DRIE WOORDEN DIE JE NOOIT IN EEN ORGANISATIE MOET UITSPREKEN! Of toch wel?

In organisaties ontmoet je elkaar vaak alleen met een masker op en ken je elkaar alleen vanuit geharnast gedrag. “Als ik op mijn werk kom, trek ik mijn harnas aan, en als ik ‘s middags vertrek, kan ik weer mijzelf zijn”. En dat is niet het enige voorbeeld dat ik kan noemen. Het harnas beschermt tegen kwetsbaarheid, angst en onzekerheid. Een masker helpt bij het elkaar niet vertrouwen en niet je ware gezicht laten zien.

In organisaties is vaak geen ruimte voor aandacht, aardig zijn, mededogen, empathie. Dat is maar soft gedoe. Spreek in ieder geval nooit de volgende woorden uit: Liefde, licht en bang. Want wat zou er gebeuren als je op de agenda zet:”Gaan wij met liefde met elkaar om?” Of als je tegen je collegae zegt:”Ik ben bang voor…” Wat gebeurt er, als iedereen bij elkaar geroepen werd en de directie vertelt over het licht dat in ieder brandt. En dat ook de klanten, leveranciers en aandeelhouders een innerlijk licht hebben.

Ik weet wat er dan gebeurt: Mensen ontmoeten elkaar. De communicatie verbetert, door meer vertrouwen. De organisatie wordt veel vitaler, omdat men er samen voor gaat. Dat zijn resultaten die o.a. gehaald worden door een Luistersessie: www.bertjanvandermieden.com.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.