gelijkwaardigheid en praat erover met je leef- en werkomgeving.
2 Comments, RSS