Eén individu maakt het verschil, maar samen maken we dat ook!

Gisteren, 30 april 2009, Koninginnedag in Apeldoorn, rijdt een man van 38 jaar dwars door de dranghekken heen, waar rijen mensen staan. Met als gevolg op dit moment vijf doden en een aantal (zwaar) gewonden. Naar zijn eigen zeggen was het zijn opzet om een aanslag op het Koninklijk Huis te plegen. Vanmorgen kwam het bericht dat ook hij overleden is. De zieke geest van slechts één individu is genoeg om een gehele samenleving te ontwrichten, medemensen te vermoorden en vele gezinnen in lijden onder te dompelen. In de afgelopen eeuwen en in het heden zijn er voorbeelden van politieke en militaire machthebbers, die – in positieve of in negatieve zin – als individu hun stempel drukten en drukken op hun omgeving of op de wereld. Maar er zijn in de laatste decennia steeds meer voorbeelden van individuele burgers die dood en verderf zaaien met hun misdadige en geestgestoorde acties. Volstrekt egocentrisch en egoïstisch handelend, door op geen enkele wijze rekening te houden met de gevolgen van hun daden voor onschuldige en niet betrokken medemensen.

“Wat is hiervan de betekenis?” vragen velen zich af. Ik hoor daarbij ook vragen naar de kosmische betekenis. “Waar gaat deze wereld naar toe?” “Wat zegt dit over onze samenleving?” En “hoe moet het nu verder met en in Nederland?” “Hoe veilig is het hier nog en hoe veilig is het leven, de wereld voor mij”? En wellicht nog andere vragen. Hoe wreed werd de typisch en oer-Hollandse, spontane, open en enthousiaste feestvreugde, gekenmerkt door verbondenheid en saamhorigheid, verstoord. In luttele seconden werden plezier, feestvreugde en enthousiast gejuich en geklap omgezet in een onthutsende stilte, ontsteltenis, verdriet en angst. Dit alles door de zieke geest van een enkel medemens.

Ik heb evenmin de antwoorden op alle vragen en laat degene die dat wel heeft zich s.v.p. melden. Waarbij ik niet geloof dat er een mens bestaat die ze heeft, dus hoed je ervoor! Maar ik denk dat het gebeuren van gisteren wederom en indringend aantoont dat het van wezenlijk en cruciaal belang is dat we een enorme omslag maken in onze prioriteitenstelling en ons individueel en collectief gaan verdiepen in de psyché van de mens. Dat we erkennen dat we allemaal, geen mens uitgezonderd, een gespleten persoonlijkheid zijn, met enerzijds ons Zelf en anderzijds onze schijnpersoonlijkheid met de diverse schijn-ikken. Dat is onze menselijke structuur hier op aarde. Dat we ons veel meer rekenschap geven van onze gemeenschappelijke waarden en normen en de oorsprong daarvan. Van onze onderlinge banden en verbondenheid enerzijds en onze bindingen, gebondenheid en afhankelijkheid anderzijds. Dat we onze schijn erkennen en die individueel en collectief zoveel mogelijk opheffen. Met mijn boek “De mens in de 21e eeuw”, en diverse workshops en coaching, wil ik daar een concrete bijdrage aan leveren. Het multiculturele van onze samenleving en de diversiteit aan spirituele invalshoeken leidt tot vele conflicten in ons samen zijn in deze wereld, maar het is ook onze kracht en biedt een enorme potentie aan bewustzijnsontwikkeling en ontplooiing. Willen we de complexe problemen die onze globaliserende samenleving met zich meebrengt kunnen hanteren en oplossen, dan dienen we mijns inziens allereerst inzicht te krijgen in de facetten van ons Zelf en onze schijnpersoonlijkheid. Zonder dat onderscheid en innerlijk inzicht in onze psyché blijven we steken in symptoombestrijding en machteloosheid. Daarom introduceerde ik de bewustwordingspsychologie, waarin zowel de levensbeschouwelijke als de psychologische aspecten van ons mens zijn onder de loep worden genomen. Door zelfreflectie en daaruit voortvloeiend zelfinzicht kunnen we komen tot de antwoorden op onze vragen, o.a. omtrent de veiligheid en de betekenis van onze samenleving op deze aarde. Om samen tot antwoorden te komen begon ik met dit weblog. Want ook en juist samen kunnen wij het verschil maken!

3 Comments, RSS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.