Nederland wil innoveren, maar dat vergt intensievere aandacht.

Het Innovatieplatform is opgericht in 2003. Een goed initiatief van de overheid. Zie voor de resultaten tot nu toe http://www.innovatieplatform.nl. Critici beweren dat er weinig concrete doelen behaald zijn, door stroperigheid, bureaucratie en overdaad aan regelgeving. Als de critici gelijk hebben is dat geen goed teken. We staan wereldwijd nu op de achtste plaats van de innovatieve landen. Het Europees gemiddelde ligt op 5.5 wetenschappelijke onderzoekers per 1000 inwoners. Nederland heeft er 4,8. Van de Europese wetenschappers is 30% vrouw. Nederland heeft er slechts 19,5% en staat onderaan de lijst van 27-EU-lidstaten. Het Charter “Talent naar de Top” is in mei 2007 opgericht met als doel meer vrouwelijk talent aan de top te krijgen. Het is inmiddels door ruim zestig organisaties ondertekend. Dat is een begin. Diversiteit is van belang voor verhoging van de arbeidsparticipatie, maar ook voor innovatie. Zie voor meer informatie hierover http://www.talentnaardetop.nl.
Is kleindochter Laura(04-06-2008) wellicht een jeugdig talent naar de top? foto-laura-maart-2009
In 2000 werd door de leden van de EU in Lissabon afgesproken dat iedere lidstaat 3% van het Bruto Binnenlands Product zou uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Mooie woorden zijn echter nog geen daden. In 2007, vier jaar na oprichting van het Innovatieplatform, besteedde Nederland hieraan slechts 0,4% en we halen de doelstellingen nog steeds niet. Het gaat niet aan de verantwoordelijkheid daarvoor eenzijdig bij het bedrijfsleven neer te leggen. Een bijkomend probleem is dat er in Nederland een groot tekort is aan ingenieurs en er steeds minder studenten zijn met een technische opleiding.

Ondanks de goede initiatieven en goede wil van velen komt een en ander kennelijk slechts moeizaam van de grond. Meer vrouwen aan de top, meer studenten met een technische opleiding en betere samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en de universiteiten, dat zijn drie aandachtspunten die een hogere prioriteit behoeven. Er moet nog heel veel gebeuren, wil Nederland inderdaad tot de landen gaan behoren die excelleren in innovatie.

Nederland zou een internationaal centrum kunnen neerzetten, waar kennis en innovatie gestimuleerd en ingezet kunnen worden. Het is een van de onderdelen van de globaliseringcentra die de Stichting Globaliseringscentrum wil realiseren.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.