Vaderdag / moederdag / kinderdag: Bericht aan (bijna) gescheiden ouders en kinderen.

“Gaan jullie nu ook scheiden?” vroeg het jochie aan zijn ouders toen ze een keer ruzie hadden. Van zijn klasgenootjes was een op de twee à drie ouders gescheiden, hadden ze half- of stiefbroertjes en/of -zusjes en woonden diverse kinderen de ene keer hier dan weer daar. Maar er waren ook veel klasgenootjes, waar er zoveel spanningen waren tussen beide ouders, dat de kinderen opgelucht zouden zijn als en opgelucht waren toen die uit elkaar gingen. Ook als partner- en relatietherapeut, psychosociaaltherapeut en (executive)coach heb ik de afgelopen twintig jaar vele verhalen gehoord en het volgende geconstateerd:

01. Een niet goed huwelijk in stand houden, eventueel zogenaamd omwille van de kinderen, is jezelf en je omgeving voor de gek houden en schadelijk voor de kinderen
02. Het in je huwelijk/partnerrelatie verzwijgen van je relatie met een ander is een misdaad, ook naar jezelf en je nieuwe partner toe
03. De kinderen opstoken tegen en zelfs weghouden van je ex is een mentale, emotionele en relationele misdaad
04. Het eigen falen, de eigen vergissing afreageren op de kinderen is ook een, met name sociale en spirituele misdaad: welk mensbeeld, wereldbeeld en welke waarden en normen krijgen de kinderen mee?! Welk een voorbeeld in gedrag is dat!
05. Het is niet vreemd dat kinderen in zo’n relationeel zwak milieu onhandelbaar worden. Het is vaak een misdaad ze dan maar vol te stoppen met medicijnen. Worden zo de onmacht en de fouten van de volwassenen afgewenteld op het kind, zodat ze er zo min mogelijk last van hebben en door kunnen gaan met hun carrière?
06. Velen wentelen hun verantwoordelijkheid af en generen zich daarbij soms zelfs niet de schuld in de schoenen van het (ongeboren) kind te schuiven
07. In het algemeen wordt veel te onbewust een relatie aangegaan. Veroorzaakt door gebrek aan zelfkennis en zelfinzicht en onvoldoende bewust zijn van de eigen zielsverlangens omtrent relaties.
08. Het functioneren in leven, wonen en werken wordt er veel meer door beïnvloed dan men voor zichzelf, en laat staan tegenover anderen, wil erkennen, met alle maatschappelijke gevolgen voor jong en oud van dien.

Keiharde conclusies en wie de schoen trekt passe hem aan, maar het zal herkenbaar zijn voor menige lezer in diens (directe) omgeving.

Alle acht conclusies zijn direct om te buigen naar tips hoe het wel kan. Ik kan dat hier wel doen, maar zet ze eens op papier en bespreek ze met je omgeving. In mijn boek “de mens in de 21e eeuw” geef ik inzichten, handvatten en zeshonderd vragen die tot resultaat hebben dat je beter naar jezelf leert luisteren, de ander leert begrijpen en verstaan en hoe je tot duurzame relaties kunt komen. Vertrouwensmanagement biedt de methodiek waardoor in organisaties verlies van arbeidsproductiviteit en arbeidsvreugde en ziekteverzuim kan worden voorkomen. Zie http://www.pyramide.nl

Ik was er zelf niet opgekomen, maar ik werd erop geattendeerd dat het levensdocument een middel kan zijn om als gescheiden ouder een portret van jezelf te laten maken ten behoeve van je kinderen. Uiteraard niet ten nadele van de ex-partner, maar om te laten zien wie jij (nu) bent. Zie http://www.uwbiografie.nl
Als dat kan bijdragen dat ouders hun kinderen weer mogen zien dan is dat een zegen.

Laat elke moederdag ook een vaderdag zijn en elke vaderdag ook een moederdag, maar maak van elke dag een kinderdag. Ouders mogen een kind ontvangen, voeden en opvoeden. Dat is een voorrecht en leidt tot plichten. Kinderen hebben recht op ouders die de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen doen en eigen laten. De bewustwordingspsychologie helpt je binnen die ver-antwoord-elijkheid de antwoorden te vinden op de vele vragen die we op onze levensweg tegenkomen.

En kinderen die dit lezen: Kinderen hebben nooit schuld aan de keuzes die ouders maken in hun relatie en zijn nooit verantwoordelijk voor de vergissing die ze gemaakt hebben. Beschouw je ouders in de eerste plaats als mens, ieder met diens eigen levensloop en levensweg en eigen keuzevrijheid en verantwoordelijkheid. Maak jouw levensplan en laat je daar eventueel bij helpen. Jouw leven biedt nog zoveel kansen en mogelijkheden en met jouw kwaliteiten kun jij het verschil maken. “Goed voorbeeld doet goed volgen” zeggen ze en dat is waar en navolgenswaardig. Maar ook van een slecht voorbeeld kun je leren. Word en wees je bewust van je eigen zielsverlangens en blijf geloven in de realisatie daarvan. Want je kunt niet iets verlangen dat niet bestaat.
Je bent er, dus je mag er zijn. Een kostbaarheid in deze wereld. Maak er wat moois van!

One Comment, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.